Bučino ulje za kosu

Bučino ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B, C, D, E i K i mineralima kao što su željezo, magnezij, bakar, cink, mangan i selen. Zbog toga je odlično za zdravlje, ali i njegu kose. Ono je prirodni antioksidans, što znači da povećava količinu kisika u tijelu, pa tako i kosi, što dovodi do njena zdravlja.

Pogotovo je dobro u smanjenju suhoće, stoga se za kosu koristi kako bi se spriječilo suho vlasište i njegovo perutanje. Nakon tretiranja kose bučinim uljem, ona ostaje mekana i podatna, a dugoročno i vrlo zdrava,

Bučino ulje može se miješati u maske za kosu ili primjenjivati samo. Dovoljno je jednu žličicu ovog ulja umasirati u vlasište, a onda i nanijeti kroz cijelu kosu. Pustite da odstoji 15 do 20 minuta na kosi i već će započeti svoje djelovanje. Nakon toga kosu i tjeme dobro operite. Razliku na kosi primijetit ćete već nakon prvog korištenja.

Ljekovita svojstva bučinog ulja

Bučino ulje jedno je od najzdravijih ulja, kako za konzumaciju, tako i za njegu kose i tijela. Ono je bogato nutrijentima, sadrži oo ugljikohidrata, bjelančevina i nezasićenih masnih kiselina, pa sve do vitamina i minerala. Dobiva se od sjemenki buče, odnosno iz njenih koštica. Budući da je jako zdravo, cijena mu varira od 50 do 200 kuna po litri, ovisno o proizvođaču i trgovcu,

Bučino ulje najčešće se dobiva hladnim prešanjem, sporim, ali vrlo kvalitetnim procesom dobivanja ulja. Odvija se na temperaturi nižoj od 50 °C, zbog čega se koštice ne prže ni kuhaju, nego samo daju ulje i time se sačuva veliki udio ljekovitih supstanci u njemu. Ulje se može dobiti i toplinskim postupkom, ali tada njegove nutricionističke vrijednosti i ljekovitost slabe.

Izrada bučinog ulja

Ako niste kupili bučino ulje, a želite njime tretirati kosu, možete ga lako napraviti i kod kuće. Treba vam samo buča iz koje ćete izvaditi koštice i od njih napraviti ulje. Najprije očistite bundevu i iz nje izvadite koštice. Za litru ulja treba vam 2.5 kg sjemenki. Prije nego krenete raditi ulje, morate dobro očistiti i osušiti bučine koštice. To možete učiniti tako da ih ostavite na zraku nekoliko dana.

Ulje pripremate tako da sjemenke rasprostrete po plehu za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 60 °C. Grijte ih tek nekoliko minuta i pri tome pazite da ne zagore. Pečene koštice prebacite u mužar i gnječeći ih iz njih istisnite ulje. Ulje procijedite i stavite u tamnu bocu. Ono mora odstajati barem četiri tjedna prije upotrebe. Vrijedi godinu dana od proizvodnje.

Autor: V.B., Foto: Alena Ozerova/Shutterstock