Kako očistiti i oprati mrlje na zidovima

čišćenje zida

Zidovi su najvidljivije površine u vašem domu te ih je potrebno konstantno održavati čistima. S obzirom na to da su većinom svjetlijih tonova, ali isto reagiraju i oni tamniji, svaki mali pokret na zidu može uzrokovati neku mrlju ili trag koji se vide, a ne izgledaju lijepo. Svima se mogu dogoditi mrlje na zidovima. One mogu nastati od duhana, vina, prljavih ruku ili od bojica i markera kada su djeca htjela izraziti svoju kreativnost crtežom na zidu.

I iako je ono što vam prvo pada na pamet bojanje zidova, postoje trikovi kojima ćete lako ukloniti mrlje na zidovima. Bojanje zidova je nešto zahtjevnija i skuplja investicija koju je nemoguće provesti baš uvijek kada to poželimo ili kada se pojavi i najmanja fleka za zidu.

I što onda učiniti kada se pojave fleke, mrlje ili naslage nečistoća koje su jako vidljive? Postoji rješenje! Zidove možete oprati i osvježiti i nakon što su mjesecima bili izloženi prašini i ostaloj prljavštini. Slijedite korake i očistite zidove u samo nekoliko poteza.

Uvijek koristite gumene rukavice tijekom čišćenja kako biste zaštitili ruke. Vjerojatno ste se susreli s time da vam se kod čišćenja slijeva voda niz ruke, što zna biti prilično iritantno. Kako biste to spriječili, uzmite stare čarape, na njima napravite rupe i navucite ih na ručne zglobove.

Prije bilo kakvog čišćenja, parket zaštitite najlonom ili kartonima kako ga ne biste oštetili. Za početak uklonite sve sa zidova i napravite dovoljno mjesta za čišćenje. Maknite sa zidova slike i satove, a namještaj pomaknite na sredinu prostorije.

Prvo što trebate učiniti je ukloniti površinsku nečistoću. Ako to ne učinite, postoji vjerojatnost da ćete prvim potezom na zidu napraviti još veći nered od onog koji je bio. Suhu i površinsku nečistoću možete ukloniti usisivačem ili nekom suhom krpom. Možete na metlu prisloniti ručnik i njime obrisati cijelu površinu zida. Ako ste primijetili da su i lajsne prljave, operite ih sredstvom za čišćenje ili ih prebrišite mokrom krpom.

Univerzalno sredstvo za čišćenje zidova

Nakon što uklonite površinske mrlje, vrijeme je za konkretno pranje zidova. U trgovini odaberite prikladna sredstva za čišćenje zidova. Većina zidova se može čistiti i prati univerzalnim sredstvom za čišćenje koje lako možete napraviti i sami kod kuće. Pomiješajte ocat i amonijak u omjeru 1:1 te dobivenoj mješavini dodajte dvije do tri kapi deterdženta za posuđe.

Budite oprezni pri rukovanju amonijakom. Zaštitite usta, ruke i oči te uvijek ga koristite u prozračnoj prostoriji.

Čišćenje zidova najbolje je provesti čistom i mokrom spužvom ili krpom. Započnite čistiti od poda i polako se krećite prema gore, vertikalno. Pazite na linije čišćenja, postoji mogućnost da će biti vidljive i nakon čišćenja zida.

Ako niste 100% sigurni u sredstvo za čišćenje, odnosno u to kako će ono reagirati na zidu u kombinaciji s bojom, odaberite neki skriveni komad zida i sredstvo prvo testirajte na njemu.

Uz vodu kojom čistite, osigurajte si još jedan izvor čiste vode kojom ćete prebrisati očišćeni dio zida. Nakon pranja, zidove osušite suhom krpom ili fenom.

Uklanjanje bojica i krede sa zida

Ako imate djecu, vjerojatno ste se susreli s crtanjam i oslikavanjem zidova. Da biste uspješno uklonili bojice ili kredu sa zida, trebat će vam deterdžent, tupi nož, voda, suhi ručnik i meka krpa.

Za početak tupim nožem uklonite višak bojice ili krede s površine zida pa nanesite smjesu koju ste dobili miješanjem deterdženta i vode.

Trljajte mrlju dok ne nestanu svi tragovi sa zidova, a nakon toga zid osušite ručnikom.

