Dijeta za bolesti gušterače

juha i povrće

Postoje teža stanja uzrokovana određenim bolestima koje ne treba ignorirati i zbog kojih se treba pridržavati određenih uputa. Tako je i s bolesnom gušteračom, koja zahtijeva strog način prehrane, kako zbog pacijenta i stanja u kojem se nalazi, tako i zbog načina kako se priprema hrana. Dijetu će svaki pacijent dobiti kada izlazi iz bolnice.

Na što treba obratiti pozornost? Važno je da pazite na količinu masnoće koju konzumirate, a ona ne bi smjela biti veća od 60 g na dan. Bilo bi dobro da jedete samo kuhano ili pečeno meso, a nikada prženo. Treba izbjegavati više od 3 žlice ulja na dan i paziti da svaki dan imate po nekoliko manjih, ali uravnoteženih obroka.

Možete uživati u mesu kao što je teletina, janjetina i junetina. Prije nego krenete pripremati jelo potrebno je ukloniti masne dijelove. Osim mesa dozvoljene su namirnice poput svježeg sira, obranog mlijeka, brojnih slatkiša i voćnih sokova. Dozvoljeni su i mliječni proizvodi  poput nemasnog maslaca, jogurta s manjim udjelom kalorija i nemasni sirevi.

Svaka osoba bi se trebala osloniti na hranu bogatu ugljikohidratima. Prehrana bi mogla uključivati tjesteninu, rižu, krumpir, žitarice i kruh od integralnog brašna. Poseban jelovnik za ljude oboljele na gušteraču podrazumijeva juhe s povrćem, ali bez masti te nemasne dresinge za salatu, ako ih volite obogatiti s još kojim okusom. Za sve ljubitelje slatkog dozvoljeni su nemasni kolači, voće, krekeri i žele. Od napitaka ne treba izbjegavati kavu bez kofeina, čaj i voćne sokove.

RECEPT

Koliko god prehrana izgledala rigorozno to ne znači da nije ukusna, a pogotovo ako pokušate napraviti jelo od zdravih i ukusnih ribljih fileta. Prije nego ih krenete peći začinite ih s malo ružmarina i soli. Zagrijte pećnicu i pecite ih oko 30 minuta na 200 º C.

Sve se vrste namirnica isključivo kuhaju i pirjaju s dodatkom nemasne juhe. Budući da su bolesnici pod strogom kontrolom liječnika i da se dijeta nakon poboljšanja bolesti može proširiti, postepeno će jelovnik biti bogatiji u izboru namirnica, sastavu i kaloričnoj vrijednosti. Svaka domaćica iz navedenih uputa može sama sastavljati jelovnik. Nakon što se bolesnik dulje vremena pridržavao dijete i liječničkih uputa, vraća se na gotovo normalnu hranu.

U pripremi hrane jedino je važno paziti na upotrebu masnoće i raspored po obrocima. Treba izbjegavati masne dijelove mesa, grubo povrće (grah, grašak, kupus, mahune i cvjetaču). Bolesnici koji boluju od upale gušterače ili su je preboljeli ne smiju upotrebljavati svinjsko meso, svinjsku mast ni njihove prerađevine.

Foto: Lilyana Vynogradova/Shutterstock