Važnost igre u odgoju djece

igra s djetetom

Pročitali ste puno literature koja se bavi pitanjima djece i njihovim odgojem? Nije vam svejedno jer ste postali roditelj prvi puta i još se uvijek nalazite u neistraženom području. Oboružani ste svim važnim informacijama i sada ih samo trebate provesti u djelo.

Čitajući razne knjige sigurno ste naišli na dio koji govori o tome koliko je igra važna kada je u pitanju odgoj djeteta. Igra je potrebna kada je u pitanju razvoj djeteta na nekoliko područja i neophodna za emotivan, fizički i socijalni razvoj.

Mnogi stručnjaci su bili složni kako je igra najbolji način da dijete nešto nauči, a da se pritom ne dosađuje ili da misli kako ga se na nešto prisiljava. Sve situacije koje ste smatrali nepotrebnima kao što je bacanje hrane i ostalo, pokazale su se ključnima u formiranju djetetove ličnosti.

Radi se o eksperimentima gdje zajedno s djetetom iskušavate što sve možete, a što ne bi trebali iskušavati. Ne zazirite od nepoznatih situacija, uđite hrabro i usvojite sve važne informacije koje će vam pomoći s odgojem djeteta.

Igranje je važno zato što će se dijete upravo ovdje susresti sa socijalnim vještinama. Ovdje će otkriti i svoje osjećaje i naučiti kako dijeliti sa ostalima.

Igre su jedinstvena prilika da dijete upozna novi svijet oko sebe, a s kojim ćete igrama krenuti ovisi o tome u kojem se stupnju razvoja dijete nalazi. Ako se radi o malim bebama, znate da se one vole smješkati i smijati. U kasnijoj dobi djeca se vole igrati skrivača.

Učnite igru puno većom i angažirajte se što više u život svog djeteta. Primijetite li da vam se dijete u jednom trenu počelo dosađivati ili da je umorno, vrijeme je da prekinete i krenete s nekom drugom aktivnošću. Budite aktivni i razgovarajte sa svojim djetetom dok se igrate.

Autor: S.Š., Foto: mast3r/Shutterstock