Savjeti za brzo i lako održavanje svih vrsta podova

Čišćenje podova

Podovi su svakodnevno izloženi prljavštini jer se najviše koriste. Osim što ih koristimo često hodajući po njima, podovi su mjesto na koje padaju mrvice sa stola, nakuplja se prašina, unosi prljavština na cipelama, djeca po njima prolijevaju vodu i sokove, a imate li i kućne ljubimce, tada znate koliki problem mogu biti prljave šape ili opadanje dlaka.

I koliko god ih se trudili održavati, čišćenje podova je proces koji nikada ne prestaje. Jednom kada ih prebrišete i ulaštite čini vam se kako ste odradili uzaludni posao jer nakon nekoliko minuta doslovno možete vidjeti kako se nad njima skuplja novi sloj prašine i posao možete odraditi ispočetka.

Za zdravlje nas i naše obitelji čisti podovi su od presudne važnosti, stoga vam u nastavku donosimo kako ih možete očistiti bez prevelikog truda i muke, jednostavno i u samo nekoliko koraka.

Zašto je važno redovno čišćenje podova

Velike površine zahtijevaju veću posvećenost čišćenju jer očistiti treba po najprometnijim dijelovima na kojima se zadržava i najviše prljavštine te ispod namještaja, kreveta i po svim uglovima i teško dostupnim mjestima. Manje površine na prvi pogled zahtijevaju i manje posla, no, obično se takvi prostori brže prljaju jer se češće koriste pa se i na njima prljavština može bolje uočiti.

Podovi su najizloženije i najveće površine u domu pa je od presudne važnosti održavati ih čistima. Ako ih redovito ne čistite, prljavština se može raznositi po cijeloj kući, a tada još više vremena morate posvetiti čišćenju.

Djeca igrajući se na podu mogu raznositi prašinu i prljavštinu po cijeloj kući, kuhinjski podovi slove kao jedna od najprljavijih podova jer se lako mogu zaprljati hranom, a nečistoća koja se unosi izvana u hodnike i predsoblja vrlo lako može završiti i u sobama te nas tako izložiti dodatnim bakterijama i alergenima.

Većina se zbog užurbanog načina života ne stiže posvetiti kućanskim poslovima onako kako bi htjela. Stoga, posao odradimo polovično, čekajući vikend kada ćemo prionuti na posao. No, kada stigne vikend, dočekamo čišćenje kao kaznu. Kaznu koja nas odvaja od slobodnih trenutaka provedenih sa svojom obitelji.

Kako biste izbjegli dugotrajno čišćenje tijekom slobodnog vikenda, održavajte podove redovito! To ćete najbolje učiniti tako da ih naizmjenično brišete mokrom pa suhom krpom i usisavate. Učinite to dva do tri puta tjedno i vaši podovi će uvijek biti čisti. Održavanje podova svest će vam se na usputno brisanje ili usisavanje od nekoliko minuta. U protivnom biste cijelu subotu mogli čistiti i ribati pod.

Pometite i usišite pod svakih nekoliko dana jer se tamo skuplja prljavština, dlake (ljudi i kućnih ljubimaca), smeće, spajalice za papir i slično. Nakon toga podove koji su premazani zaštitnim slojem obrišite vlažnom krpom namočenom u mlaku vodu s malo blagog deterdženta (prevruća voda može oštetiti zaštitni sloj kojim je pod premazan) i za nekoliko minuta prebrišite pod suhom krpom (pazite da krpe budu čiste jer bi mogao ostati tanki sloj prljavštine).

Ako je potrebno, upotrijebite odgovarajuće laštilo kako bi pod dobio sjaj.

Postoje tri vrste laštila za pod:

 • kruto laštilo (na primjer vosak)
 • vosak koji se otapa u tekućinama (poznati kao tekući vosak)
 • voštane emulzije na bazi vode

Voštane emulzije na bazi vode mogu se koristiti za većinu vrsta tvrdog poda, osim drvenog poda koji nije premazan zaštitnim slojem i plutenog poda, dok se druge dvije vrste laštila mogu koristiti samo za određene vrste podova.

Laštilo za pod od pčelinjeg voska

I sami možete izraditi laštilo. Zapravo, vrlo je jednostavno napraviti izvrsno laštilo za pod od pčelinjeg voska. Naribajte pločicu pčelinjeg voska na gruboj strani ribeža, stavite naribani vosak u staklenku (s poklopcem za zavrtanje), prelijte vosak terpentinom, zavrnite poklopac i ostavite da stoji dva dana.

Zatim dobro protresite staklenku i stavite je u zdjelu s vrućom vodom dok se ne napravi glatka smjesa. Laštilo je tada spremno za upotrebu. Nanesite ga na mekanu krpu i premažite drveni pod i namještaj.

Održavanje podova

Postoje različite vrste podova pa je slijedom toga i njihovo održavanje različito. Laminat i mramor se održavaju deterdžentima prilagođenima njihovim materijalima, parket i brodski pod se ne smiju puno močiti pa ih perite sredstvima prilagođenima njima. Pločice ćete ponekad trebati malo intenzivnije oribati kako biste im vratili sjaj i čistoću, a to možete učiniti gotovim sredstvima za pranje pločica iz trgovina ili prirodnim sredstvom koje možete pripremiti kod kuće.

Čišćenje parketa i brodskih podova

Čišćenje parketnih i brodskih podova nije teško i komplicirano, a na umu biste trebali imati to da parket ne smijete pretjerano močiti. Ako zadovoljite taj uvjet on će dugo ostati sjajan i ravan.

Za ove dvije površine specifično je to da imaju jedan od sljedeća dva završna sloja – vosak ili poliuretan. Ako ne znate o kojem je sloju riječ, protrljajte pod prstom i ako na njemu ostane mrlja, riječ je o vosku.

Podovi završnog sloja od voska

Podovi od voska se preporučuje dva do tri puta tjedno brisati ga suhom krpom i usisati obvezno četkom kako biste izbjegli ogrebotine po parketu.

Koristite krpe za pranje parketa i sredstva za čišćenje za njihovu namjenu, a uvijek prije mokrog brisanja, parket dobro usišite kako biste uklonili sve mrvice, nečistoću i dlake s poda. Ne perite ga često, dovoljno je jednom tjedno.

Nakon pranja, parket je potrebno ispolirati. Na tržištu postoje razne vrste voskova koje možete koristiti za poliranje. Nakon toga budite oprezni jer bi pod mogao biti jako sklizak.

Podovi završnog sloja od poliuretana

Podove završnog sloja od poliuretana ili uretana, najbolje je čistiti mješavinom od blagog tekućeg sapunu. U toplu vodu dodajte nekoliko kapljica tekućeg sapuna pa pod prebrišite krpom od mikrofibre koje je prethodno potrebno dobro iscijediti.

Čišćenje laminata

Održavanje laminatnih podova je puno lakše nego održavanje parketa, a način čišćenja im je sličan kao i onaj kod čišćenja parketa. Laminatni podovi nisu načinjeni od prirodnog drveta pa iz tog razloga nisu ni toliko osjetljivi na prolijevanje vode, ogrebotine i habanje.

Postoji jako malo radnji koje mogu oštetiti laminat, a tome je tako jer je i načinjen od materijala otpornih na sunce, svjetlost i vodu.

Danas na tržištu postoje razne vrste laminata, a neki su čak namijenjeni i jako frekventnim prostorima pa su samim time i izdržljiviji.

Dovoljno ih je usisati i prebrisati sredstvom za pranje laminata. No, imajte na umu da voda nikada ne smije dospjeti ispod njegove površine. Ne zahtjevaju poliranje niti bilo kakvo drugo posebno održavanje pa se preporučuju kućanstvima s djecom i kućnim ljubimcima. Jednom kada se ošteti, potrebno ga je zamijeniti jer ne postoji sredstvo kojim se može vratiti u prvotno stanje.

