Kako bojati zidove u dječjim sobama

Dječak pofarban sa bojama, Foto: unguryanu/Shutterstock

Pri uređenju dječje sobe, posebnu pozornost treba posvetiti na izbor boje za zidova. Djeca većinu vremena provode u svojoj sobi pa je potrebno da ona bude ugodna kao i sve ostale prostorije vašeg doma. Budući da djeca u svojim sobama i spavaju, odmaraju, igraju se i uče, prostor mora djelovati i kreativno. Izbjegavajte jednolične i dosadne dječje sobe. Neka one bude maštovito okruženje kako bi vaši najmiliji imali lijep prostor za odrastanje.

Ako se kod uređenja dječje sobe ne želite odreći jednostavnih i neutralnih boja poput bež i bijele, mogli biste jedan zid ukrastiti zidnim naljepnicama koje će unijeti vedrinu i topli ugođaj dječjoj sobi.

Prije bojanja zidova, uzimite u obzir i želje djeteta. Pitajte ga za mišljenje jer nema ništa bolje od dječje sobe prepune osobnosti vašeg mališana.

Plava i zelena boja zidova

Iako su spomenute boje za zidove nešto popularnije pri odabiru za dječake, bit će odličan izbor i za sobe za djevojčice jer će djelovati opuštajuće. Zelena boja se dobro slaže s narančastim i žutim detaljima, dok će kod plave boje, bijela unijati mir. Zelene i plave boje zidova odličan su izbor za manju djecu kojima nije potrebno puno stimulacije za učenje. Pastelne boje zelene, plave, smeđe, žute i boje marelice, idealne su za dobar san beba.

Ružičasta boja zidova

Ružičasta boja je većini prvi izbor kada su u pitanju sobe za djevojčice. No, ne žele sve djevojčice ružičastu boju zidova. Stoga, najbolje da se prije bojanja, konzultirate s djetetom. Također, razmislite je li ružičasta boje sobe funkcionalna. Možda je vaše dijete želi sada, ali pitanje hoće li te iste želje imati za nekoliko godina. Možda bi bolji izbor bili detalji u ružičastoj boji kao što su naljepnice za zid, jastuci, zavjese, posteljina ili tepisi. Sve spomenuto lakše je zamijeniti kada djevojčica više neće htjeti ružičastu boju u svojoj sobi.

Žuta boja zidova

Žuta boja dobro će pristajati i za sobu za djevojčica i za dječake. Žuta dolazi u raznim nijansama pa je ovisno o karakteru vašeg djeteta kao takvu možete i odabrati za zidove.

Narančasta boja zidova

Ovo je odlična boja sobe za nešto stariju djecu koja još nisu ušla u tinejdžerske godine. Narančasta boja na zidovima djeluje zabavno i dobro funkcionira u slučaju djevojčica i dječaka. Birajte dekoracije u sivoj i crnoj boji te tako smirite jaku narančastu boju.

Bijela boja zidova

Velik broj roditelja i dalje bira bijelu sobu zidova za svoju djecu jer smatraju da ta boja neće dodatno odvraćati njihovu pozornost i da će djelovati neutralno. Bijela boja može vizualno povećati prostor, ali njezina zamjerka je što se brzo može zaprljati. Ako odaberete bijelu boju za zidove dječje sobe, preporučuje se da se poigrate detaljima u nekoj drugoj upečatljivoj boji.

Boja zidova za tinejdžere

Tinejdžeri vole crne, tamno sive i općenito tamne boje. Ako vaše dijete inzistira na crnim zidovima, budite oprezni jer takva boja može vizualno smanjiti prostor. Radije odaberite jedan zid u crnoj boji te obvezno birajte svjetliji namještaj visokog sjaja koji neutralizirati tamne boje.

Jednolična boja u dječjoj sobi se ne preporučuje. Osim što stvara sumoran efekt, ne potiče dijete na igru i kreativnost. Boje u dječjoj sobi moraju djecu držati budnima i zaigranima, a opet i opuštenima kada dođe vrijeme za noćni san.

Autor: M.L., Foto: unguryanu/Shutterstock