Električna grijalica

električna grijalica
Električna grijalica, Foto:Deyan Georgien/Shutterstock

Nakon vrućeg i sparnog ljeta, dolaze nam hladniji dani, a s njima i niže temperature. Kako bismo se ugrijali, električna grijalica dobro nam dođe, posebice ako boravimo izvan vlastite kuće ili u manjim prostorima. Električne grijalice prodaju se po relativno razumnim cijenama, kvalitetne su i mogu se nabaviti u svim boljim trgovinama bijele tehnike.

Zanimljiv je podatak da danas sve više ljudi kupuje električne grijalice jer su manje, mogu se prenositi u različite prostorije, a ne troše previše. Tako ćete uštedjeti na novcu i vremenu, bez prevelikih troškova.

Električna grijalica idealna je za kraća putovanja, možete je bez ikakvog problema postaviti u  hotelskoj sobi ili apartmanu. Imat ćete vlastiti izvor topline, nećete se morati zabrinjavati hoće li vam biti hladno ili ne.

Grijalica pretvara električnu energiju u toplinu, a upravo ta toplina izravno grije prostoriju. Način na koji to radi podrazumijeva infracrveno zračenje koje dolazi do nas putem zraka ili šireg prostora.

Pomažu u zagrijavanju podruma, tavana i drugih vlažnih prostorija skolonih gljivicama, nastanku plijesni i ostalih bakterija. Novije grijalice napravljene su odličnom tehnikom pa se njihov rad uopće ne čuje. Osim toga, dobro su izolirane pa sprečavaju zapaljivanje.

Ekonomičan je i odličan izbor za grijanje manjih prostorija, no ukoliko se koristi za veće, zagrijavanje traje presporo. Njegova mala koncentracija i smjer zagrijavanja sprečavaju grijanje. Stoga, ukoliko želite naći nešto za veće prostorije, električna grijalica nije najbolji odabir.

Istraživanja su pokazala da električne grijalice pomažu kod manjih prostorija i rijeđeg korištenja, no za češću namjenu vrlo su nepreporučljive.

Prosječna potrošnja električne grijalice u mjesec dana grijanja iznosi više od 300 kuna mjesečno. Za kućanstva koja imaju minimalno četiri do pet većih soba, taj je iznos potrošnje preskup i nimalo se ne isplati.

Grijalice su pogodnije u garsonijerama, manjim sobama i apartmanima. Nisu preteške pa ih svatko može nositi što omogućava njegovo lakše premještanje.

 Autor: D.Š. Foto:Deyan Georgien/Shutterstock