Žuti čaj za mršavljenje

sušeni žuti čaj

Žuti čaj se tradicionalno proizvodi u Kini, a dobiva se od listova i pupova biljke Camellia sinensis, baš kao i ostale vrste čajeva – zeleni, bijeli, crni i oolong. Ovo je tropska grmolika biljka koja nema specifičan prepoznatljiv miris, za razliku od bijelih cvjetova koji imaju prekrasan miris. Listovi su debeli, kožnati i duguljasti, a stalnim se rezanjem postiže poznati grmoliki izgled zahvaljujući kojem ima mnogo mladih izdanaka bogatih lišćem.

Berba traje dok su listići u obliku pupoljaka kada su najbogatiji antioksidansima, a važno je znati kako se prilikom obrade gubi dio njegove svježine, iako ima najviše antioksidansa za razliku od zelenog čaja i bijelog čaja. Također, žuti čaj fermentira i oksidira duže od zelenog, ali kraće od crnog i oolong čaja. Sporija mu je i faza sušenja, a specifičnu žutu boju daju mu tek djelomično oksidirani listići. Takvim sporim načinom sušenja žuti čaj gubi trpkost kakvu ima zeleni, svježeg je voćnog okusa i mirisa, prihvatljivog  i najzahtjevnijem nepcu.

Žute je boje, a listići se obrađuju kao i listići zelenog čaja. Većina obožavatelja zelenog čaja ne voli njegov okus jer je svježiji i slađi. Izrazito je ljekovit, rijedak, a u prošlosti su ga mogli piti samo carevi.

Sadrži enzim koji mnogi smatraju dijetnim enzimom koji pomaže brzom sagorijevanju suvišnih masnih naslaga u organizmu.

Žuti čaj bogat je andioksidansima

Pravim bogatstvom ove biljke smatraju se antioksidansi koji utječu na stanice tako što usporavaju starenje stanica te sadrže jedan od najjačih antioksidansa EGCG, polifenol epigalokatehin galat. Konkretno, ovaj antikosidans povećava količinu potrebne energije kako bi probava fukcionirala što bolje, a isto tako pomaže metabolizmu i apsorpciji hrane te istovremeno djeluje na oksidaciju masti zbog čega se smanjuju masne zalihe. Dugotrajno, korištenje tog enzima pri nezdravoj prehrani koja obiluje masnoćama, smanjuje nakupljanje masnoća u tijelu, a time spriječava debljanje i pomaže u mršavljenju.

Žuti čaj i slične biljke jedini su izvor polifenol epigalokatehin galata u ljudskoj prehrani stoga se preporučuje dnevna doza EGCG-a koja može utjecati na reguliranje težine od 115 do 300 mg. Važno je napomenuti kako žuti čaj sadrži kofein stoga se ne preporučuje prevelika konzumacija, jer nakon navedene količine prestaje biti učinkovit, a može izazvati probleme kao što su povišeni krvni tlak i preskakivanje srca.

Osim za mršavljenje, dobar je i kao analgetik, a djeluje na živčani sustav te pomaže u borbi protiv depresije i pojačava koncentraciju te djeluje protiv stresa. Važno je napomenuti i kako najveći učinak upravo ima ako ga se pije nezaslađenog, a kako u svemu tako je i ovdje potrebno imati granice, jer u ničemu ne trebamo pretjerivati.

Mršavljenje uz žuti čaj

No, i dalje mu je najpoznatija osobina da pomaže kod mršavljenja. Ako pijete 2 – 3 žutog čaja dnevno, može vam pomoći u sagorijevanju masti i mršavljenju kako ne bi morali ići na rigorozne dijete. Ponavljamo, i dalje je važno u ispijanju čaja biti umjeren, kako bi iskoristili sve njegove koristi na pravi način.

Žuti čaj se nekoliko puta dokazao svojom učinkovitošću kada treba sagorijeti masnoće, a jedan je od najpopularnijih napitaka u vrijeme visokih temperatura, kada se žele izgubiti nakupljeni kilogrami koji su se nakupili tijekom zime.

Na žalost, čaj nije dovoljno piti povremeno nego svakodnevno dulje vremena, a osim čaja morate pripaziti i na svoje prehrambene navike, odnosno namirnice koje unosite u organizam i vježbati.

Čaj je odličan jer pomaže povećati potrošnju energije potrebne ne samo za metabolizam i probavu nego i za apsorpciju. Jedna od njegovih uloga leži u stimulaciji koja pomaže smanjiti zalihe masnog tkiva.

Stručnjaci naglašavaju da se, u kombinaciji s umjerenom prehranom i laganim vježbanjem, ispijanje 1 litre žutog čaja dnevno kroz mjesec dana može izgubiti od 5 – 7 kg. Pritom ne treba zaboraviti da je čaj potpuno učinkovit samo ako se pije bez šećera, tek uz koju kap rižinog ili sojinog mlijeka koji će povećati njegova antioksidativna svojstva.

Kako pripremiti čaj

Da bismo osjetili blagodati ovog iznimnog napitka moramo se pridržavati specifičnog načina pripreme. Voda ne smije biti kipuća, već između 70 i 80°C. Na 1 litru vode stavlja se 15 – 25 g čaja ili  jedna jušna žlica, a na dva decilitra jedna čajna žlica, a čaj u vodi smije stajati samo tri minute.

Dragocjene listiće trebalo bi kupovati u provjerenim ljekarnama i trgovinama čajeva jer je tržište preplavljeno jeftinijim, ali manje kvalitetnim vrstama. Najbolje ga je čuvati u dobro zatvorenim posudama na suhom, tamnom i hladnom mjestu jer će tako duže zadržati svježinu i sporije oksidirati.

Foto: yangjoy999 / Pixabay