Vijetnamski paličnjak, krhki i zanimljivi ljubimac

Paličnjak, Foto: turtleman/Shutterstock

Vijetnamski paličnjak (Baculum extradentatum) jedan je od 3000 vrsta paličnjaka poznatih u svijetu. Sam naziv dolazi od grčke riječi fantom i odražava njegovu odličnu mogučnost stapanja s okolinom u kojoj se nalazi, tzv. mimikrijom. Svi paličnjaci su biljojedi te se hrane liščem malina, kupina, ruža, lišćem grmiča. U obzir dolaze i druge biljne vrste kao npr. jabukov list, jorgovan, salata, hrastov list.

Paličnjak, Foto: turtleman/Shutterstock

U prirodi ih ima različitih oblika (oblik grančice, listova, cvjetova), boja (žuti, smeđi, crni) te veličina (od 3 cm do 50 cm). Paličnjaci su vrlo zanimljivi kućni ljubimci jer ne traže mnogo pažnje, njihov uzgoj je jeftin, a i nemaju neugodan miris.

Što se tiče njihovog smještaja, treba im omogučiti život u visokom i užem terariju (budući da su arboretalne vrste). Naravno što je terarij veći, tim bolje.
Kao podloga, na dno terarija stavlja se manja količina zemlje, te, ovisno o prehrani pojedine vrste, grane kupine, maline, ruže ili ligustruma, na kojima životinje borave i ujedno ih jedu. Grane treba zamijeniti novima kada životinje pojedu lišće.

Ključni uvjeti jesu temperatura i vlažnost terarija. Temperatura mora biti oko 26 stupnjeva Celzijevih, a visoka količina vlage se održava svakodnevnim šricanjem lišća, stijenke terarija i zemlje vodom.
Vlažnost je naročito važna u fazi presvlačenja paličnjaka, kad ukoliko u terariju ne postoji velika količina vlage, on se ne može presvući te ugiba.

Dimenzije samog terarija ovise i o broju jedinki koje u njemu borave, no svakako je bolje odmah u početku nabavit veči terarij, s obzirom da se paličnjak relativno brzo razmnožava. Za vrijeme presvlačenja, penje se u gornje dijelove terarija, te bi najidealnije bilo kada bi gornja stijenka bila prekrivena gustom mrežicom, za koju bi se paličnjak mogao zakvačiti svojim kanđicama. Ova vrsta paličnjaka poznata je po partenogenetskom razmnožavanju, što znači da za reprodukciju nije nužno prisustvo mužjaka (kojih u prirodi ima jako malo).

Vrlo su miroljubive životinje, koje rado istražuju prostor u kojem se nađu. No, kako su dosta krhki, potrebno je malo više pažnje pri uzimanju paličnjaka u ruke. Nepažnja često dovodi do otpadanja nogu i ticala. Prednost je što imaju sposobnost regeneracije dijelova tijela do odredene starosti. Aktivni su noću, stoga je dobro predvečer pošpricati vodom lišce koje jedu. Tako će primiti potrebnu količinu vode, budući da ju ne piju. Danju obično miruju, najčešće na granama.

Kada se osjećaju ugroženima satima se prave da su mrtvi, njihanjem tijela oponašaju puhanje vjetra kroz lišće ili granje, ili ispuštaju miris iz mirisnih žlijezda smještenih na toraksu. Životni vijek ove zanimljive životinje iznosi 1 do 2 godine, no zbog brzog i jednostavnog načina razmnožavanja, održavanje ove vrste nije komplicirano (ženka u godini dana izlegne i do 100 jajašaca). Vijetnamski paličnjak definitivno je jedan od posebnijih egzotičnih kućnih ljubimaca.

Autor: M.T.