Čaj od korijena maslačka

maslačak

Maslačak je biljka koja uspijeva na svakom tlu jer razvija snažni i vretenasti korijen koji se širi do dubine oko 30 cm. Listovi maslačka su dugi oko 20 cm, a cvjetovi su svijetložute boje i sadrže mliječni sok. Kod zrelih plodova nastaje dugi kljun koji je pri vrhu pun raširenih dlačica koje se lagano šire vjetrom.

Maslačak se još naziva radičem i žutinicom, a ljekoviti dijelovi su mu korijen i nadzemni dijelovi. Maslačak raste od ožujka do svibnja na travnjacima, voćnjacima, livadama, vrtovima i parkovima, tj svugdje gdje vjetar uspije raspršiti plodove. Može ga se vidjeti uz svaki puteljak, prolaz, cestu i na pločnicima.

Bere se u proljeće uz pomoć prikladnog oruđa za iskapanje korijena, nakon čega se razreže i vješa u zračnom prostoru kako bi se posušio. Moguće ga je sušiti i na umjetnoj toplini.

Postoje različiti dijelovi maslačka koji se mogu iskoristiti, pa se tako zeleni dijelovi koriste za salate, dok se cvijet može upotrijebiti za pripremu čaja. Koliko je maslačak ljekovit svjedoči i informacija kako u sebi ima više karotena nego mrkva, a pored toga je vrijedan izvor raznih vitamina.

Pogledajte video i uvjerite se zašto je čaj dobar!Kako napraviti čaj

Upravo čaj od maslačka pomaže kod trošenja kalorija i boljeg rada probavnog sustava. Potiče vas na učestalo mokrenje, a kako urin sadrži do 4% masti, mokrenjem ćete izbaciti određenu količinu masti.

Za čaj od korijena maslačka će vam biti potrebne 2 žlice narezane suhe biljke koju je potrebno preliti sa 1/4 l hladne vode. Zatim je vodu potrebno zagrijati i ostaviti da kuha oko jedne minute. Nakon što kuhani čaj odstoji 10 minuta, spreman je za konzumaciju.

Čaj od korijena maslačaka pomaže i u izlučivanju bubrežnih kamenaca, tako da se napravi čaj od 2 žlice maslačka, koji se prelije sa 1/2 l hladne vode, pa se sve zajedno stavi kuhati i kada zakipi nakon 20 minuta čaj se ocijedi. Gotovi čaj pomiješajte s još 300 dl tople vode i popijte ga u roku od 20 minuta.

Ljekovita svojstva

U narodnoj medicini maslačak je jedan od čestih sastojaka, a cijenjen je i kao salata koja se radi od listova maslačka, dok se listovi mogu kuhati i kao povrće.

Korijen maslačka sadrži ljekovite tvari poput gorke tvari, saponina, mineralnih tvari, eteričnog ulja, kolina, vitamina, tvari koje imaju enzimatsko djelovanje, tanina, elemenata u tragovima, inulina i bjelančevina.

Maslačak je odličan kod poticanja apetita, a glasi kao biljka koja ima nevjerojatno okrepljujuće djelovanje. Čaj od maslačka nema štetnih nuspojava, ali svježi maslačak može prouzročiti trovanje kod djece zbog čega valja biti oprezan kod igranja djece s maslačkom.

Osim čaja od maslačka, sve je traženiji med od maslačka koji se ističe po velikom postotku matične mliječi. Odlično je prirodno sredstvo za liječenje kašlja, podiže imunitet, liječi alergije, astmu i bronhitis te čuva zdravlje probavnog sustava.

Foto: Armineaghayan / Wikimedia

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.