Estetski odgoj djece

Djevojčica s fotoaparatom, Foto: holbox/Shutterstock

Mnogo je toga u odgoju djece u našim obiteljima prepušteno slučaju, pa tako i estetski odgoj. Mnogi ne znaju što je to estetski odgoj ili ga smatraju suvišnim. Međutim, bez osjećaja ljepote čovječji je život prazan, bezbojan i suhoparan.

Moramo naviknuti dijete da uočava, prihvaća i stvara lijepo. Roditelji moraju svoju djecu učiti promatrati, zapažati lijepo, pomoći im da ljepotu doživljaju i omogućiti im da i sama stvaraju i razvijaju svoje stvaralačke snage, koje iz njih nagonski izbijaju.

Kako ćemo razviti smisao za lijepo

Djeci treba stvarati mogućnosti da sama ostvaruju lijepo i lijepim ispunjavaju svoj život i rad. Roditelji moraju znati da neukusna igračka, loša knjiga, neumjetnička slika, loša muzika ne razvija smisao za shvaćanje lijepog.

Sredstva moraju djelovati na razvijanje plemenitih osjećaja. Sredstva treba prilagoditi uzrastu djece. Sredstva moraju biti zorna i djeci pristupačna, jer pričanje o lijepom ima malo koristi. Djeca treba da se estetskim sredstvima služe trajno i neprekidno, jer jedino tako stvaraju se pozitivne navike. Roditelji moraju shvatiti i individualne interese i sklonosti svoga djeteta.

Roditelj i moraju znati da se osjećaj za lijepo ne razvija jedino tako da dijete samo stvara, tj. crta, pjeva, pleše i drugo, već i time da vidi, osjeća i primjenjuje ljepote koje nalazi u svojoj okolini. Sadržaj rada u estetskom odgoju moramo, dakle, tražiti u bezbrojnim ljepotama koje se nalaze oko nas, u našem životu i radu, u kući i oko kuće, u prirodi i prirodnim pojavama; u brojnim djelima raznih grana umjetnosti.

Svako dijete ima subjektivne mogućnosti da u sebi razvija osjećaj za lijepo, a pogotovo ako mu u tome pomognu i sami roditelji , koji treba da razlikuju lijepo od nelijepog, ukusno od neukusnog.

Sadržaji estetskog odgoja

Roditelji će u djetetu razvijati smisao za lijepo ako mu pružaju čist i udoban dom, čistu i ukusnu odjeću, igračku lijepog oblika, ugodne boje i zvuka. Zidovi u sobama moraju biti obojeni skladnim bojama, namještaj lijepo raspoređen, ukrasi u prostorijama skromni. U okolini djeteta treba izbjegavati proste riječi, vulgaran govor i slično.

Bezbroj ljepota dijete može doživjeti u prirodi. Roditelji neka usmjere njegovu pažnju na ljepotu koju pruža voćnjak u cvatu ili u jesen, kad se na voćkama rumene plodovi. Mnoge ljepote naći ćemo u rascvjetaloj livadi, u polju, šumi, u pjevu ptica i dr.

Mnoge ljepote nalaze se u nekim građevinama, uređenim parkovima i trgovinama, u muzejima, kazalištima, muzičkim dvoranama, kinima i slično. Sve to treba približiti djeci i dati mogućnosti da osjete i prihvate lijepo i otuđuju se od neukusnog.

Pravilno rade roditelji koji svojoj djeci pružaju sve mogućnosti da upoznaju razne grane umjetnosti i da se njima bave, ali bez težnje da im djeca postanu umjetnici po zvanju. Ali ako djeca imaju posebne sklonosti i sposobnosti za umjetničko stvaranje, treba im omogućiti da se u tome usavršavaju.

Foto: holbox/Shutterstock