Čišćenje kože

čišćenje kože

Čišćenje kože je važno iz više razloga. Glavni pokazatelj zdravlja čovjeka je njegova koža, a kako bi ju pomladili, očistili i vratili kvalitetu i snagu potrebno je konzumirati namirnice koje brinu o ljepoti kože. Neke od top namirnica za lijepu kožu su cikla, mrkva, ananas, rajčica, sok od celera, sok od papaje, limun i jabuka.

Namirnice koje čiste kožu

Jasno je koliko je važno paziti na redovnu higijenu kože cijelog tijela, kako bi sačuvali njeno zdravlje i ljepotu.

Čišćenje kože je moguće i uz pomoć cikle. Cikla stimulira obnovu i proizvodnju stanica, a bogata je antioksidansima. Ona pomaže u ublažavanju problematičnih dijelova kože i bora, a betalain je pigment iz cikle i snažan antioksidans koji pomaže kod upalnih procesa, zaštite kože od starenja i gljivičnih infekcija.

Mrkva je bogata antioksidansima, a sadrži minerale i vitamine koji koži osiguravaju svilenkasti osjećaj, kvalitetan ten i mekoću. Mrkva kožu štiti od štetnog UV zračenja i od starenja.

Ananas daje koži zdravi sjaj, čisti ju i pomlađuje, a vitamin C koji se nalazi u ananasu će koži pružiti prirodnu zaštitu kod upalnih procesa. Dubinski će nahraniti kožu i pružiti joj kvalitetnu hidrataciju, a pomoći će i u postizanju mekoće kože, smanjivanju crvenila i smanjivanja nadraženosti kože.

Rajčica sadrži likopen koji je zaslužan za zaštitu kože od zračenja, pretjeranog izlaganja suncu, štetnih utjecaja i isušivanja. Ovaj poznati antioksidans pomaže i održati mekoću kože te mladolikost, a prednost likopena je što se prilikom termalne obrade rajčice povećava.

Celer je povrće koje se najčešće koristi za kuhanje juha, ali od njega se može napraviti i sok koji će alkalizirati cijeli organizam. Obiluje silicijem koji izgrađuje vezivno tkivo i obnavlja elastin i kolagen zbog čega je odličan za borbu protiv oštećenja na koži, starenja i bora.

Jedno od prirodnih rješenja za prekrasnu i meku kožu je sok od papaje koji sadrži mineralno vitaminsku kombinaciju kvalitetnih tvari. Ovaj sok će kožu zaštititi od upalnih procesa i potaknuti stvaranje kolagena i obnovu oštećenih stanica. Može smanjiti i dubinu bora, a cjelovito će nahraniti kožu iznutra te joj pružiti prirodnu zaštitu.

Želite li znati kako se riješiti akni, dobro je znati kako može pomoći i limun koji detoksicira kožu i pomaže spriječiti upalne procese te bore na koži. Djelotvoran je u jednakim količinama kao i namirnica za jelo i kao namirnica za vanjsku upotrebu na koži.

Jabuka pomaže u eliminaciji toksina te organizmu osigurava zaštitu od karcinoma zbog obilja flavonoida kojim je bogata. Pomaže koži da obnovi oštećene stanice, očuva hidrataciju, održi prirodnu čvrstoću i potpomaže boljem tenu.

Autor: A.Z., Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock