Bebini prvi koraci

puzanje djeteta

Nitko ne želi propustiti prve korake svoje bebe i svaki roditelj jedva čeka da se to dogodi. No, važno je da vi kao roditelji ništa ne požurujete. Bebin motorički razvoj se odvija polako i postepeno, a teško je precizno odrediti koji su bili bebini prvi koraci. Bebe u dobi od devet do deset mjeseci počinju vježbati sve svoje faze kretanja i pokušavaju svoj ležeći položaj zamijeniti puzanjem, pokušavaju se uspraviti, podignuti noge, uz pomoć predmeta pokušavaju se uspraviti…

Dijete iz ležećeg položaja pokušava prijeći u stojeći položaj. Većina djece počinje hodati do svoje prve godine. Do dvanaestog mjeseca života oni hodaju tako da se pridržavaju za predmete. Ako je vašem djetetu potrebno više vremena, nemojte ga požurivati. Ako ne puže, neka vas to ne zabrinjava, jer neka djeca preskoče stepenicu puzanja i počnu hodati sasvim normalno.

Dijete će samo kada osjeti spremnost početi raditi svoje prve korake i tu ga morate sami pustiti. Nikakva prisila, pritisak okoline, suvisli i zlobni komentari da s vašim djetetom nešto nije u redu, neka vas ne tjeraju da silite svoje dijete. Hodalice se nikako ne preporučuju, kao i bilo kakva pomagala.

Nekoć su se hodalice koristile kako bi uz pomoć njih dijete radilo svoje prve korake. Majkama je to bitno olakšalo jer bi stavile dijete u hodalicu i pustile da se samo kreću. U nekim zemljama su hodalice čak zabranjene, jer postoji mogućnost da negativno utječu na motorički razvoj djeteta. One su čak opasne zbog mogućnosti pada i ozljeda.

Pustite vaše dijete da se samo kreće bez pomagala. Osigurajte mu siguran prostor oko njega, neka ima mekane papuče ili čarape koje na sebi imaju stopere. U djetetovim prvim pokušajima hodanja nemojte ga ispuštati iz vida.

Dijete je vrlo nespretno i morate paziti da se ne ozlijedi. Neka samo otkrije metode koje će ga dovesti do njegovih prvih koraka. Ali nisu sva djeca ista, jer neka na primjer uopće ne pužu i odmah prohodaju. Najbolje da se ne zanosite drugom djecom i ne paničarite. Ono će samo naći način i metodu u svom procesu do samostalnog hodanja. Samo ga pustite i nemojte ga na ništa siliti.

Autor: M.Š., Foto: Chubykin Arkady/Shutterstock