Kako uspavati bebu

bebine noge

Ako imate problema s uspavljivanjem svoje bebe, nakon savjeta koje vam donosimo ti problemi postati će prošlost, a vi i vaša beba ćete imati miran i opušten san, i to na vrijeme.

Na kraju dana odredite vrijeme koje je idealno da vaše dijete ide spavati. Kada ste ga odredili, a najbolje je da to bude 20 sati, sat i pol prije morate napraviti rutinu koju ćete ponavljati svaki dan, kako bi beba shvatila da se dan bliži kraju i da je vrijeme za spavanje.

Ono što trebate napraviti u 18:30 je zamračiti prostoriju i napraviti što je više moguće tišinu, te raditi s bebom neku umirujuću aktivnost. U 19 sati odvedite bebu na opuštajuću kupku, gdje se zajedno družite i tepajte joj nježnim i smirenim glasom. U 19:30 sati polako počnite brisati bebu, pa ju polako oblačite za spavanje, ali sve radite polagano i s tihim glasom.

U 20 sati nahranite bebu i prije nego beba utone u san, dok je još polubudna spustite je u krevetić. Nikako nemojte dozvoliti bebi da zaspi na flašici ili na vašim grudima, jer će u protivnom plakati čim je stavite u njen krevetić.

Kada dijete spustite u krevet, pročitajte mu priču za laku noć, ali tihim i umirujućim glasom. Niti slučajno se nemojte uživjeti i podići glas, kako bebu ne bi razbudili. Koliko god beba bila mala, svaka beba voli slušati priču za laku noć, jer sluša glas svoje bliske osobe.

Nakon priče za laku noć, još dodatno pomazite svoju bebu i izljubite, kako bi osjetila koliko je voljena i da nije sama.

Sada kada ste završili s cijelom procedurom vaše dijete bi trebalo lagano tonuti u san. Nakon samo par dana vaše će dijete uloviti ovu rutinu i bez problema svaku večer zaspati, ali uz praćenje ovog rituala. Stojite pored kreveta sve dok dijete ne sklopi oči.

Prije nego vi krenete u zemlju snova, znači negdje prije ponoći, još jednom nahranite svoje dijete, kako bi što dulje imali miran san. Hranite ju u snu, kako se ne bi razbudila. Kada se djeca starija od 6 mjeseci počnu meškoljiti u snu, nemojte odmah skakati kod njih, nego ih pustite da se sami pokušaju uspavati.

Ako se ne uspiju sama uspavati, uskočite u pomoć, ali te tada. Uskočiti u pomoć znači doći kod djeteta i pomaziti ga i umiriti, nikako ga nemojte dizati iz kreveta i paliti svjetlo, jer ćete tako još više omesti san.

Autor: A.Z., Foto: Nataliya Hora/Shutterstock