Čišćenje mramornih podova

Iako mramor nije čest, njihovo čišćenje je jako jednostavno. Dovoljno ih je usisati i prebrisati kako bi ostali sjajni. Možete ih brisati gotovo svim sredstvima za čišćenje podova, ali imajte na umu da ona ne sadrže kiseline ili bilo koje druge supstance koje bi mogle oštetiti mramor i uništiti mu sjaj.

Čišćenje plutenih podova

Pluto je prirodni materijal iznimne ljepote, ali nešto zahtjevnijeg održavanja. Budući da je potpuno prirodan, on je i porozan, odnosno osjetljiv na vodu. Budući da ima veliku moć upijanja, treba biti oprezan s njegovim čišćenjem i održavanjem.

Kako biste spriječili nastanak ogrebotina, pod od pluta češće usisavajte, ali nemojte ga često brisati i močiti. Ako se tekućina prolije po podu, odmah je uklonite krpom.

Pod od pluta dovoljno je prebrisati jednom u tjedan dana, ali izbjegavajte korištenje komercijalnih sredstava.

Tekućina za pranje poda od pluta

U bocu s raspršivačem od jedne litre, dodajte jednu kapljicu deterdženta za pranje posuđa, 65 mililitara alkoholnog octa te toplu vodu do vrha boce. Prirodna kiselina iz alkoholnog octa dezinficirat će pod i ukloniti svu prljavštinu.

Prilikom korištenja nemojte tresti bocu jer biste mogli dobiti sapunicu. Dovoljno je pošpricati u tankom sloju te prebrisati krpom od mikrofibre.

Čišćenje bambusovih podova

Bambus je lijep prirodni materijal lagan za održavanje. No, u nekim situacijama na njemu mogu lako nastati ogrebotine pa se preporučuje oprez kod čišćenja.

Najbolje sredstvo za čišćenje bambusa je mješavina tekućeg sapuna i vode. U pet litara vode dodajte 60 mililitara tekućeg sapuna pa dobivenim sredstvom obrišite pod. Nakon toga, pod osušite suhom krpom od mikrofibre.

Čišćenje linoleuma

Pod od linoleuma najbolje je čistiti otopinom od tople vode i nekoliko kapljica deterdženta za pranje posuđa. Dobivenu mješavinu pošpricajte po podu, a pod obrišite vlažnom krpom od mikrofibre. Nakon nekoliko trenutka, pod bi trebao biti suh, a ako nije, obrišite ga suhom krpom od mikrofibre.

Čišćenje vinila

Vinil ćete najbolje očistiti tako da u bocu dodate toplu vodu, 60 mililitara alkoholnog octa i nekoliko kapljica deterdženta za pranje posuđa. Pošpricajte po podu pa pređite krpom od mikrofibre.

Čišćenje pločica

Iako u trgovinama postoje brojna sredstva za pranje i održavanje pločica, najbolje ćete ih očistiti sljedećom mješavinom. U bocu s raspršivačem dodajte toplu vodu, 60 mililitara alkoholnog octa te nekoliko kapljica deterdženta za pranje posuđa. Pošpricajte otopinu na jedan dio pa dobro obrišite krpom od mikrofibre. Nakon toga, pređite na sljedeći dio pa na kraju još jednom obuhvatite cijelu površinu.

Čistači na paru

Danas na tržištu postoje ručni čistači na paru koji u nekim slučajevima dolaze i u kombinaciji s ručnim usisavačem. Kupnjom takvog proizvoda dobit ćete i usisavač i parni čistač u jednom, što bi uvelike moglo olakšati čišćenje podova. Takvi čistači u isto vrijeme i usisavaju i brišu sve vrste podova i to parom koju možete prilagoditi ovisno o vrsti poda.

Dakle, čistačima na paru možete očistiti i pločice i parkete i laminate, a za to će vam biti potrebna samo čista voda. Ulijete vodu u čistač, pričekate da se ona zagrije i prijeđete čistačem po prljavim površinama.

Ovakvi usisavači i čistači uvelike štede vrijeme čišćenja, ali su im i cijene nešto više. U prodaji postoje žični i bežični čistači, a cijena onih bežićnih je naravno i veća, a ovisi i o težini i jačini baterije. Svakako prije kupnje provjerite njihovu težinu i jačinu baterije kako biste lako i brzo mogli odraditi čišćenje.

Velika prednost im je ta što čiste i dezinficiraju podove bez upotrebe sredstava za čišćenje i to samo u nekoliko poteza i bez pretjeranog namakanja poda. Pod je za samo nekoliko sekundi suh i čist i spreman za korištenje.

Prednosti prirodnih sredstva za čišćenje podova

Danas sve više slušamo o tome koliko se štetnih sastojaka može naći u kozmetičkim preparatima, ali i u sredstvima za čišćenje kućanstva. Upravo radi toga, sve više su na cijeni prirodni preparati za kućanstvo koje možete napraviti i sami.

Obogatite svoje kućanstvo mirisnim sredstvom za čišćenje podova koje će u isto vrijeme očistiti, ali i dati lijep i ugodan miris vašim podovima.

Bitno je spomenuti kako se radi o ekološkom proizvodu koji nije toksičan i štetan za vas, vašu djecu, ali niti za kućne ljubimce. Upravo radi toga što je ekološka samosvijest danas na višoj razini, sve više i trgovine nude proizvode napravljene od prirodnih sastojaka.

Odaberete li prirodna sredstva za čišćenje, ovo su samo neke od njihovih brojnih prednosti u primjeni. Svjež zrak, ugodan miris, učinkovitost i ušteda, samo su neke od brojnih prednosti. Isprobajte i uvjerite se i sami!

Učinkoviti su poput kupovnih sredstava

Iako su napravljena isključivo od prirodnih sastojaka kod kuće, takva sredstva mogu biti jednako učinkovita ili čak i djelotvornija od onih kupovnih. Neki prirodni sastojci će uz manje truda i trljanja ukloniti mrlje s podova.

Ne sadrže štetne kemikalije

Prirodna sredstva su blaga za kožu, ne iritiraju je i ni na koji način ne mogu naštetiti koži. Ako imate osjetljivu kožu ili u vašem kućanstvu borave djeca i kućni ljubimci, odaberite prirodna sredstva jer ona neće ostaviti trag štetnih kemikalija na podu.

Brinu o vašem zdravlju

Prilikom čišćenja podova, udišite sredstva kojim čistite. Ako perete pod kemijskim sredstvima, udahnut ćete i štetne kemikalije koje se u njima nalaze. Stoga, birajte prirodne sastojke i blaga, a opet djelotvorna eterična ulja čija je primjena sigurna i za one sklone alergijama.

Ugodno mirišu

Kada čistimo podove i ostale površine u domu kemijskim sredstvima, njihovi mirisi su često toliko intenzivni da nakon čišćenja moramo dugo provjetravati stan. Velika je prednost prirodnih sredstava ta što u njih možete dodati eterična ulja po svojoj želji i tako dobiti miris koji vam odgovara. Eukaliptus, lavanda, čajevac, majčina dušica, naranča… izbor je na vama!

Jeftina su

Sastojke za pripremu prirodnih sredstava za čišćenje nije teško nabaviti i ona su prilično jeftina. Većinu sastojka vjerojatno već imate kod kuće.

Upravo zbog svega navedenog, u nastavku donosimo kako sami i uz male financijske izdatke možete napraviti prirodna sredstva za čišćenje podova. Kombinacija eteričnih ulja, octa i vode na brz i efikasan način će očistiti vaše podove. Bez straha ga možete koristiti svakodnevno kako bi unijeli čistoću i svježinu u vaš dom.

Univerzalno sredstvo za čišćenje podova bez ispiranja

Budući da je sve više onih koji se okreću zdravijem i ekološki svjesnijem načinu života, sve češće sami izrađujemo kreme, dezodoranse, sapune i ostale kozmetičke preparate, ali i sredstva za čišćenje.

U nastavku vam donosimo recept za univerzalno sredstvo za čišćenje podova i predlažemo da ga napravite i isprobate. Kombinacija eteričnih ulja, octa i vode pun je pogodak za uklanjanje nečistoća i prljavštine i to na sasvim prirodan način.

Sastojci:

 • 1,5 šalica vode
 • 1 šalica alkohola
 • 1 šalica alkoholnog octa
 • 5 kapi deterdženta za posuđe
 • 6 kapi eteričnog ulja naranče
 • 6 kapi eteričnog ulja lavande
 • 4 kapi eteričnog ulja čajevca

Priprema i postupak:

Ulijte sve sastojke u bočicu s raspršivačem i protresite ih kako bi se svi sastojci sjedinili. Prije nego što ćete koristiti sredstvo za čišćenje, temeljito usišite podove kako biste uklonili prašinu.

Poprskajte sredstvo po svim površinama koje planirate čistiti i dobro prebrišite suhom krpom od mikrovlakana.

Ako radije želite sredstvo uliti u kantu s vodom i tako prati pod, dodajte pet litara vode, a jednu šalicu octa i alkohola zamijenite s pola šalice.

Spomenuta eterična ulja imaju antibakterijska svojstva. Njihovom primjenom ćete dezinficirati sve površine u kući i ukloniti bakterije i alergene, a vaš dom će ostati mirisan i čist.

Ovo sredstvo za čišćenje možete koristiti i za čišćenje svih ostalih kućnih površina. Operite njime pločice u kupaonici ili ga nanesite na namještaj. Prirodni sastojci će blagonaklono djelovati na vaš namještaj, ali i efikasno ukloniti nečistoću i prašinu.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju podova

Prirodno sredstvo za dezinficiranje podova bit će odlično za čišćenje kupaonice i svih onih prostora gdje vam je potrebna potpuna dezinfekcija.

Sastojci:

 • 4 litra vruće vode
 • 1/3 šalice boraksa

Priprema i postupak:

Pomiješajte u kanti vodu i boraks i prebrišite podove. Nakon primjene sredstava, podove nije potrebno ispirati. Boraks će dezinficirati pod i ukloniti sve mrlje i nečistoće.

Prirodno sredstvo za poliranje podova

Želite li ispolirati podove kako bi nakon pranja dobili završni sjaj, poslužite se sljedećim receptom koji će vašim podovima ujedno dati i miris i sjaj. Kombinacija eteričnih ulja i maslinovog ulja njegovat će podove, a oni će u isto vrijeme i lijepo mirisati. Ovim sredstvom možete polirati sve vrste površina, čak i drvene i laminatne podove.

Sastojci:

 • 4 šalica vode
 • 10 kapi eteričnog ulja limuna
 • 1/4 šalice alkoholnog octa
 • 1/5 šalice maslinovog ulja

Priprema i postupak:

Pomiješajte sve sastojke i uzmite krpu kojom ćete polirati podove. Ispolirajte podove, a ako su nakon poliranja previše skliski, uzmite suhu pamučnu krpu i dodatno ih njome prebrišite.

Pogledajte i video te otkrijte još jednu ideju kako napraviti prirodno sredstvo za čišćenje podova!

Iako na tržištu postoje brojna sredstva za čišćenje podova, sve je više onih koji ipak pribjegavaju onim prirodnima, posebice ako na podu često borave djeca i kućni ljubimci. Iako i u prodaji postoji velik izbor prirodnih sredstava za čišćenje, cijena im je i dalje puno viša od onih kemijskih. Stoga, pripremite svoja prirodna sredstva i uštedite.

Foto: @Pixabay/Pexels

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.