Frizure za gustu kosu

zena-u-ljubicastoj-haljini

Njegovana, zdrava i gusta kosa simbol je ženstvenosti, ljepote i zdravlja te čini prirodni ukras koji bi svaka žena poželjela. No, gusta je kosa često neukrotiva i ženama predstavlja problem. Zahtjevna je za održavanje, iziskuje puno vremena i preparata za njegu te ju je teško stilizirati do savršenstva.

Kako bi se gusta kosa lakše održavala, prije svega potrebna je dostatna i pažljiva njega. Ovisno o teksturi kose, važno je koristiti prikladne preparate, hraniti kosu uljima kako ne bi postala suha te ju redovito šišati. Gusta kosa isto tako zahtijeva pomnu profesionalnu pažnju i prikladno šišanje kako bi se istaknula sva njena ljepota.

Kratke frizure za gustu kosu

S obzirom na zahtjevnost i kompleksnost održavanja i njegovanja guste kose, mnoge se žene često odlučuju za kratke frizure. Kratke frizure olakšavaju održavanje, oblikovanje i stiliziranje guste kose te istovremeno ističu njenu ljepotu. Česte i sve popularnije kratke frizure za gustu kosu su: pixie, bob i lob.

Pixie frizura

Pixie frizura uživa simpatiju u sve širem krugu dama upravo zbog svoje prikladnosti za većinu tipova lica i tekstura kose. Za nju se često odlučuju žene guste kose jer se lako održava, oblikuje i njeguje. Pixie frizura može se ošišati uz samo tjeme što je idealno za gustu kosu jer smanjuje teret guste kose i brzo se stilizira. No postoje i razne varijante pixie frizure.

Za valovitu ili kovrčavu kosu, preporučuje se izrasla pixie frizura koja savršeno pristaje valovitoj i blago kovrčavoj kosi. Gusta se kosa također može oblikovati i u pixie frizuru s undercutom. Undercut prividno smanjuje volumen kose, olakšava održavanje, a ta frizura odlično pristaje odvažnijim ženama. No, valja imati na umu da undercut brzo izraste, stoga ta frizura zahtijeva češće šišanje i oblikovanje. Boja za kosu može ove kratke frizure učiniti još zanimljivijima.

Bob frizura

Frizura koja je sve više zastupljena kod žena je svakako bob frizura. Ova je frizura idealna za žene guste kose jer ima bezbroj varijanti. Glatki bob jedna je od opcija jer je kosa ošišana stepenasto što umanjuje težinu guste kose, a pramenovi koji uokviruju lice mogu se oblikovati tako da odaju dojam ležernosti i opuštenosti.

Asimetrični kraći bob također pristaje ženama guste kose, no valja napomenuti da je od iznimne važnosti pravilno ošišati slojeve kose kako se kosa ne bi činila još gušćom. Također, dobar je izbor i kraći bob s gustim šiškama. Iako šiške zahtijevaju češće i pomnije održavanje, mogu spasiti gustu kosu od bezličnosti te djelomično smanjiti volumen kose. Ova frizura može se nositi u formalnim i neformalnim prilikama, a idealna je za odvažne i razigrane žene.

Lob frizura

Lob je malo duža inačica bob frizure. Iako se lob frizura ipak češće preporučuje ženama tanje kose, prikladna je i za gustu kosu. Radi se o frizuri koja seže do ramena i važno je prije svega ravno ošišati željeni oblik, a nakon toga pažljivo i precizno ošišati kosu slojevito. Upravo zbog te slojevitosti, lob je prikladna frizura i za gustu kosu jer kosa ne djeluje beživotno i pretjerano voluminozno. Najbolje pristaje ženama ravne i valovite kose. Ovu je frizuru veoma lako oblikovati i održavati ako je pravilno ošišana.

Duge frizure za gustu kosu

Za žene guste kose koje se pak odluče za duge frizure, postoji niz različitih opcija. No, prije svega bitno je napomenuti da kosa mora biti slojevito ošišana jer ravno ošišana kosa predstavlja svojevrsni teret, beživotna je i teža za održavanje. Slojevi smanjuju debljinu i težinu kose te joj daju lijep oblik. Važno je napomenuti i da se ne savjetuje pretjerano tanjenje duge guste kose jer kosa djeluje napuhano te se volumen dodatno ističe.

Valovita frizura

Za dugu i gustu kosu idealna je valovita frizura. Kosa mora biti ošišana stepenasto, na duže i kraće slojeve. Idealni su valovi pri donjem dijelu kose. U slučaju da je kosa valovita od tjemena do vrhova, djeluje pretjerano voluminozno te se gustoća kose dodatno ističe. Ako nemate prirodno valovitu kosu, valovi se mogu postići uvijanjem fenom ili uređajima za kovrčanje kose. Pretjerane se kovrče ne preporučuju za gustu kosu jer kosa djeluje pregusto i napuhano.

Shaggy frizura

Shaggy frizura je razigrana, prozračna i slojevita frizura idealna za gustu dugu kosu. Prilikom oblikovanja shaggy frizure, potrebno je ošišati više kraćih slojeva koji će gustoj kosi dati prozračnost, smanjiti težinu i debljinu guste kose, a frizura će uvijek izgledati svježe, uredno i dotjerano.

Savjeti za održavanje i njegu guste kose

  1. Perite kosu temeljito hladnijom vodom jer vruća voda isušuje kosu.
  2. Izbjegavajte upotrebu jakih šampona.
  3. Koristite blage šampone kojima je pH od 4,5 do 5,5.
  4. Sušite kosu što je češće moguće na svježem zraku ili fen podesite na hladni zrak jer vrući zrak oštećuje kosu.
  5. Ne trljajte kosu ručnikom jer može doći do pucanja vlasi.
  6. Što rjeđe upotrebljavajte uređaje poput pegle ili uvijača za kosu jer oni isušuju kosu.
  7. Ako primijetite da je kosa suha, nahranite je preparatima ili domaćim pripravcima za hranjenje i jačanje kose.
  8. Redovito češljajte kosu prikladnom četkom.
  9. Nemojte koristiti previše preparata za njegu kose jer njihova pretjerana upotreba dodatno oštećuje gustu kosu.
  10. Jedite hranu bogatu aminokiselinama cistin, poput piletine, lososa, jaja, brokule, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Autor: B.D., Foto: annafill28/Pixabay