Fasadna boja – kako ju odabrati

Fasade raznih boja, Foto: Alexandra Lande/Shutterstock

Odluka o novoj boji fasade može biti veliki izazov. Budući da znamo koliko često obnavljamo fasadu, važno je prije upuštanja u radove napraviti dobar plan i dobro promisliti o izboru fasadne boje. Neki bez previše razmišljanja odabiru neutralne boje poput bež, boje marelice ili svjetlo sivih tonova, dok drugi vole upečatljive boje koje će unijeti živost vanjskom prostoru kuće.

No, danas je izbor fasadnih boja toliki širok, da je postao pravi izazov. Određene boje dolaze i u nekoliko desetaka nijansi, a što je veći izbor boja, teži je i odabir. U nastavku donosimo sve prednosti i nedostatke najpopularnijih fasadnih boja.

Neutralne boje

Neutralne boje fasade su za mnoge praktične i uobičajene, a razlog je upravo neutralni izgled koji se njima postiže. Mogu se uklopiti u svako susjedstvo i okućnicu, jednostavno se održavaju te nisu upečatljive. Njihova prednost u odnosu na bijelu boju je ta što se nakupljena nečistoća slabije uočava. Pod neutralne boje spadaju sve žute nijanse, bež, svjetlo sive i boje marelice.

Pastelne boje

Ako želite da se vaša kuća ističe i da svi primijete njezin poseban šarm, razmislite o odabiru pastelnih fasadnih boja. Ovakve boje daju toplinu, a posebice će se dobro uklopiti ako je vaš prostor uređen u shabby-chic ili country stilu. Standardne pastelne boje koje se najčešće koriste su blijedo ružičasta, nebesko plava, boja kadulje i blijedo žuta. Želite li nešto izraženije pastelne boje, pokušajte uzeti u obzir boju lavande ili svjetlo koraljnu boju.

Izražene boje

Ako se nalazite u susjedstvu u kojem bi se upečatljiva fasadna boja lako mogla uklopiti ili je vaša kuća na osami, a volite malo jače boje, tada se usudite prihvatiti izazov sa smaragdno zelenom, bojom trešnje, tirkiznom ili blještavo žutom. Ovakve upečatljive boje idealne su za moderno uređene domove sa suvremenim dekoracijama.

Ne žurite kod odabira fasadnih boja. Uzmite si dovoljno vremena kako biste razmislili i odlučili koja će boja narednih godina krasiti vaš dom. U bojanje fasade ne upuštamo se tako često, što je još jedan od razloga zašto bismo o svim poslovima trebali pomno razmisliti.

Trebate li pomoć kod izbora boja za zidove, pročitajte naš veliki savjetnik o izboru boja, ovdje.

Autor: M.L., Foto: Alexandra Lande/Shutterstock