Kako povisiti nizak krvni tlak

bolja cirkulacija

Osobe koje često gube energiju, te se osjećaju umorno i iscrpljeno uglavnom imaju niski tlak, koji uzrokuje slaba cirkulacija. Kako bi si pomogli u situacijama niskog tlaka, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Kako bi ojačali krvne žile tuširajte se toplo hladnom vodom naizmjence. Krvne žile se prilikom brze promjene temperature brzo skupljaju i šire. Tuširajte se uvijek otprilike oko 10 sekundi, a za kraj na sebe pustite mlaz hladne vode. Možete postići još veći efekt ukoliko suhom četkom četkate kožu u smjeru srca.

Izbjegavajte konzumaciju alkohola! Alkohol ima štetne utjecaje poput ometanje rada centru za ravnotežu u mozgu, poticanje izbacivanja tekućine iz organizma i usporavanje rada srca. Isto tako i sužava krvne žile, zbog čega se poremećaji rada cirkulacije pogoršavaju.

Kako bi povećali krvni pritisak, krećite se! Umjesto vožnje automobilom vozite se biciklom, ili idite pješice, a umjesto penjanja liftom, penjite se stepenicama. Bilo bi dobro i kada bi barem tri puta na tjedan prakticirali kondicionalni trening tako da vozite bicikl, trčite, plivate ili brzo hodate. Zbog treniranja ćete se sigurno osjećati puno bolje.

Kako prelazak iz kreveta, iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagli, pod glavu podmetnite nekoliko jastuka, tako da ležite u polu ležećem položaju. Tako ćete sigurno izbjeći vrtoglavicu.

Najniži krvni tlak je jedan sat iza jela, a do toga dolazi zato što je organima za probavljanje potrebna krv kako bi probavili hranu. Takvu situaciju možete popraviti ukoliko jedete manje obroke. Radije jedite manje, a češće.

Kako bi podigli krvni pritisak u organizmu, slobodno konzumirajte jače soljena jela. Kad god vam tlak padne, pojedite jače zasoljeno jelo, zbog čega će se nizak tlak odmah podići. A za aktivaciju krvnog tlaka, najbolje je da priuštite hladno tuširanje nogama i rukama, te da šetate kroz hladnu vodu.

Niski krvni tlak nije opasan, ali može biti vrlo neugodan kada padne, te njegove posljedice mogu loše utjecati na kvalitetu života. Popravite zato kvalitetu života sa gore navedenim savjetima.

Autor: A.Z., Foto: Ariwasabi/Shutterstock