Bol između lopatica

bol između lopatica

Sa suvremenim načinom života, dolaze i boljke koje se obično javljaju zbog manjka kretanja i dugotrajnog i nepravilnog sjedenja ili stajanja. Jedna od takvih tegoba manifestira se bolom između lopatica.

Lopatica je kost koja ima luk, a tetive se pružaju od luka do mišića kako bi ih mogli povezati. Upravo upala tetiva može dovesti do boli koja ubrzo počinje utjecati na kvalitetu življenja.

Dođe li do nelagode na području lopatica, sve teže ćete moći podizati ruku, a može se javiti i ograničenost u pokretima kada je u pitanju gornji dio tijela. S vremenom će vam biti sve teže kretati se, nositi stvari, a osjećat ćete nelagodu dok sjedite, spavate ili stojite.

Bol između lopatica najčešće nastaje zbog lošeg položaja za vrijeme spavanja ili dugotrajnog nepravilnog položaja tijela. Katkad se može pripisati i umoru. Takve uzroke boli najlakše ćemo riješiti masažama i vježbama, od kojih prednjače vježbe istezanja kralježnice i pravilna postura tijela.

Ako imate dugotrajne bolove u području lopatica koje ste dugo vremena zanemarivali i niste ih rješavali na vrijeme, postoji mogućnost rizika od ozbiljnih oštećenja u području lokomotornog sustava, odnosno u području prsne i vratne kralježnice.

Uzroci boli između lopatica

Bolovi obično počinju naglo, a ako odmah nakon odmora nestaju, nije potrebno reagirati. No, kada se ponavljaju iz dana u dan, potrebno je provesti mjere kojima ćete ih ukloniti. Kako biste što brže i jednostavnije uklonili bolove u području lopatica, izrazito je važno otkriti pravi uzrok boli. Postoji mogućnost da se uzrok boli ne nalazi između lopatica otkuda i dolazi.

Osjećate li bolove između lopatica, oni mogu biti i posljedica nepravilnog držanja tijela i to u područjima ramena, vrata ili prsnog koša.

Loše držanje

Bolovi između lopatica najčešće se pojavljuju zbog lošeg držanja tijela. Loše držanje nije rezultat samo dugog sjedenja za računalom nego i zbog nepravilnog dizanja utega, spavanja na boku, držanje teškog predmeta ili dugotrajnog hodanja i stajanja.

Tijelo tvori grbu u području vrata koja je uzrokovana lošim držanjem u području prsnog koša. Zbog toga, ovisno o tome stojite li ili sjedite, dolazi do pojačanog pritiska na mišiće vrata i ostale mišiće iz područja gornjeg dijela tijela.

U tom slučaju, kada se glava nalazi u nepravilnom položaju, najčešće je previše položena prema naprijed što negativno djeluje na sve okolne mišiće pa dolazi do uklještenja živaca i bolova.

Rješenje je tijekom dana pokušati vraćati glavu u pravilan, uspravni položaj jer ćete tako smanjiti napor na leđa i održati stabilnost kralježnice. Uz to, važno je zabacivati ramena prema natrag.

Pokušajte nekoliko puta tijekom dana istegnuti mišiće vrata sljedećim vježbama:

  1. Nagnite glavu prema naprijed. Bradu prislonite na prsni koš. Zadržite 10 sekundi. Opustite se i vratite glavu u nulti položaj.
  2. Nagnite glavu u jednu stranu. Zadržite 10 sekundi. Opustite se i vratite glavu u nulti položaj.
  3. Vježbu pod brojem dva ponovite, ali na suprotnoj strani.

Kako popraviti držanje

Ako ste osuđeni na cjelodnevni rad za računalom, trebali biste znati da će vrlo vjerojatno uskoro nastupiti problemi s leđima i bolovi, ako se ne pridržavate nekih određenih mjera za njihovu prevenciju. Možda ih već i imate. Jednaku sudbinu dijele vozači i studenti. No, postoji lijek i za to. Promijenite način na koji sjedite i potrudite se popraviti držanje.

Kvalitetna anatomska stolica

Ako već tijekom dana morate dugo vremena provesti sjedeći za računalom, uložite u anatomsku stolicu u kojoj će vaša kralježnica biti poduprta na pravim mjestima te rasterećena na dijelovima gdje je najviše opterećena. Uložite malo više novca i svakako će vam se isplatiti. Anatomski madrac i jastuk također su dobra investicija.

Dodaci za lakše obavljanje poslova

Računalo nam je prenisko, papiri su nisko i glava nam je često savijena prema dolje. No, ipak možete nešto učiniti. Postoje mnogi dodaci koji omogućuju da papire držite na povišenom, razne naprave za podizanje laptopa i tableta do razine očiju te dodaci u obliku jastuka za sjedenje. Sve to omogućit će vam lakše obavljanje zadataka i spriječiti bolove u leđima.

Jačanje mišića gornjeg dijela tijela

Barem dva puta tjedno odradite vježbe snage poput joge ili pilatesa. Vježbanjem, ne samo da poboljšavate svoje zdravlje i raspoloženje, već pojačavate tonus mišića. A kada osnažite mišiće leđa, rasterećujete kralježnicu od tereta. Osim vježbanja, važno je i pravilno hodati. Tijekom hodanja ramena moraju biti zabačena unazad, a brada paralelna s podom.

Kako biste zaustavili probleme s glavoboljom koju najčešće uzrokuje istegnuće mišića gornjeg dijela leđa, ojačajte te iste mišiće. Za jačanje mišića gornjeg dijela leđa, odradite sljedeću vježbu.

Ustanite i raširite noge u širinu ramena. Zatim se lagano u struku nagnite prema naprijed, da vam leđa budu pod kutom od 45 stupnjeva. Pazite da vam leđa budu ravna i da glavom gledate prema naprijed, ne prema podu. Ramena trebaju biti opuštena, nikako pogrbljena.

Ruke stavite uz tijelo i držite u njima težinu od pola kilograma. Pogled i dalje treba biti usmjeren prema naprijed. Sada težinu u rukama podignite prema naprijed tako da su ruke i dalje uz tijelo, a laktovi lagano savijeni prema van. Zadržite se malo u tom položaju pa ruke vratite u početni položaj i ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Bilo bi dobro kada bi ovu vježbu ponavljali svaki dan po tri puta, deset puta za redom.

Vježbe istezanja

Savjet koji ćete dobiti od svakog trenera kod bolova u kralježnici je taj da redovito odrađujete vježbe istezanja kako biste odvojili sabijene diskove i ispravili kralježnicu.

Prsni mišići se mogu skratiti zbog cjelodnevnog sjedenja, lupkanja prstima po tastaturi i lupkanja miša. Istegnite mišiće leđa, vrata i prsa koji su cijeli dan stisnuti zbog neprirodnog položaja tijela i načina na koji sjedite.

Zbog pogrbljenog izgleda koji čine vaše ruke u položaju prema naprijed, možete izgledati umorno i slabo. Zato bi bilo dobro da istegnete prsne mišiće.

Ustanite uspravno skupljenih stopala. Opustite ruke pored tijela i držite leđa uspravno dok se spuštate prema dolje. Trebali biste izgledati kao da ćete se sklopiti poput švicarskog nožića. Pustite ruke neka slobodno padnu i dodiruju pod. Potrudite se osjetiti kako se leđa istežu.

Također vrlo koristan položaj za one koji puno vremena provode sjedeći, položaj je koji se naziva i Mačka. Kleknite na pod i ujedno na njega položite i dlanove. Trebali biste izgledati kao stolić. Sada udahnite i istovremeno izvijte kralježnicu u luk prema dolje. Podižite glavu i vrat što više možete prema stropu. Osjetite kako vam se pluća šire. Sada silovito izdahnite i vratite se u početni položaj. Nakon toga podignite leđa tako da tvore most, a bradu položite na prsa. Trebali biste osjetiti istezanje u čitavim leđima.

Pogledajte kako brzo i jednostavno istegnuti mišiće gornjeg dijela tijela i spriječiti bolove u leđima!

Pravilno sjedenje

Ovo možda zvuči banalno, ali dok pokušavate sjediti ispravno također jačate mišiće kralježnice i navikavate se na ispravno sjedenje. Što prije naviknete pravilno sjediti to će vam biti lakše, a dobrobiti su mnogobrojne, od poboljšane cirkulacije, koncentracije te smanjenja bolova u leđima.

Hodanje

Dugotrajno sjedenje nije dobro ni za cirkulaciju ni za kralježnicu. Preporučuje se nakon svakih sat vremena ustati i razgibati se. Prošećite po uredu ili iskoristite pauzu šećući na otvorenom. Uzmite kavu za van i pojedite obrok u hodu. Kralježnica će vam biti zahvalna.

Istegnuće mišića

Bol između lopatica može se javiti i kao posljedica istegnuća mišića gdje prilikom grčenja dolazi do boli uslijed dubokog disanja. Nelagoda ponekad može biti povezana i s manjkom sna te nepravilnom prehranom u kojoj nema dovoljno potrebnih nutrijenata.

Stres

Česta izloženost stresu isto može rezultirati nelagodom u gornjem dijelu leđa, prilikom čega konstantni psihički kao i fizički napori mogu dovesti do boli i otežanog kretanja.

Bolesti slezene

Jedan od najčešćih znakova bolesti slezene je povećana slezena, najčešće bez simptoma osim uz prisutnost nelagode ispod lijevog rebrenog luka.

Povećanje slezene kod ciroze, limfoma, leukemije i mononukleoze može rezultirati s neugodnim osjećajem koji se može proširiti od trbuha pa sve do lopatica.

Bolesti srca

Važno je znati koji su simptomi infarkta jer ponekad bolovi u ramenima mogu biti znak srčanog udara. Kod žena se nelagoda javlja na području između lopatica, a kod muškaraca u ramenima.

Srčane bolesti se mogu izbjeći ako se na vrijeme krene sa zdravim životnim navikama, a koje pored kretanja podrazumijevaju prehranu iz koje ćete izbaciti namirnice u kojima se nalazi loš kolesterol.

Gripa i prehlada

Neugodan osjećaj u lopaticama može biti posljedica gripe ili prehlade. Pored visoke temperature, kašlja, glavobolje i curenja iz nosa, mogući su i bolovi u mišićima. Tada si možete pomoći toplim oblozima.

Hernija diska

Razlog tegobi može biti i hernija diska. Određeni kralješci ograđeni su diskovima napravljenima od hrskavice. Svaki disk ima mekši unutarnji i jači vanjski dio koji djeluju poput amortizera štiteći kralješke za vrijeme kretanja. Dođe li do propadanja diska nakon ozljede, unutarnji dio diska može popucati kroz vanjski sloj te dovesti do hernije i jakih bolova.

Žučni kamenci

Žučni kamenci isto tako mogu dovesti do boli ispod desnog ramena. Napad može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a najčešće se događa nakon masnog obroka.

Maligne bolesti

Rak dojke je zloćudni tumor koji nastaje kad normalne stanice dojke promijene svojstva i počnu se nekontrolirano razmnožavati te uništavati okolno tkivo. Rak pluća je bolest do koje dolazi nakon nekontroliranog rasta stanica u tkivu pluća. Ako se ne krene na vrijeme s liječenjem, može se proširiti izvan pluća. Osjetite li da ne možete normalno pomicati ramena, javite se svom liječniku.

Liječenje boli između lopatice

Postoji nekoliko metoda koje će vam pomoći da se riješite neugodnih bolova. Možete si pomoći gore navedenim vježbama istezanja i jačanja mišića leđa pomoću kojih ćete opustiti mišiće u ramenima i ublažiti bolove. Važno je da što prije prestanete raditi ono što predstavlja opterećenje za ramena i priuštite im odmor. Upravo zbog toga važno je raditi pauze za vrijeme radnog vremena.

Ako je do nelagode došlo zbog istegnuća mišića možete pokušati s ledenim ili toplim oblozima. Bilo da se odlučite za led ili tople obloge za ramena, spomenuta metoda će pomoći ubrzati cirkulaciju i pružiti potrebno olakšanje. Topli oblozi će pomoći opustiti vrat, ramena i smanjiti bolove u gornjem dijelu leđa. Tretman je jednostavan i lako ga možete izvoditi i kod kuće. Dovoljno je nabaviti jastučiće za grijanje u bolje opskrbljenim ljekarnama ili drogerijama. Treba paziti ako je neka upala, onda ne idu topli.

Masaža leđa smanjit će napetost mišića i potaknuti protok cirkulacije. Važno je da masažom budu obuhvaćeni svi leđni mišići, vratni, prsni i mišići trapeza. Odaberite jednu od medicinskih masaža leđa koje će gotovo odmah zaustaviti bolove i pružiti olakšanje. Masirati leđa možete i sami uz pomoć rolera za leđa. Njime možete odraditi velik broj vježbi snage i istezanja, a na kraju se opustiti masažom. Odaberite nešto mekanije rolere, posebice ako ste početnik u vježbanju.

Kako način liječenje ovisi o uzroku, ako je u pitanju upalno stanje, liječnik može odrediti jedan od protuupalnih lijekova ili steroidne injekcije. Kirurško liječenje će biti potrebno za prijelome.

Osjećate li bolove dok odmarate ili radite, a traju već nekoliko dana, važno je da se što prije obratite liječniku kako bi mogao utvrditi razlog zdravstvenim problemima. Liječniku se treba što prije obratiti ako se uz spomenute tegobe jave bolovi u prsima, mučnina i problemi s disanjem.

Kako ne biste postali dio crne statistike od 80% osoba koje će u jednom trenutku u životu imati bolnih problema s kralježnicom, nemojte zapostaviti zdravlje kralježnice. Djelujte preventivno za kvalitetniji život bez bolova.

Foto: thumb/Shutterstock

Ja sam Lorena. Po struci sam fizioterapeutski tehničar. Ljubav prema fizioterapiji natjerala me da se njome bavim poslovno ali i privatno. Uz to, obavljam i mommy work. Htjela sam se upustiti u još neke vode, ali nisam se mogla odlučiti u koje. Krenula sam pisati članke o svojoj profesiji, a zatim odlučila spojiti ugodno s korisnim i prenijeti i vama svoje znanje i savjete. Moj cilj je educirati i vas o raznim temama u svojim člancima.