Bijeli čaj za mršavljenje

Bijeli čaj

Bijeli čaj je već stoljećima u Kini poznat kao lijek i eliksir za mladost, vitkost i ljepotu. Vrlo je rijedak jer se bere samo po nekoliko dana i to jednom godišnje. Prilikom proizvodnje uzimaju se samo svježi i najmlađi listići koji su bogati polifenolima, a koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Naziv je dobio od bijelih dlačica koji se nalaze na mladom lišću, a koji kasnije osušeni dobivaju srebrnkastu boju.

Bijeli čaj sastoji se od mladih proljetnih listova čaja koji se tradicionalno uzgajaju u kineskoj provinciji Fujian. Osušeni čaj poznat je po usahlim malim listovima i pupoljcima. Kada se kuha, obično je svijetlo zlatne boje s cvjetnim mirisom, a ovisno o vrsti bijelog čaja, okus može varirati od drvenastog do slatkog, pa čak i cvjetnog s laganim, voćnim notama. Kada se pravilno kuha, obično je manje gorak i asertivan od crnog čaja.

Skoro svi čajevi (crni, zeleni, bijeli i oolong) potječu od iste vrste biljaka: Camellia sinensis ili biljke čaja. Široka raznolikost svojstava koje pokazuju ove vrste čajeva određuje mjesto gdje se biljka uzgaja, kada se čaj bere i kako se tretira i suši nakon berbe. Listovi bijelog čaja tradicionalno se beru u Fujian provinciji sredinom ožujka do početka travnja.

Nakon što se uberu listovi bijelog čaja, listove je potrebno ostaviti da uvenu, a zatim se suše na prirodnoj sunčevoj svjetlosti ili komorama za sušenje što pomaže u sprečavanju oksidacije, dajući mu lagani okus i boju i čuvaju neke od cijenjenih blagodati čaja, poput antioksidansa. Karakteristike čaja mogu se razlikovati ovisno o regiji podrijetla.

Vrste bijelog čaja

Bijeli čaj
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko glavnih vrsta bijelog čaja dostupnih za kupnju u specijaliziranim trgovinama i na internetu:

  • Silver Needle – najcjenjeniji je bijeli čaj zbog čistog okusa, cvjetne arome i zlatne boje.
  • White Peony – još jedan vrhunski čaj koji ima orašast, slatkast okus i često se prodaje zasebno, ali i koristi u mješavinama s drugim čajevima. Boja mu je nešto tamnija od Silver Needle vrste.
  • Green Needle – iako su navodno ovaj čaj brali majmuni, sada taj naziv jednostavno označava kvalitetu samog bijelog čaja koji je ubran na vrhuncu svog rasta.

Ponekad se mogu naći i druge sorte, poput bijelog čaja Darjeeling (uzgaja se u Indiji, s vrlo različitim karakteristikama) i bijelog Shou Mei čaja , koji se beru kasnije zbog čega su nešto slabije kvalitete.

Kako pripremiti bijeli čaj

Bijeli čaj treba kuhati na relativno niskoj temperaturi kako bi se održale svježe karakteristike čaja. Za pripremu bijelog čaja koristite nedestiliranu vodu koju je potrebno ugrijati tek toliko dok ne proključa,  idealna temperatura bi bila 80 – 87°C. Imajte na umu da voda ključa na 100°C, pa bi voda trebala biti vruća, ali ne sasvim kipuća. Većinu bijelih čajeva potrebno je držati u zagrijanoj vodi samo jednu minutu, dok je neke bolje ostaviti čak i do pet minuta, ovisno o samoj sorti čaja, tako da imajte na umu koju vrstu koristite, jer će neke postati gorke ako se predugo drže u vrućoj vodi.

Količina potrebnog čaja ovisit će o samim listićima – ako čaj sadrži uglavnom kompaktne pupove, tada će biti dovoljna samo 1 mala žličica za šalicu od 250 ml. Ako se čaj sastoji od otvorenih listova, preporučuje se jušna žlica po šalici od 250 ml. Probajte ga prije dodavanja šećera ili drugih sastojaka jer mu vjerojatno neće trebati.

Kako piti bijeli čaj

Bijeli čaj se obično konzumira svježe pripremljen i vruć. Zbog svog suptilnog okusa, zaslađivači i mlijeko se obično ne dodaju, a često se poslužuje samostalno ili uz lagani međuobrok. Jutarnja ili popodnevna pauza za čaj savršen je način da u potpunosti uživate u njegovim nježnim okusima.

Sadržaj kofeina u bijelom čaju

Sadržaj kofeina u bijelom čaju može varirati ovisno o njegovom podrijetlu. Većina tradicionalnih Fujian čajeva ima malo kofeina. Kuhan na prikladno niskoj temperaturi kratko vrijeme, jedna šalica može sadržavati samo 6 mg kofeina (u usporedbi s 80 – 200 mg kofeina u šalici kave). Zbog nedostatka oksidacije, kratkog vremena pripreme i niskog sadržaja kofeina u čaju, kiselost samog čaja je niža u usporedbi s crnim čajem i kavom.

Neki bijeli čajevi koji se beru i uzgajaju u Darjeelingu u Indiji se mogu prilično razlikovati od tradicionalnog Fujian čaja, a pokazalo se i da neki bijeli čajevi koji se uzgajaju izvan Kine imaju veću razinu kofeina ili čak sličnu kao zeleni čaj i crni čaj (do 75 mg po šalici).

Ljekovitost bijelog čaja

Ovo je vrsta čaja s voćnim i delikatnim okusom te niskom razinom kofeina, pa je s iz tog razloga jedan od najboljih načina antioksidacije. Mnogi koji su dosada uživali u čarobnim okusima crnog i zelenog čaja, prebacili su se na bijeli čaj ponajviše zbog zdravstvenih razloga, ili zbog njegovog specifičnog okusa. S vremenom su primijetili kako se bijeli čaj izdvaja svojim izgledom, okusom i načinom pripreme.

Osim što je zaista zanimljivog okusa i izgleda, bijeli čaj je najpoznatiji po svom ljekovitom djelovanju. Pomaže kod smanjivanja razine šećera u krvi, pomaže kod jačanja imuniteta, štiti kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka te smanjuje visoki tlak.

Studije su pokazale da konzumacija bijelog čaja može vašem imunološkom sustavu dati pravi poticaj, a ima i  sposobnost ubijanja virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti u tijelu, poput infekcija streptokokom i upale pluća.

Također, s obzirom na to da je bijeli čaj najmanje obrađena vrsta čaja, veći dio prirodnih blagodati čaja bolje se čuva. Poznato je da polifenoli u čaju (posebno kojih ima u većini bijelih čajeva) pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka i kolesterola.

Bijeli čaj pomaže kod mršavljenja

Ako želite smršaviti, uz kontrolu prehrane i aktivno vježbanje, preporučujemo svakodnevno ispijanje bijelog čaja kojim ćete poboljšati funkciju ubrzanog rada organizma, riješit ćete se suvišne vode koja se nakuplja u tijelu i time vam pogoršava zdravlje. Također će u organizmu biti i znatno manje toksina, imat ćete više energije i bolje ćete se osjećati u vlastitom tijelu.

Kad skuhate bijeli čaj, primjetit ćete da je dobio blijedu, zlatnu boju. Okus će vam zasigurno odgovarati jer je vrlo osvježavajuć i ugodan.

Gdje kupiti bijeli čaj

Bijeli čaj možete kupiti u trgovinama kao cjelovito lišće čaja, vrećice čaja, a povremeno i kao ledeni čaj u bocama. Dostupni su čajevi bez ikakvih dodataka, kao i mješavine. Najkvalitetniji čaj obično dolazi u obliku cijelog lista.

Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu dalje od svjetlosti. Pravilno skladišteni, listovi čaja bi trebali ostati kvalitetni godinu ili dvije. Aromatizirani čajevi (bijeli čaj s dodatnim sastojcima poput citrusa ili vanilije) može se skladištiti šest mjeseci do godinu dana. Nakon isteka roka trajanja, čaj se neće pokvariti, ali će početi gubiti dio svog okusa i mirisa.

Izvor:

  1. Unachukwu UJ, Ahmed S, Kavalier A, Lyles JT, Kennelly EJ. White and green teas (Camellia sinensis var. sinensis): variation in phenolic, methylxanthine, and antioxidant profilesJ Food Sci. 2010;75(6):C541-8.  doi:10.1111/j.1750-3841.2010.01705.x
  2. Fraga CG, Croft KD, Kennedy DO, Tomás-barberán FA. The effects of polyphenols and other bioactives on human healthFood Funct. 2019;10(2):514-528.  doi:10.1039/c8fo01997e

Foto: Pixabay

Zovem se Maja. Blogerica sam i urednica portala Moderna Vjenčanja. Počela sam s pisanjem prije par godina kao član tima poznatih organizatorica vjenčanja i blogerica. Pišem za poznate strane blogove kao što su WedMePretty, Green Bride Guide i Wedding Lovely. Danas imam svoj blog, redovito sudjelujem u raspravama i razgovorima poznatih blogerica o vjenčanjima, intervjuiram slavne dizajnere i fotografe i pišem kolumnu u hrvatskoj inačici časopisa Perfect Wedding. Volim pisati razne savjete koji će mladencima olakšati organizaciju vjenčanja. Obožavam sva vjenčanja i svakodnevno pretražujem blogove i Pinterest u potrazi za jedinstvenim i novim trendovima i idejama mladenaca.