Umivanje i čišćenje lica

njega lica

Kada vam se pojave akne, prvo što će vam većina ljudi reći je – nemoj jesti junk food ili nemoj biti pod tolikim stresom. Ti su savjeti odlični, ali ono što je najvažnije jest – održavati vašu kožu čistom. Umivanje i čišćenje lica neće vam izbrisati sve akne, to je samo najbolji način za brigu o vašoj koži.

Zdrava koža rezultat je kvalitetne, svakodnevne rutine o njezi iste. Vaša se koža sama može očistiti, liječiti i obnoviti. Čišćenje lica nemojte podcjenjivati, te morate biti sigurni da ste dobro uklonili svu nečistoću.

Redovito umivanje najbolji je način kako riješiti problem sa aknama na licu. Pokušajte ove savjete primjenjivati kroz nekoliko dana i budite sigurni da ćete primijetiti da vaša koža nije više toliko masna.

Ako vam koža postane presuha, nemojte ju umivati već lice jednostavno pošpricajte kapljicama vode i koristite blage sapune za akne ujutro i navečer.

Ukoliko ste zabrinuti zbog akni i nikako ih se ne moežete riješiti, posjetite dermatologa. On će vam ponuditi niz rješenja za prevenciju akni, kao i za ublažavanje eventualnih ožiljaka.

Dermatolog će vam pronaći najbolji način liječenja za vašu vrstu kože i ponudit će vam mnoštvo korisnih savjeta.

Slijedite ove savjete za pravilno, svakodnevno čišćenje lica: umivajte se često, najidealnije je ujutro, popodne i navečer. Važno je da lice umivate bez obzira imate li akne na prsima i ramenima. Možda vam se čini da je to prečesto, ali važno je da koža nikad nema višak masnoće koji začepljuje pore. Jutarnje umivanje je najvažnije jer koža tijekom cijele noći izlučuje znoj i masnoću, a tijekom spavanja sakupe se bakterije i prašina.

Umivajte se blagim sapunom za akne. Dovoljno umivati se samo s vodom kako bi zaštitili lice od akni jer neadekvatan sapun može iziritirati vašu kožu. Želite da sapun njeguje vaše lice, ne da ga u potpunosti isušuje, zar ne? Koliko god da je vaša koža masna, nije dobro u potpunosti ju isušiti.

Llice obrišite tapkajući ručnik, nemojte ga trljati. Možda vam se čini da ćete biti brže gotovi sa cijelim procesom, ali vašoj koži može naštetiti grubo trljanje ručnika, a ukoliko nosite naočale, čistite ih redovito kako se u porama oko očiju i nosa ne bi nakupljala masnoća koju koža luči. Ako imate akne po tijelu, nemojte nositi usku odjeću jer ona ne dopušta koži da diše i može iziritirati akne.

Redovito perite kosu kako se masnoća sa nje ne bi prenijela na lice i time pogodovala pojavi akni i zaštitite kožu od sunca, jer tamnjenje kože može samo pogoršati akne. Tamnjenje također oštećuje kožu, što može ubrzati pojavu bora te povećati rizik od raka kože.

Foto: Karramba Production/Shutterstock