Uklanjanje markera sa zida

Ako je mrlja na zidu nanesena perivim markerom, moći ćete je lako ukloniti vlažnim maramicama za bebe. No, u slučaju da to nije riješilo problem, trebat će vam deterdžent, pasta za zube, sprej za kosu, ručnik ili deblji papirnati ručnik.

Prvo pokušajte mrlju ukloniti klasičnim trljanjem uz pomoć mješavine deterdženta i vode. Ako to nije uspjelo očistiti fleku, pošpricajte je lakom za kosu i nježno istrljajte papirnatim ručnikom.

Ponekad će biti potrebno više puta pokušati ukloniti mrlju, stoga ne odustajte ako vam se čini da odmah nije djelovalo. U svakom koraku budite nježni i nemojte jako trljati kako ne biste oštetili boju na zidu.

Ako se mrlja i dalje zadržava, vrijeme je za pastu za zube. Premažite je i ostavite da djeluje 10 minuta, a nakon toga uklonite ostatke čistim papirnatim ručnikom.

Uklanjanje mrlja od vina, kave i ostalih pića sa zidova

Većina mrlja na zidovima nastalih od pića lako se uklanja ako se odmah djeluje. No, i u slučaju da ih ne otklonite isti čas, postoji velika vjerojatnost da ćete mrlje moći ukloniti zahvaljujući slaboj upijajućoj snazi zidova.

Da biste uklonili fleke od pića sa zidova bit će vam potrebno sljedeće:

  • topla voda
  • deterdžent
  • posuda
  • meka krpa
  • suhi ručnik

Napunite do pola posudu s toplom vodom pa joj dodajte deterdžent, tek toliko da dobijete balončiće. Položite u otopinu krpu i započnite s trljanjem zida.

U slučaju da su na zidovima nastale tvrdokorne mrlje, ponovite postupak više puta dok ne primijetite rezultate.

Čišćenje tapeta

Kod pranja tapeta nikada ne koristite abrazivna sredstva. Prije nego što krenete s čišćenjem tapeta, provjerite upute proizvođača. Tapete se razlikuju s obzirom na teksturu i sastav i prema tome se i čiste na različite načine.

Za početak suhom krpom uklonite prašinu s tapeta. Mrlje i otiske prstiju najbolje ćete ukloniti običnom gumicom za brisanje, koristeći lagane pokrete.

Ako su vaše tapete stare, uzmite suhu spužvicu za pranje posuđa koja će lako ukloniti nečistoću i bez namakanja.

Perive tapete je nešto lakše očistiti i rezultati su bolji. Bit će vam dovoljna spužva za pranje posuđa koju ćete prethodno namočiti u toplu vodu i malu količinu deterdženta za pranje posuđa.

Prije nego što započnete s pranjem tapeta, testirajte spomenuto rješenje na neupadljivom mjestu u slučaju da se njime osim mrlja, ukloni i papir.

Nikada ne ribajte jako po tapetama i ne močite ih jer u protivnom riskirate njihova oštećenja.

Nakon pranja tapeta, prebrišite ih suhom krpom koja će ukloniti sav višak vlage sa zidova.

Kako oprati cijeli zid

U slučaju da želite oprati cijeli zid jer se na njemu nakupila prašina i prljavština, to ćete lako učiniti uz malo tople vode i deterdženta. Ulijte vodu i deterdžent u posudu, namočite u nju krpu, dobro iscijedite i operite zid od vrha do poda. Kod pranja zidova, uvijek započnite od stropa i nastavite vertikalno, prema lijevoj i desnoj strani pa sve dok ne dođete do poda.

Koristite se ljestvama, a ako ih nemate, možete krpu staviti na mop i njime dohvatite teško dostupne i visoke površine zidova.

Pripazite da ne koristite krpe u boji. Ne želite riskirati da boja s krpe završi na vašim zidovima i tako dodatno zakomplicira proces čišćenja.

Također, nikada ne natapajte zidove velikim količinama vode. Uvijek dobro iscijedite krpu jer bi suviše vlažna krpa mogla uzrokovati pojavu vlage, plijesni i grinja.

