Kako ukloniti zanoktice

njega noktiju

Zanoktice na rukama nastaju zbog učestalog grickanja noktiju i kožice oko njih i javljaju se često. One označuju upalu koja se nalazi na samom korijenu nokta. Prvi simptom je taj da je kožica oko nokta natečena, crvena ili u iznimnim slučajevima prokrvari. Ako primijetite zanokticu reagirajte na vrijeme jer ako ćete čekati, ona može uzrokovati veliku bol i može se lako proširiti.

Zanoktice na rukama ne izgledaju estetski lijepo, a ako se inficiraju mogu izazvati velike probleme. Pri prvim znacima pojave zanoktica možete otići pedikeru, ali možete i pokušati prirodnim načinom liječenja zanoktica.

Kod prirodne metode liječenja prvo što trebate napraviti je ukloniti svu mrtvu kožu oko noktiju. Pribor za nokte dobro očistite. Nemojte koristiti tuđi pribor ako ga niste prethodno dobro očistili kako područje ne bi dodatno inficirali. Ako koristite tuđi pribor možete dobiti bakterije koje se nalaze čovjeku oko noktiju i tako dodatno pogoršati situaciju i problem.

Višak kože pažljivo otklonite, a ostatak kože tretirajte tako da očistite dobro kožu, možete sapunom, a potom namažete masnom kremom nokte i kožu. Ako ste dobro uklonili svu mrtvu kožicu oko noktiju, pripazite da se koža ne skuplja. Može vam se javiti i crvena koža oko noktiju, koja je popraćena svrabom. To je znak pojave gljivica ili bakterija. Dobro operite ruke, a pokušajte ih očistiti alkoholom ili dezinficrati pomoću hidrogena.

Pokušajte grickanje noktiju i zanoktica ostaviti u prošlosti. Ako je to način da se rješavate stresa, pronađite drugi zdraviji način, poput dobrog treninga.

Problem sa zanokticama se može ponoviti. Pripazite na hranu koju unosite u svoj organizam. Jedite što više hranu obogaćenu proteinima, kalcijem, cinkom, omega-tri masnim kiselinama, jer oni omogućuju rast noktiju. Ruke perite često, a kod uporabe jakih kemikalija obvezno koristite kremu za ruke i područje oko noktiju.

Krema neka bude što masnija kako koža ne bi bila suha, jer suhoća dovodi do pucanja. Ako koristite aceton, kupujte uljani. Pridržavajte se navedenih savjeta i nakon nekoliko dana vidjet ćete prve rezultate.

Autor: M.Š., Foto: Iryna Rasko/Shutterstock