Tarantula, kućni ljubimac idealan samo za ekstremne ljubitelje paukova

Tarantula, Foto: Matt Knoth/Shutterstock

Tarantula je pauk iz porodice Theraphosidae, raširena po cijelom svijetu.  Uglavnom se hrani insektima,manjim pticama, glodavcima, zmijama i ostalim sitnijim životinjama. Ona ubrizgava otrov u svoju žrtvu, koji ih paralizira, te na taj način tarantula razgrađuje i omekšava plijen u probavljiviju smjesu. Noćna je  životinja, pa iz tog razloga postaje aktivna u kasnim popodnevnim satima i navečer, što znači da su po danu tarantule neaktivne životinje.

Tarantula, Foto: Matt Knoth/Shutterstock

S obzirom na mjesto boravka, tarantule se dijele na one koje žive na drveću (arboreal) i one koje žive na tlu (terrestrial). Vrste koje žive u Africi, Aziji ii Europi se razlikuju od onih koje žive u Sjevernoj i Južnoj Americi i Australiji.
Tarantule na stražnjem dijelu tijela nemaju iritirajuće dlake, te imaju veći obrambeni nagon vlastitog teritorija, što znači da su agresivnije.

Tarantule narastu od 5 do 33 cm dužine, mjereći raspon njihovih nogu. One koje se drže kao kućni ljubimci su manje, obično dužine od 5 do 8 cm. Tijelo je građeno od glave (“Cephalothorax” ili “Prosoma”) i zadnjeg dijela (“Abdomen” ili “Opisthosoma”). Na gornjem dijelu glave smješteno je čak 4 para očiju. Kao i sve druge vrste paukova, tarantula ima 4 para nogu.

Tarantule su bezkralješnjaci, što znači da kod njih čvrsta koža ima ulogu kralježnice te ona drži tijelo u prirodnom položaju. Nekoliko puta godišnje se tarantule presvlače što im omogučava pravilan rast i razvoj tijela. Kao kućni ljubimci, tarantule se drže u za njih napravljenim terarijima. Prije kupnje tarantule, obvezno nabavite terarij i uredite ga na pravilan način, a tek onda u njega naselite pauka.

Terarij obvezno na vrhu mora imat prozračan mrežasti poklopac, kako tarantula ne bi mogla pobječi, a koji joj omogučava dovoljnu količinu kisika.
Uvjeti u terariju moraju bit što sličniji prirodnim uvjetima. Razlikuju se uvjeti za tarantule koje u prirodi žive u pustinjama, od onih tarantula koje obitavaju kišna područja. Uvjeti u terariju ovise i o tome živi li tarantula u prirodi pod zemljoj, na zemlji ili drveću. Terarij ne smije biti ni premalen, a ni prevelik. U njemu se mora održavat dovoljna količina vlage i idealna temperatura, što je od idealne važnosti za zdravlje ove životinje.

Tarantule se hrane živim insekima, crvićima i fobasima koji se mogu nabaviti u pet shopovima. Muškim jedinkama na prvom paru nogu, prilikom zadnjeg presvlačenja, izrastu “kuke” koje im koriste za pridržavanje čeljusti ženke prilikom akta parenja. Jedan od interesantnijih podatak je taj da ženke žive puno duže od mužjaka.

Prije nego odlučite nabaviti ovu životinju, dobro razmislite te se posavjetujte sa svojim ukučanima. Opće je poznato da pauci u velikog broja ljudi izazivaju veliki strah i nelagodu, čak i kada se nalaze iza stakla. Stoga, tarantula je idealni kućni ljubimac samo za velike zaljubljenike u paukove.

S obzirom na otrovne žlijezde kojima ubija plijen i opasnosti od ugriza vlasnika, valja bit na oprezu prilikom uzimanja tarantule u ruku.

Autor: M.T.