Uklanjanje mrlja od duhana sa zidova

Mrlja od duhana teško ćete se riješiti sa zidova, a prije nego što pokrečite zidove, trebat ćete ih oprati.

Ružnih žutih mrlja uzrokovanih pušenjem riješit ćete se mješavinom octa, sode bikarbone i octa. Pomiješajte u velikoj posudi jednu šalicu octa, jednu žlicu sode bikarbone i dvije šalice tople vode. Dobit ćete otopinu koja će se blago zapjeniti.

Uzmite spužvu za pranje posuđa i njome dobro operite zidove i po potrebi i stropove. Nakon toga, uzmite sredstvo za pranje prozora s octom te njime poprskajte zidove. Na kraju, zidove pokrečite željenom bojom.

Plijesan na zidovima

Plijesan na zidu ne samo da je vizualno odbojna nego je i vrlo opasna za zdravlje. Dugotrajan boravak u prostorijama s pljesnivim zidovima može uzrokovati razne probleme kod odraslih, a pogotovo kod djece. Najprije se mogu pojaviti problemi s dišnim putevima, kašljanje, šmrcanje, napadaji astme i suzenje očiju, a dugoročno i kronične bolesti poput alergija. Ako se plijesan proširi, može imati i neugodan miris, a najčešće po vlazi, koja je i glavni uzrok ove pojave.

Budući da je vlaga glavni uzrok plijesni po zidovima, logično je da je njome najugroženija kupaonica. Kupaonice su izložene velikim količinama vlage, najčešće iz tuševa, loših izolacija, puknutih cijevi u zidovima ili jednostavno od vodene pare koja se širi nakon kupanja, pogotovo u kupaonicama bez prozora.

Osim kupaonice, plijesni su podložni i zidovi podruma, također jer se ne provjetravaju, ali i ostali dijelovi kuće. Ponekad se plijesan skuplja na manje vidljivim mjestima, iza namještaja ili ispod zidnih tapeta, ali njihov negativni utjecaj itekako možemo osjetiti na zdravlju. Dobro je što se takvi problemi mogu riješiti uz pomoć jednostavnih trikova pogodnih za svako kućanstvo. Saznajte kako ukloniti plijesan na zidovima!

Što je plijesan

Plijesan je gljivica koja raste na toplim i vlažnim mjestima. Do nje najčešće dolazi zbog nakupljene kondenzacije toplog i vlažnog zraka na hladnim površinama. U početku se plijesan pojavljuje samo u obliku crnih točkica, ali ako se brzo ne sanira, može se proširiti i ostaviti velike crne, plavičaste ili zelenkaste mrlje. Tada ona postaje i opasna po zdravlje.

Crna plijesan čest je problem u kućanstvima, pogotovo onima s centralnim grijanjem i malim prozorima. Ako se plijesan počne stvarati, a uvjeti u prostorijama se ne promjene, ona će se vrlo brzo širiti. Crna plijesan pri tome je jedna je od opasnijih jer može uzrokovati razne bolesti, počevši od vrtoglavice i glavobolje pa sve do problema s astmom. Manje opasna, ali ne i bezazlena je bijela plijesan, karakteristična za hranu, ali može napadati i zidove.

Na zidovima još možemo pronaći i zelenu, narančastu i crvenu plijesan koje također moramo što prije ukloniti jer su spore koje se iz njih šire u većini slučajeva toksične i opasne za zdravlje.

Kako se riješiti plijesni na zidovima

Plijesan na zidovima, kako u kupaonici tako i u bilo kojem drugom dijelu kuće, najlakše se odstranjuje u svojoj prvoj fazi. Ako je plijesan još vlažna i tek u tragovima, možete je otkloniti običnom suhom krpom ili, još bolje, struganjem sa zida. Krpa kojom odstranjujete plijesan ne smije biti vlažna jer će se od obične vode plijesan još brže proširiti. Krpu radije umočite u ocat jer će on dodatno ubiti plijesan.

Nakon što ste plijesan uklonili sa zida, mjesto na kojem je bila dodatno dezinficirajte. Najučinkovitija će biti varikina ili neki drugi izbjeljivač ili sredstvo za dezinfekciju.

