Suknje od tila

suknja s tilom
Suknja s tilom. Foto: Karkas/Shutterstock

Sve znamo koji materijal je til i kako izgleda. On je jedan od dramatičnijih tekstilnih materijala i vrlo je neobičan. Upravo zbog dramatičnog potencijala da zadržava oblik s njime treba baratati oprezno kako ne biste završili kao veliki i napuhani kolačić.

Til je dobio svoje ime po gradu Tulle u Francuskoj, a smatra se da je njegova proizvodnja započela u 18.st.  Upravo zbog neobična izgleda til je postao sastavni dio suknjica koje ćemo uočiti na balerinama od 18.st. nadalje. Ovaj ples zahtjevao je iznimnu fizičku spremu i pokreti na kojima se tako dugo radilo i usavršavalo ih se do zadnjeg milimetra nisu smjeli biti sputani teškim tkaninama koje bi ih mogle ometati.

Til je bio sjajan odabir. Prozirna mrežica načinjena od svakojakih materijala bila je lagana i podatna za oblikovanje. Mogao je biti mekan ili pak uštirkan kako bi izgledao rigidnije i strože. Današnji til uglavnom se proizvodi od umjetnih materijala čija proizvodnja je buknula polovicom prethodnog stoljeća.

No ipak nemojte pohrliti kupiti suknju nalik onoj koju nose balerine. To može biti slatko na djevojčici koja ima recital u vrtiću ili maloj školi no vi biste trebali koristiti ovaj materijal nešto decentnije. Mlade djevojke si za noćne izlaske svakako mogu priuštiti kratke lepršave suknjice. Pri odabiru suknje od tila obvezna je podstava jer biste inače mogli svima pokazati donje rublje. Gornji dio neka bude jednostavna neutralna majica, možda čak i obična T-shirt za chic kombinaciju.

Nešto ozbiljnije djevojke i žene mogle bi ukomponirati til na svoje kombinacije kao zanimljiv rub na suknji ili poneki prozirni detalj. Možda volan od nabranog tila na običnoj strogoj crnoj suknji ili pak podstava od tila ispod lepršave tkanine koja će suknji dati blago zvonolik oblik.

Dakle pripazite na dramatičnost tila i kombinirajte ga sa mirnim odjevnim komadima. Na taj način ćete dobiti ozbiljnu ali ipak zaigranu kombinaciju, a ništa na ženi nije toliko privlačno kao proturječnosti. Povedite se za ovim malim modnim buntom i uživajte.

 Autor: L.K., Foto: Karkas/Shutterstock