Mali savjeti za bojanje kose

obojana kosa
Obojana kosa, Foto: YuriyZhuravov/Shutterstock

Želite neku promjenu u svom životu i prvo što vam je palo na pamet je vaša kosa. Ne da vam se čekati da dođete na red kod frizera pa ste odlučili kosu obojiti sami kod kuće. Naravno da ćete tako i uštedjeti novac, no morat ćete biti pažljivi. Posebice ako ste se odlučili za nešto ekstremnije nijanse.

Kako biste bili sigurni da će sve proći u redu i da ćete zablistati s novom bojom kosom, preporučujemo vam da pročitate korisne savjete koji će vam pomoći i olakšati vam bojanje kose kod kuće.

Bojanje kose kod kuće

1. Koja je vaša prirodna boja kose

Da biste uspješno obojili kosu morate znati koja je točno vaša prirodna boja kose. Ako ste poželjeli boju kose kakvu ima vaša omiljena glumica, znajte da vam to možda neće uspjeti. Ako je vaša prirodna boja kose već dugo prekrivena bojom, raspitajte se kod stručnjaka i saznajte je li ona topla ili hladna.

2. Kupite dovoljne količine boje

Nikada nemojte štedjeti na količini prilikom bojanja kose. Uvijek je bolje da vam ostane malo boje nego da tijekom bojanja ostanete bez nje. Stoga, ako se dvoumite, radije kupite dvije kutije boje nego jednu.

3. Uvijek birajte svjetlije tonove

Kod odabira boje, odaberite uvijek svjetlije nijanse. Gotovo u svim slučajevima, boja na vašoj kosi će ispasti tamnija nego što je to prikazano na kutiji. Zapamtite da je kosu teže posvijetliti nego potamniti.

4. Nemojte prati kosu

Ako planirate bojati kosu, preporučuje se da je ne perete zadnja dva dana. Prirodna masnoća koju proizvodi tjeme, štiti od iritacija, a uz to, boja će se lakše nanijeti duž cijele kose.

5. Koristite šampone za obojenu kosu

Neki šamponi imaju toliko snažno djelovanje, da mogu uništiti vašu boju kose. Tu se prvenstveno misli na šampone protiv prhuti. Preporučuje se da radije odaberete blage šampone ili one čija je formula namijenjena isključivo obojenoj kosi. Tako ćete produžiti vijek trajanja boje.

6. Održavanje obojene kose

Obojena kosa sklona je isušivanju i pucanju vrhova, stoga ju je bitno adekvatno njegovati i zaštititi. Koristite maske za kosu koje će nahraniti kosu te joj podariti sjaj i svježinu. Masku za kosu nanosite jednom tjedno.

Ako ste se odlučili na bojanje kose kod kuće preporučuje se da bojanje obavite prije 19 sati. Ovo nema nikakve veze s kvalitetom bojanja već s rizikom ako boja kose ne ispadne onako kako ste zamislili. Naime, ako ste kosu obojili navečer i niste zadovoljni onim što ste vidjeli, nećete moći odmah otići u frizerski salon na popravak.

Autor: M.L, Foto: YuriyZhuravov/Shutterstock