Vitamin K, menadion i fitonadion

Špinat, vitamin K, Foto: A. L. Spangler/Shutterstock

Vitamin K poznat je još pod nazivom antihemoragični vitamin obzirom da mu je najveća funkcija zgrušavanje krvi. Nedostaje li u organizmu ovog vitamina, mogu se pojaviti hemoragične bolesti.

Uz zgrušavanje bjelančevina koje su bitne kod zgrušavanja, vitamin K je bitan za rad bubrega i metabolizam kostiju. Ovaj vitamin u prirodi postoji u dva prirodna oblika, a kako bi se apsorbirao potrebna mu je mast iz hrane.

Unutar organizma pola količine vitamina K proizvode crijevne bakterije, dok se ostatak dobiva iz pravilne prehrane. Dva prirodna oblika su K1 (fitomenadion) i K2 (menakinon), a postoji i oblik K3 (menadion) koji se dobiva laboratorijskom sintezom. Ovi vitamini nisu topivi u vodi i na izravnom utjecaju svjetlosti se raspadaju.

Prehrambene namirnice koje su bogate vitaminom K su: špinat, kupus, brokula, životinjska jetra, zeleni čaj, sir, zob i alge. U odraslih osoba se nedostatak vitamina K rijetko pojavljuje, moguć je kod novorođenčadi kojoj se još crijeva nisu razvila do kraja pa proizvode manje ili ne proizvode uopće vitamin K. U ovim slučajevima trudnicama se preporuča dodatna konzumacija vitamina K.

Vitamin K se daje dodatno svim pacijentima koji pate od jetrenih bolesti. Manjak ovog vitamina uzrokuje nesposobnost jetre za sekreciju žuči. Ako nema žuči, izostaje digestija i apsorpcija masti što automatski smanjuje apsorpciju vitamina K.

Dodaci prehrani u kojima se nalazi vitamin K nisu preporučljive. One mogu izazvati trovanja ili alergijske reakcije. Zanimljivo je kako se povećane doze vitamina E mogu negativno utjecati na sposobnost vitamina K da zgrušava krv. Određeni antibiotici mogu uništiti crijevne bakterije koje proizvode vitamin K.

Autor: M.T., Foto: A. L. Spangler/Shutterstock