Seksualnost u starijoj dobi

zrela dob

Mnogim se ženama seksualni život poboljšao baš kada su stigle u zrelu dob. To je tako jer su djeca odrasla, posao više nije toliko zahtjevan, te na kraju dana parovi u zreloj dobi imaju više vremena za sebe. No, ako ste se našli u zreloj dobi, a seksualni život vam baš ne blista, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ga poboljšati.

Neka vaši um i tijelo budu zdravi. Redovito vježbajte, te se zdravo hranite. Imati zdravo tijelo znači da ćete više uživati u svom seksualnom životu! Smanjite unos alkohola u organizam, te jedite što više voća i povrća. Sastavite plan vježbanja, te ga provodite redovito. Osim što ćete se redovitim vježbanjem osjećati bolje, uz vježbanje ćete popraviti vašu fleksibilnost i izdržljivost.

Vodite ljubav u onom dijelu dana kada imate najviše energije. Jutra su najbolja za seksualne aktivnosti, no ukoliko vama i vašem partneru više odgovara drugo doba dana, i to je dobro.

U zrelijoj dobi se razmišlja o seksu na malo drugačiji način, ali ne dajte da vas misli spriječe da uživanju u toj aktivnosti. Sada vjerojatno više ne uživate u nekim seksualnim pozama kao kada ste bili mlađi, no to vas ne smije spriječiti da uživate u seksu na malo drugačiji način. Budite što kreativniji kada je u pitanju seks, te isprobajte sve poze koje možete, a koje zadovoljavaju i vas i partnera.

Nažalost sa godinama se seksualni odnosi među partnerima smanjuju, no osjećaji ljubavi i bliskosti su i dalje prisutni. Stoga budite što kreativniji, razgovarajte sa svojim partnerom i pokažite mu ljubav. Sa takvim odnosom u vašem životu seks neće biti stran pojam.

Velike ciljeve i očekivanja stavite po strani, posebice kako prolaze godine, jer ako ste u mladosti voljeli aktivan seks, ne znači da ga sada zbog godina trebate prestati prakticirati. Ili ukoliko vas više aktivni seks ne uzbuđuje, porazgovarajte sa svojim partnerom i isprobajte seks koji će zadovoljiti jedno i drugo.

Najvažnija stavka u seksualnim odnosima je iskrena komunikacija sa partnerom. Recite ono što osjećate, recite ono što želite i očekujete, te isto to pitajte partnera, kako bi znali na čemu ste i kako bi oboje mogli biti sretni i zadovoljeni.

Ukoliko patite od neke bolesti zbog koje uzimate lijekove, prije seksualnih aktivnosti trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom, te saznati da li tablete koje konzumirate mogu utjecati na vaš seksualni život, te na što trebate pripaziti.

Autor:A.Z., Foto: Panosgeorgiou/Shutterstock