Vožnja bebe u kolicima

beba u kolicima

Igra i hodanje su od velike važnosti za razvoj djeteta, a to mnogi roditelji često zaboravljaju. To se isto tako tiče i teme vožnje djeteta u kolicima. Do kada bi se zapravo dijete trebalo voziti u kolicima, te da li se još uvijek treba voziti u kolicima. Kako bi znali odgovor na ovo pitanje, te što vam je kao roditelju činiti, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Na ovaj problem se gleda indirektno, te je sve više djece koja ima problema s ravnim stopalima. Preko čak 50% djece ima problema s ravnim stopalima, dok je nekada samo 15 posto djece muku mučilo s ovim problemom. Ravan stopala se ne javljaju genetski, a najviše dolazi do ravnih stopala, zbog toga što djeca hodaju sve manje.

Poznato je da je pokret osnova razvoja, te da ona živa bića koja se ne kreću, nemaju živčane ćelije, a ona koja se kreću imaju živčane ćelije. Najsloženiji živčani sustav svakako ima čovjek, koji je razvijen za kretanje, te ga u najvećoj mjeri formira uspravan hod.

Korištenje računala je korisno, ali treba postojati granica! Vi kao roditelj morate djetetu odrediti koliko vremena može provesti za računalom, te morate paziti kako korištenje računala slučajno ne bi imalo više štete nego koristi.

Najbolje igre za djecu su one u kojima djeca trebaju razmišljati, a najbolje je da su te igre napravljene tako da djeca komuniciraju s drugom djecom i da se kreću. Organizirajte vrijeme svog djeteta, te mu omogućite da što više vremena provodi na igralištu i u prirodi.

Najozbiljniji problem je kada roditelji svoje dijete voze u kolicima do druge godine, ponekad treće, a ponekad čak i četvrte godine. Važno je da roditelji znaju da se mozak djeteta intenzivno razvija u prvim godinama života, te da su živa bića stvorena za hodanje, zbog čega dijete mora što više hodati.

Postoji i drugi problem, a to je da dijete u svom razvoju treba trčati, vrtjeti se, hodati, skakati i preskakati prepreke, a dijete u današnje vrijeme sve više vremena provodi za računalom. Na taj se način nažalost neće dobro razviti dječji biološki potencijali.

Autor: A.Z., Foto: Shell/Shutterstock