Moderne bob frizure

bob frizura

Bob frizura je vječiti, apsolutni hit i s njom nikada nećete pogriješiti. Postala je popularna u 1920-im, no posljednjih nekoliko desetljeća popularnost joj munjevito raste među ženama diljem svijeta.

Razlog velike popularnosti ove frizure leži u tome što odgovara skoro svakom obliku lica jer žene mogu eksperimentirati sa širokim rasponom stilova. Može se eksperimentirati sa kovrčama i bojom, a nećete proći nezapaženo jer ova frizura ne izlazi iz mode. Brojne poznate osobe su se odlučile baš za bob frizuru u proteklih godina.

Ovaj oblik frizure jednostavan je za održavanje što je uz današnji tempo života jedna od vrlo bitnih stavki pri odabiru frizure. Ako vam je lice izduženije, pokušajte sa što kraćom bob-frizurom jer će time lice dobiti četvrtast oblik. Stepenasto rezana kosa čini frizuru laganom i živahnom.

Bob s mekim linijama najbolje odgovara pravilnim crtama lica, dok okruglom licu najviše pristaje duža bob frizura s malo volumena sa strane lica.

Bob je stvorio Antoine de Paris, inspiriran Ivanom Orleanskom 1909. godine. Frizura je dočekana s lošim kritikama, pretežito od strane muškaraca koji su naviknuli svoje žene gledati dugokose, a u SAD-u je bob bio “sramota za svaku ženu”. Bob frizura ne samo da je ukazivala na bogat seksualni život, već je u kontekstu ženskih prava ubrzo postao i simbol jednakosti i neovisnosti žena.

Ovako rezana kosa naglašava dekolte, optički izdužuje vrat i svakoj ženi daje posebnu privlačnost. Kod originalne bob frizure kosa je duga do brade s jasno izraženim konturama. Iako je frizura zadržala klasičan oblik, ipak je malo modernizirana, a svake sezone najbolji frizeri osmišljavaju novitete kako je osvježiti.

Danas postoji više vrsta bob frizure: kratki bob/paž frizura, dugi bob i pob (nazvan po Victoriji Beckham/Posh). Kratki bob je rezan do razine uha. Dužinu dugog sami određujete, ali negdje do razine ramena, a može biti koso rezan i slojevit. Pob je frizura identična onoj kakvu nosi Posh, naprijed izražene šiške, a natrag izrazito kratko.

Bob frizuru najlakše je održavati i jako je praktična u smislu dotjeranosti jer ovim načinom šišanja, ukoliko njegujete frizuru uvijek ste spremni i bez straha da vam je kosa neoblikovana. Pravilno ošišana bob frizura treba malo pomoći oko održavanja. Što je kraća, to je bob frizura preciznija i češće je treba šišati, kraću bob frizuru svaka četiri tjedna, a dužu svakih šest do osam tjedana.

Foto: Inga Ivanova/Shutterstock