Makrobiotika, put prema zdravom životu

prirodno-uzgojen-paradajz

Pod pojmom makrobiotike podrazumijeva se cjelovit, prirodan životni stil usmjeren na ravnotežu duha, tijela i čovjekove okoline. To nije samo način prehrane i odnosi se na sve aspekte našeg života. Pojam kao takav postoji već duže vrijeme i to još iz vremena čuvenog Hipokrata. U posljednje vrijeme najvišu ju prakticiraju oni koji su obolili od karcinoma.

Makrobiotička prehrana preferira organske i bio uzgojene cjelovite namirnice bez pesticida, umjetnih gnojiva, konzervansa, hormona ili GMO. Prednost se daje lokalnim i sezonskim namirnicama, a mikrobiotička prehrana trebala bi sadržavati 30-50% ekološki uzgojenog zrnja.

Zatim 20-30% ekološki uzgojenog povrća, 10% raznih vrsta grahorica, te 5% povrtnih juha. Slatkiše, alkohol, kavu, gazirane sokove i tropsko voće treba izbjegavati. Rijetko se konzumiraju životinjski proizvodi, od kojih se uglavnom jedu plodovi mora, dok se meso i jaja trebaju izbjegavati.

Namirnice od kojih se pripremaju makrobiotička jela trebale bi  biti ekonomične. Osnova bi im trebale biti integralne, organski uzgojene žitarice, mahunarke i povrće. Što se tiče sastojaka za pripremu obroka, najčešće se koristi tamno sezamovo ulje.

Dozvoljeno je i kukuruzno ulje, dok se od začina uglavnom upotrebljava prirodna morska sol, soja, ocat od smeđe riže, kiseli krastavci, pečene sjemenke sezama te morske trave. Neki smatraju da ovakav način prehrane vodi ka izlječenju od mnogih bolesti, no s druge strane, radikalan makrobiotički stav može narušiti zdravlje.

U svakom slučaju, trudnice, dojilje i mala djeca ne bi se trebali pridržavati ovog režima prehrane. Makrobiotička je prehrana uglavnom individualizirana zbog nekih čimbenika poput klime, godišnjih doba, dobi i spola osobe, fizičkih aktivnosti te zdravstvenih tegoba i potreba.

S obzirom da se makrobiotika uvukla u sve segmente života, i odjeća koja se nosi je od prirodnog materijala –  pamuka, vune ili kože. Životni je prostor uređen na način da potiče kreativnost, a pojedinac prati ritam prirode.

Makrobiotički stil života može poboljšati zdravlje, a individualan je jer je svatko od nas drugačiji i ima drugačije potrebe. On podrazumijeva življenje u skladu s prirodom jer je svaki čovjek njezin sastavni dio, prati prirodne cikluse i promjene i ne bi smio narušiti njenu ravnotežu.

Ovaj stil života podrazumijeva razne meditacije, masaže, tehnike disanja, feng shui s ciljem postizanja fizičke i mentalne ravnoteže. Ovaj tradicionalni žačin ishrane i života gotovo da je isčeznuo u modernom svijetu.

Drevne civilizacije znale su kolika je važnost življenja u skladu sa samim sobom, a ponajviše s prirodom. Možda bi se trebali vratiti barem nekim stvarima i vratiti se na bolji, zdraviji i pravilniji načina življenja.

Autor: I.H. Foto: bajinda/Shutterstock