Geometrijski oblici na majici

geometrijski uzorci
Geometrijski uzorci, Foto: Vikacita/Shutterstock

Riječ geometrija dolazi od kombinacije riječi geo u značenju Zemlja i metria što znači mjerenje. Iako su postojali začeci geometrije već i prije, u antičko doba kod Euklida ona dobiva zamah. Njemu možemo zahvaliti na godinama i desetljećima koja je proveo uz svjetlost svijeća promišljajući geometrijske likove i tijela.

geometrijski uzorci
Geometrijski uzorci, Foto: Vikacita/Shutterstock

Iako vam geometrija možda nije bila najdraži predmet u školskim klupama, zasigurno ste je zavoljele kao uzorak na odjeći. Zanimljivo je koliko moći u sebi skrivaju geometrijski oblici i koliko poruka mogu prenijeti.

Bi li znakovi upozorenja bili jednako učinkoviti da se uskličnik nalazi u oblačiću? Bi li Mondrian ikada stekao svoju slavu da je slikao srne i pejzaže?

Geometrijski oblici su svuda oko nas i oni su najjednostavniji oblik komunikacije, mnogi geometrijski oblici su u početku činili i okosnice prvih pisama jer ljudi jedostavno spontano gravitiraju prema tim oblicima koji se čine kao da su ukorijenjeni u nas nekom dubokom primitivnom vezom. Kome neće pružiti neobjašnjivo zadovoljstvo pogled na najčvršću strukturnu organizaciju pravilne piramide.

Stoga prebacite ove univerzalne bazične strukture na odjeću. Možda niste ni svjesne, ali točkice koje sve toliko volimo zapravo su male kružnice. Kružnica je najsavršeniji geometrijski oblik, nema početka, nema kraja, proteže se u beskonačnost i bez sjenčanja ne možemo procijeniti radi li se o krugu ili kružnici.

Majice su možda najbolja domena za takvo što. Jedna obična T-shirt majica može zadobiti sasvim novi život neobičnim geometrijskim printom. Trokutići, točke, kvadratići, pravokutnici ili 80-e kombinacija svega toga u neonskim bojama.

Odjenite na to neutralne hlače ili obični jeans sa gladijatoricama ili pak jednobojnim platformama, kada je potrebno malo se urediti i uživajte u geometriji. Sve oko nas slijedi zakone geometrije.

Sve započinje i završava u nekoj točki i naše tijelo je relativno simetrično iako su naše male nesimetrije simpatične. Stoga ako je geometrija dovoljno dobra za vaša dva okrugla oka, prstiće kao valjke, zlatni rez struka i bokova, nema razloga zašto je ne biste odjenuli u ove vruće dane.

Lagani materijali i zanimljiv geometrijski print, sunčane naočale i dobre natikače, to je sve što će vam trebati na vrućem asfaltu gradske džungle.

 Autor: L.K.