Čišćenje automobila iznutra i izvana

Foto: Vibrant Image Studio/Shutterstock

Automobil operite izvana i očistite iznutra svakih nekoliko tjedana – češće zimi – te ga ispolirajte svakih šest mjeseci. Odaberite suh, topao dan, ali nemojte automobil prati izravno na suncu jer će se prebrzo sušiti, a na njemu će ostajati neželjene mrlje.

Pranje auta iznutra

Nju očistite najprije i, ako je moguće, izvadite prednja sjedala kako biste izvadili podloške za noge i podne obloge. Usisajte pod i podne obloge koje se ne mogu izvaditi. Usisajte podne obloge i, ako je potrebno, očistite ih kupovnim sredstvom za čišćenje sagova. Ako su podne obloge istrošene na pojedinim mjestima, postavite gumene podloške koji se samo polože na pod automobila ili se pričvrste ljepilom na bazi lateksa. Možete ih naći u trgovinama koje prodaju opremu za automobile.

resvučene dijelove usisajte i očistite sredstvom za čišćenje, ovisno o vrsti materijala. Upotrijebite posebno sredstvo za čišćenje površina presvučenih vinilom. Lagano prebrišite krovnu oblogu rastvorenim sredstvom za čišćenje. Da biste oprali unutarnju stranu prozora i vjetrobranskog stakla, u toplu vodu dodajte nekoliko kapi metiliranog alkohola. Nastojte ne oštetiti električne dijelove na stražnjem staklu s grijaćim trakama – upotrijebite spužvu i brišite duž grijaćih traka, a ne poprijeko.

Pranje auta izvana

Čistom vodom obilato isperite karoseriju, pri čemu vam može pomoći kanta ili gumeno crijevo za vodu. Počnite odozgo, a služite li se crijevom za vodu, usmjerite ga ispod lukova kotača i pragova kako biste uklonili nakupljeno blato. Nemojte polijevati kotače jer voda može ući u bubnjeve kočnica; operite ih krutom četkom umočenom u vodu. Ako prljavština ne silazi s karoserije, operite automobil toplom vodom s malo kupovne tekućine za pranje automobila. Nemojte upotrebljavati deterdžente za domaćinstvo jer mogu oštetiti boju automobila.

Tekućinu za čišćenje rastvorenu u toploj vodi nanosite čistom spužvom ili mekom četkom. Odmah nakon pranja temeljito isperite čistom, hladnom vodom i komadom JELENJE KOŽE. Tvrdokorne mrlje od katrana, ptičjeg izmeta, smole ili insekata odstranite mekom krpom umočenom u špirit. Odmaknite brisače od vjetrobranskog stakla te im obrišite metlice spužvom i nerazrijeđenom tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla. Vjetrobransko staklo i prozore operite čistom vodom.

Poliranje automobila

Na tržištu postoj i mnogo vrsta sredstava za poliranje automobila; neka su u obliku paste, a neka tekuća. Mnoga takva sredstva sadrže vosak koji automobilu daje visok sjaj i štiti boju. Nakon pranja automobila, nanesite sredstvo za poliranje prema uputama proizvodača. Polirajte mekom krpom ili krpenim nastavkom za poliranj e stavljenim na električnu bušilicu (pazite da ne oštetite ukrasnu oplatu).

Nakon poliranja, kupovnim sredstvom za čišćenje kroma očistite potamnjele kromirane dijelove. Ako boja izgubi sjaj i ne može se ispolirati, pokušajte s abrazivnom smjesom – blagim abrazivnim sredstvom za poliranje koje odstranjuje nečistoću i otkriva sjajnu boju koja se krije ispod nje. Pažljivo s takvim sredstvima – prečestom uporabom odstranjuju se i slojevi boje. Nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva za poliranje na automobilima metalik-boje.

Foto: Vibrant Image Studio/Shutterstock