Bučine sjemenke su zdrave namirnice

zena-jede-salatu

Bučine sjemenke važne su namirnice za naše zdravlje. Bogate su aminokiselinama, molekulama čija je glavna uloga proizvodnja bjelančevina. Bjelančevine su iznimno potrebne ljudskom organizmu i on se pomoću njih razvija, raste i samostalno obnavlja tkivo. Potječu iz namirnica životinjskog porijekla kao što su meso, mlijeko, mliječni proizvodi te jaja.

Bučine sjemenke za razliku od ovih namirnica su biljnog podrijetla. Ubrajamo ih u mahunarke, zajedno sa grahom, lećom i ostalim sjemenkama.

Sjemenke sadrže mnoštvo vitamina od kojih najviše ima vitamina B. On je neophodan za nesmetano i pravilno funkcioniranje naših organa, odnosno cijelog organizma. Održava dobar i umjeren apetit zbog čega neće dolaziti do prejedanja i želje za masnom, začinjenom hranom.

Mnogi koriste B vitamin kao dodatak prehrani u obliku kapsula zbog toga jer ima pozitivan učinak na zdravlje kose, noktiju i ljepotu tena. Svojim svojstvima ovaj vitamin utječe na stvaranje energije iz ugljikohidrata i masti. Regulira probavu i smanjuje osjećaj nadutosti.

Antioksidansi iz bučinih sjemenki čiste organizam, rješavaju ga suvišne tekućine i ubrzavaju metabolizam. Ubrzan i zdrav metabolizam sprječava probavne smetnje, kao što su zatvor, grčevi, plinovi ili proljev.

Od minerala, bučine sjemenke sadrže velike količine magnezija, cinka i željeza. Magnezij popravlja raspoloženje, tijelu daje energiju pa je jasno da pozitivno djeluje na suzbijanje stresa i umora. Ima li u tijelu manje od predviđene količine magnezija, javljaju se nagle promjene raspoloženja, nezainteresiranost i depresija.

Cink popravlja vid, stimulira osjete mirisa, okusa, jača kosti i potiče rast noktiju. Problemi sa zglobovima rezultat su prehrane sa premalom količinom i udjelom cinka. Žene kojima nedostaje cink mogu imati probleme sa menstrualnim ciklusom i bolnim mestruacijama, a često se zna javiti neplodnost.

Bučine sjemenke zaslužne su za proizvodnju poznatog, zdravog ulja. Bučino ulje ima zelenu boju, tamnije nijanse. Pomalo je egzotičnog mirisa i okusa, a najviše se koristi kao dodatak salatama i ostalom povrću.

D.Š.  Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock