Bela nedeja u Kastvu

Pogled na Kastav, Foto: Dnik/Wikimedia

Već smo više puta spomenuli kako je cijeli poluotok Istre jedna zanimljiva i prije svega posebna priča koja je dosada bila ispričana već mnogo puta. Naravno kad pričamo o takvoj posebnosti to podrazumijeva i brojna mjesta od kojih svaki ima ono nešto čime privlači brojne posjetitelje.

Među takva mjesta treba spomenuti i sam Kastav koji je poput drugih uspio sačuvati tradicionalnu bit i naravno sve ono što ga čini takvim mjestom. Naime sam Kastav se nalazi na malom brdu na svega 350 metara nadmorske visine i to u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije u Primorsko – Goranskoj županiji.

Dakle nekad se gledao kao na predgrađe Istre, a danas je on praktički dio Istre. Naime sama jezgra Kastva smještena je na brdu 350 m iznad mora, 11 km zapadno od Rijeke, uz cestu Rijeka – Trst. Sastoji se od 6 naselja kao što su Brnčići, Ćikovići, Kastav, Rubeši, Spinčići, Trinajstići i Jelovičani.

Nekad davno Kastav je bio poznat kao upravno, ekonomsko i kulturno središte ne samo Istre nego i primorja. Nekada davno Kastav se protezao sve do obronaka Učke. O tome koliko je bio značajan svjedoči stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula, a koja se nalazi na brijegu čija visina dostiže 365 metara.

Zanimljivo je spomenuti kako je danas Kastav uspio sačuvati puno tradicionalnog, odnosno uspio je sačuvati duh prošlih vremena čemu zasigurno najviše pored starih zidina, doprinosi i trud lokalnog stanovništva koji su zaista dali sve od sebe da ujedine 21. stoljeće sa nekadašnjim vremenima.

Dakle možemo zaključiti da se radi o bogatoj ponudi, a Kastvu zasigurno ide u prilog i činjenica da zbog dobrog zemljopisnog položaja može koristiti i druge prednosti, a to je neposredna blizina Rijeke i Opatije. Znači radi se o mjestu koje spaja ugodno s korisnim, a njegovi gosti to itekako osjete.

Pored zemljopisnog položaja treba istaknuti i velik broj manifestacija koje se ovdje odvijaju, a radi se o čuvenoj “Beloj nedeji”, poznatoj  kao prazniku mladog vina, zatim karneval koji svake godine započinje 17. siječnja te brojni susreti puhačkih orkestara, harmonikaša, vinara.

Pogledamo li malo u povijest možemo saznati kako je kaštel izvorno sagrađen krajem 14. stoljeća, međutim Ivan Thierry poznat kao pretposljednji od kastavskih gospodara, uoči revolucionarnih zbivanja u Europi 1843. godine dao spaliti kompletnu arhivu, tako da su u potpunosti uništeni stoljetni zapisi o bogatoj kastavskoj povijesti. Posljednji kastavski vlasnik bio je Vranyczany Dobrinović.

Kastav je odredište koje će vas privući zbog svojih brojnih manifestacija, a isto tako i zbog prekrasne okolice koja najviše mami šetače. Ako se umorite od razgledavanja mjesta tada slobodno navratite u jedan od restorana i kušajte neki od domaćih specijaliteta.

Autor: S.Š. Foto: Dnik/Wikimedia