Balzam od mrkve za brzo tamnjenje

suncanje

Dio čari godišnjeg odmora i odlaska na more je da napokon možemo dobiti lijepi, preplanuli ten. Mnogi bi ga htjeli postići već prvi dan, pogotovo jer iz radne svakodnevice na plažu dođemo bijeli kao sir i čini nam se da svi primijete da smo tek prvi dan na moru. Kako bismo pospješili tamnjenje, uzdamo se u razne preparate, kreme za samotamnjenje i slično, iako ne nose svi jednako dobre rezultate. Ono što želite jesu preparati koji će svojim sastojcima potaknuti prirodno tamnjenje tijela, ali da pri tome ne sadrže kemikalije koje koži mogu i štetiti.

Jedan od takvih je i balzam od ulja i mrkve. Mrkva je bogata beta karotenom koji ubrzava tamnjenje kože prirodnim putem. Uz to, antioksidansi u njoj štite i njeguju kožu, što je dodatna prednost.

Djelovanje balzama od mrkve

Najvažnije djelovanje ovog balzama je što potiče brzo tamnjenje kože, bez izlaganja kemikalijama. Zbog antioksidacijskih svojstava, ovaj balzam sprječava i oštećenja kože, koja su itekako moguća zbog izlaganja suncu. Oštećenu kožu, pogotovo onu suhu, regenerira zbog svojih ljekovitih svojstava. Vrućina u UV zračenja isušuju kožu, stoga je odlično što ovaj balzam kožu i hidratizira. Tako ona ostaje meka, nježna i elastična, a smanjuje se i mogućnost opeklina od sunca

Balzam od mrkve tonira kožu, zbog svojih sastojaka ujednačava ten i time koža postaje još ljepša. Smanjuje bilo kakve mrlje ili pigmentacijske promjene, pa čini promjene na koži, poput staračkih pjega ili vitiliga još manje vidljivima.

Recept za balzam od mrkve

Balzame za tamnjenje, pa čak i one na bazi mrkve, možete kupiti u svim boljim drogerijama, po cijeni od 50-ak do 200-tinjak kuna. Ali ako želite koži pružiti prirodnu njegu, za koju ste sigurni da ne sadrži nikakve kemikalije ni druge štetne sastojke, balzam možete napraviti i kod kuće. Trebat će vam:

  • 50 g baznog ulja mrkve, odnosno macerata mrkvinog korijena
  • 40 g nekog orašastog ili biljnog ulja, poput ulja oraha, makadamije, nevena i slično.
  • 10 g prirodnog, žutog, pčelinjeg voska.
  • 1 do 2 žličice kakao praha
  • 10 kapi eteričnog ulja.

Balzam ćete raditi na vodenoj kupelji. U jedan lonac stavite nekoliko prsta vode i zakuhajte, pa na njega stavite metalnu posudu u kojoj ćete miješati sastojke. Najprije u posudi otopite pčelinji vosak i istovremeno dodajte ulje oraha ili biljno ulje. Kada se vosak otopi, maknite posudu s kupelji i u nju dodajte ulje mrkve, kako prah koji će balzamu dati boju i eterično ulje. Ulje birajte prema vlastitoj želji jer balzamu samo daje ugodan miris.

Sve dobro promiješajte i stavite u tamnu staklenu posudu ili aluminijsku posudicu kako ne bi oksidiralo. Zbog toga ga nikada nemojte držati na direktnom suncu. Nakon spremanja, balzam možete koristiti sljedećih 6 mjeseci.

Autor: V.B., Foto: StockSnap/Pixabay