Dječje sunčane naočale

sunčane naočale

Kada birate sunčane naočale za svoje dijete, bitno je da leće naočala imaju potpunu zaštitu, te da birate umjetne materijale zbog sigurnosti djeteta. Baš kao i odraslima i djeci je potrebna zaštita od sunca, ali ne zbog mode nego kao zaštita leće, rožnice i mrežnice oka.

Svoje dijete uvijek zaštitite od sunca, na način da mu stavite šiltericu i naočale. Oftalmolozi preporučaju nošenje naočala djeci koja su sigurno počela hodati. Prilikom kupnje naočala, kupujte samo naočale sa certifikatom, jer se oko štiti “zavjesom” od sunca. Količina svjetla koje ulazi u oko se regulira sa širenjem i skupljanjem zjenica, a ukoliko ispred oka stavite tamnu leću, mozak će proširiti zjenicu kako bi ušlo više svijetla, a na taj način ući će i negativno sunčevo zračenje.

Ukoliko djetetu ne namjeravate kupiti naočale sa potpunom zaštitom, bolje je da ne nosi ništa. Oči imaju svoju zaštitu, a ukoliko se nose naočale bez filtera, u oko će uči puno zračenja.

A ako vas muči koji materijal naočala odabrati, najbolje je kupiti naočale od umjetnog materijala, kako se dijete ne bi ozlijedilo staklom, prilikom pada. Prilikom pada staklo uvijek puca u špic, te može oštetiti rožnicu, pa bi bilo dobro da ga izbjegavate.

Neka vaše dijete tijekom boravka na suncu uvijek nosi adekvatne sunčane naočale, uz šeširić ili šiltericu. Sunčane naočale nije potrebno nositi cijelo vrijeme, jer je očima potrebna sunčeva svijetlost zbog proizvodnje endrofina. Endrofin je hormon koji sprječava depresiju, potiče dobro raspoloženje i pozitivno djeluje na psihičko stanje osobe.

Kvalitetne sunčane naočale potrebne su vašem djetetu za bolje sutra, pa bi bilo dobro kada na njima ne bi štedjeli. Oko je jedan od najbitnijih organa čovijeka, te ga je bitno paziti i adekvatno voditi brigu o njemu. Dok čovjek ne odraste, tu brigu o zdravlju oka preuzima roditelj. Stoga budite odgovorni roditelji i kupite djetetu adekvatne sunčane naočale.

Autor: A.Z., Foto: B Calkins/Shutterstock