Zašto je dječji vrtić važan

ljuljačka
Foto: Ayla87/sxc

Dječji vrtić je zapravo oblik obrazovanja za djecu koji služi kao prijelaz od kuće do početka višeg formalnog školovanja, gdje se djecu podučava da razviju osnovne vještine i znanja kroz kreativnu igru i socijalne interakcije. Brojna istraživanja pokazala su kako je vrtić itekako bitan za djecu i stoga treba biti dio njihovog života.

U većini zemalja vrtić je dio predškolskog sustava gdje djeca obično idu u vrtić između dvije i sedam godina, ovisno o lokalnim običajima. Kao što možete vidjeti u nekim zemljama je vrtić obavezan do određene dobi, npr. u Americi nude besplatan vrtić za djecu od pet do šest godina, ali ga ne čine obveznim dok druge države zahtijevaju da su svi petogodišnjaci upisani u vrtić.

Kao što znate kod nas vrtić nije obavezan, ali svejedno dijete mora biti negdje dok ste vi na poslu. Oni sretniji koji imaju baka-servis, mogu bez obzira na vrtić ostaviti svoje dijete u povjerljive ruke i ne izdvajati za privatni vrtić dok većina nema izbora. Sistem bi zasigurno trebalo drugačije urediti tako da ima dovoljno državnih vrtića za sve.

Kad upisujete dijete u vrtić znate da to nije nimalo jednostavna stvar i da dijete morate prilagoditi kako bi njemu i vama prijelaz bio što lakši. Dakle pokušajte osamostalit dijete tako da ga u početku ostavljate s bakom, dedom, stricom, strinom itd.

Omogućiti djetetu kontakt “s nepoznatom” djecom i odraslima da ne razvije strah od nepoznatog. Postupno upoznati svoje dijete sa prostorijama vrtića. Pokušat ga naučit kad je već malo stariji da traži tetu kad mora na wc, pogotovo ako se skinulo s pelena.

Uglavnom odlazak u vrtić može biti puno blaži samo ako se potrudite da ga prođete zajedno sa svojim djetetom i da shvati kako vrtić nije ništa strašno.

Zašto je vrtić dobar?

Djeca pohađaju vrtić kako bi naučila komunicirati, igrati se te razviti interakciju s drugima na odgovarajući način. Tete u vrtiću pružaju razne materijale i aktivnosti kojima motiviraju djecu da uče čitati, da uče matematiku, glazbu i druga društvena ponašanja.

Za djecu koja su prethodno više vremena provela kod kuće, dječji vrtić može poslužiti kao sredstvo odvajanja od roditelja bez anksioznosti. Vrtić može biti njihova prva velika prilika za interakciju.

Vidite da djetetov boravak u vrtiću može donijeti samo dobro i da ako ikako možete, ostavite svoje dijete u ustanovi gdje će se za njega brinuti osobe koje su uostalom i školovane da djecu socijaliziraju i pomognu u njihovu razvoju.

Foto: Ayla87/sxc