Fešta Sv. Pelagija, dan sveca zaštitnika grada

Stari dio grada, Foto: Albert00/Flickr

Među brojne manifestacije koje se odvijaju diljem Istre svakako treba izdvojiti Feštu Sv. Pelagija koja se održava u Novigradu, a radi se zapravo o proslavi Dana Grada Novigrada i obilježavanju dana sveca zaštitnika grada.

Novigrad je mjesto koje se nalazi na zapadnoj obali Istarskog poluotoka na svega 25 kilometara od granice sa Slovenijom te na 15 km od najbližih gradskih središta Umaga, Buja i Poreča. To je grad koji se prostire od Dajle na sjeveru do ušća rijeke Mirne na jugu.

Novigrad je jedan u nizu središta koji svake godine organizira zabavnu manifestaciju kojom se na neki način vraćamo u prošlost u davna vremena, kada se funkcioniralo malo drugačije. Novigrad se uvelike posvetio njegovanju svojih običaja, a to svjedoči i poznata fešta.

Sama fešta se posljednjih godina naziva Feštom Svetog Pelagija, dok je ranije bila poznata kao Ribarske večeri. Dan grada obilježava se 28. kolovoza, stoga se Fešta organizira u vremenu od tri do četiri dana. Organizatori su Turistička zajednica i sam Grad Novigrad.

Poznato je da fešta tijekom svog trajanja redovno okuplja velik broj posjetitelja kojima su na raspolaganju velik broj dodatnih sadržaja, od sportskih turnira i natjecanja do zabave i glazbe u večernjim satima. Tu treba ubrojiti brojne pučke igre kao što je tombola te razne kulturne sadržaje.

U zadnje dvije godine fešta se organizira na taj način da se na Velikom trgu odvijaju sadržaju namijenjeni mlađoj populaciji, a na Porporeli glazbeni nastupi za one malo starije, koji se prije svega smatraju ljubiteljima lakoglazbenih nota i glazbe za ples.

Posebnim dijelom fešte sigurno se smatra i bogata eno-gastro ponuda na štandovima duž novigradskog Mandrača, a pored toga i vatromet kojim završava ova manifestacija.

Autor: S.Š. Foto: Albert00/Flickr