Zašto nastaje bol u licu

bol u licu

Bolovi u licu nastaju zbog bolesnih promjena u usnoj šupljini, oku, nosu i sinusima. Jedan od najčešćih uzročnika bolova u licu je pokvareni zub. Zubobolja se može odraziti na površini lica u vrlo jakim bolovima. Bolove isto tako može uzrokovati zub kojem je izvađena pulpa, kao i zubi koji još nisu probili.

Bol lica koja se širi prema oku i sljepoočnici može biti izazvana i promjenama u čeljusnom zglobu, kao što je čeljusno iščašenje, a do toga dolazi kada se zglobna glavica donje čeljusti pomakne iz čeljusnog zgloba.

Upale sinusa su česti uzročnici bolova u licu, a kao njihova posljedica dolazi do bolova i pritiska u predjelu lica. Takve upale liječe se antibioticima, inhaliranjem, grijanjem i kratkim valovima.

Kao posljedica nadražaja trodijelnog živca trigeminusa javljaju se izrazito jaki bolovi u licu, koji se najčešće javljaju iznenada. Takva vrsta bolova najčešće se javlja kod osoba iznad 35. godine života. Te bolove prati suženje, crvenilo lica i slinjenje. A ukoliko se zahvati i oko, tada nastaju i jaki bolovi u oku.

Upalu trodijelnog živca mogu izazvati i virusi. Uzrok tih virusa mogu biti male boginje, koje se nazivaju herpes zoster, a pojavljuju se uzduž svakog živca, te se na koži pojave vrlo sitni mjehurići.

Na licu se mogu pojaviti i čirevi i upale, kod kojih lice postaje crveno, a koža na upaljenom mjestu glatka, napeta, bolna, sjajna i otečena. Tjelesna temperatura se povisi, a osoba se osjeća jako loše. Na sreću ova vrsta boli na licu može se izliječiti u kratkom roku, upotrebom antibiotika.

Ukoliko vam se pojavi bilo koji od navedenih simptoma i počnu vam se javljati sve jači bolovi u licu, što prije se javite liječniku. Nikada ne zanemarujte bol, niti simptome koji vas upozoravaju na bolest.

Autor: A.Z., Foto: cristovao/Shutterstock