Ako se plijesan nalazi nisko na zidovima pa se bojite da bi ova sredstva mogla naškoditi djeci ili kućnim ljubimcima, mjesto poškropite običnim alkoholnim octom u kojeg možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Čajevac je poznat po svojim antigljivičnim svojstvima i glavni borac protiv plijesni.

Ako se plijesan proširila po zidu i ne može se otkloniti jednostavnim struganjem, morat ćete je “ubiti” jednim od navedenih sredstava. Najbolje je nanositi varikinu ili ocat četkicom za zube i to struganjem po pljesnivom zidu. Ako vam je takav zid nedostupan za struganje, možete tekućinu i samo špricati nekoliko dana za redom, dok ne primijetite da plijesan mijenja boju u sivu – što znači da odumire.

Soda bikarbona također daje odlične rezultate u borbi protiv plijesni i može se koristiti i za zidove i to tako da se pomiješa s istom količinom vode i octa dok se ne dobije pasta kojom ćete prekrivati pljesniva mjesta na zidu.

Plijesan na zavjesi tuš kabine

Plijesan se u kupaonici, osim na zidu, može pojaviti i na zavjesi od tuš kabine. Ako ne želite stalno bacati zahvaćene zavjese i kupovati nove, možete ih prije stavljanja zaštititi. Nove zavjese potopite u slanoj vodi prije montiranja i tako spriječite nastanak gljivica. Najbolje je to učiniti preko noći jer je potrebno više sati kako bi slana voda mogla djelovati.

Nakon što ste montirali zavjesu, potrebno je voditi računa kako je slažete nakon tuširanja. Važno je da svaki put nakon tuširanja raširite zavjesu kako bi se ona što prije osušila i time se onemogućilo stvaranje uvjeta za razvoj plijesni.

Ako ste primijetili da se plijesan počela hvatati na zavjesi, odmah je stavite na pranje s još nekoliko ručnika kako bi mogli napuniti mašinu za rublje. U bubanj stavite nekoliko žličica sode bikarbone i stavite prati na najslabijem programu.

Kako spriječiti nastajanje plijesni

Jednom kada ste se riješili plijesni, ne želite ovaj postupak često ponavljati. Zato je potrebno usvojiti neke navike koje će spriječiti njezino nastajanje. Prije svega, redovito prozračujte kuću. Ako imate centralno grijanje i volite tople prostorije tijekom zime, sjetite se barem dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, otvoriti sve prozore i prozračiti je.

Nakon kupanja ili tuširanja otvorite prozore u kupaonici. To učinite pogotovo ako primijetite kondenzaciju vode na prozorima ili ogledalu. Upravo se zbog nje stvara plijesan za zidovima. Tek nakon što se prostorija dobro prozrači, zatvorite prozore, iako je dobro uvijek ih imati malo otvorenima kako bi svjež zrak mogao cirkulirati.

Ako vam kupaonica nema prozore ili su vam prozori u stanu premali, kupite sakupljač vlage. To je plastična posuda u kojoj se nalaze kristali kalcijeva klorida koji apsorbiraju višak vlage iz zraka, sve dok njegova razina ne postane normalna. Ovakve posude jednostavno ostavite u prostoriji i ne mislite na njih dok se kristali potpuno ne otope, nakon čega ih izlijte u WC školjku, a posudu napunite novima.

Plijesan na zidovima ne mora biti vaša svakodnevica i razlog zbog kojeg je vaše zdravlje ugroženo, a zidovi nagrđeni. Uz nekoliko gore spomenutih trikova riješite se plijesni i pobrinite se da se ona više ne pojavljuje.

Nakon čišćenja dobro prozračite prostor, posebice ako u njemu borave djeca, osobe osjetljive na kemikalije i kućni ljubimci. Zapamtite da ako se zidovi često čiste suhim krpama, nije ih potrebno toliko često prati. Suhe krpe su izvrstan pribor za održavanje čistoće zidova. Zidovi koji su bojani uljanim bojama se lakše čiste, dok se oni bojani bojama na bazi vode moraju nakon čišćenja osušiti kako bi se rezultati primijetili.

Nikada nemojte čistiti zidove koji su svježe bojani. A u slučaju da vam niti jedan savjet ne pomaže jer su vaši zidovi suviše prljavi, morat ćete razmisliti o krečenju zidova.

Foto: Janis Smits/Shutterstock

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.