Kegelove vježbe za muškarce

kegelove vježbe za muškarce

Znate li da postoje Kegelove vježbe za muškarce? Mišiće dna zdjelice učvršćuju spomenute vježbe, a do oslabljenih mišića zdjelice može doći zbog fekalne i urinarne inkontinencije, problema s erekcijom i bolova u kralježnici.

Osnaživanje mišića koji su dio probavnog sustava i koji podržavaju mjehur je vrlo važno u borbi protiv urinarne inkontinencije. Takve vježbe će muškarcu vratiti kontrolu nad mjehurom i pomoći kod postizanja erekcije.

Jednostavne su i nezahtjevne, a mogu se izvoditi bilo gdje te je prije vježbanja važno detektirati mišiće zdjeličnog dna.

Najlakše će ih se locirati za vrijeme mokrenja na način da se pokuša usporiti ili zaustaviti mlaz urina. Mišiće trbuha, nogu ili stražnjice se ne smije zatezati i ne smije se zadržavati dah. Mišići koji se osjete prilikom zatezanja su mišići koje je potrebno jačati.

Kegelove vježbe za muškarce

Jačanje mišića dna zdjelice pomaže kod sprečavanja kapanja urina nakon mokrenja, smanjuje otečenost i bol kod benignog povećanja prostate, pomaže u postizanju dugotrajnije i snažnije erekcije, sprečava nemogućnost zadržavanja mokraće, umanjuje broj noćnih potreba za mokrenjem, pomaže u liječenju problema prostate i razvija veću sposobnost kontroliranja orgazma.

Kegelove vježbe se izvode tako da se osoba legne na pod, ali prije treba isprazniti mjehur. U potpunosti se opuste mišići nogu, trbuha i stražnjice i noge se saviju u koljenima ili ih se ispruži ravno.

Mišići zdjelice se zatežu tako da osoba polako broji do pet, nakon čega ih se opušta ponovo uz lagano brojenje do pet. Na taj način opuštanja između ponavljanja neće se ozlijediti mišići. Postupak se ponavlja 10 puta za redom tri puta na dan. S vremenom će osoba moći izvoditi bilo gdje bez obzira stoji, sjedi ili leži.

Ukoliko je u početku osobi teško držati stegnute mišiće punih 5 sekundi savjetuje se da počne sa zadržavanjem od dvije do tri sekunde, pa nakon toga postepeno povećava brojanje do 10 sekundi. Kada se ove vježbe izvode u stojećem položaju pruža se najveće opterećenje na mišiće zbog čega se na taj način najviše jačaju.

Nakon već mjesec dana osoba osjeća poboljšanja u sprečavanju inkontinencije i veću kontrolu mjehura kao i poboljšanje kod seksualnog života.

Ukoliko se niti nakon 6 tjedana vježbanja ne osjeti poboljšanje potrebno je posjetiti liječnika. Najčešće nema razloga za brigu već je riječ o pogrešnom izvođenju vježbi, a vježbe nije dobro izvoditi za vrijeme mokrenja kako se ne bi zaustavljao mlaz mokraće koji može biti uzrok raznih urinarnih infekcija.

Ukoliko nakon početka vježbanja osjetite probleme s održavanjem ili postizanjem erekcije znači da se vježbe izvode nepravilno. Nakon nekoliko dana problem će nestati sam od sebe.

Autor: A.Z., Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock