Važnost dimnjaka za uljne peći

popravak dimnjaka

Prije nabave peći svakako je potrebno dobro izmjeriti i pregledati dimnjake, jer većina dimnjaka ne odgovara za ove peći. Potrebno je pozvati stručnjaka iz servisa ili dimnjačara koji treba  izmjeriti propuh u vašem dimnjaku.

Za normalan rad ovih peći propuh treba  imati tlak od 1,5 do 2 mm vodenog stupa. Da ulje dobro izgara, koljena i spojevi peći s dimnjakom ne smiju imati otvore, jer se time znatno smanjuje efekt grijanja i povećava potrošnja ulja. Prije paljenja peći uvijek je potrebno pregledati ložište da se na njemu ne bi nahvatala čađ . Zbog ove čađi sitne rupice u ložištu onemogućavaju slobodan prolaz zraka za dobro sagorijevanje. Ovo je često uzrok povećanoj potrošnji goriva i još većem čađenju.

Naročitu pažnju treba posvetiti situ na otvoru rezervoara, koje mora uvijek biti čisto i neoštećeno. Začepljene rupice na situ ne smiju se čistiti iglom da se sito ne bi oštetilo. Ako nam se sito uprlja, potrebno ga je oprati mekom četkicom namočenom u benzinu… Kad iz kante lijevate ulje u rezervoar, nikad nemojte izlijevati ulje do posljednje kapi. Na dnu kante obično se nataloži prljavština iz nafte. Tu nečistoću treba oprati čistom naftom. Kante nikad nemojte prati vodom. Neke peći za naftu imaju ugrađen termostat i posebnu napravu za električno paljenje. Te su peći toliko bolje što se ne pale pomoću otvorene vatre, nego pritiskom dugmeta za električno paljenje.

Osim tih peći postoje i peći na ulje koje se stavljaju u kamine. One imaju na sebi poseban propeler koji umjetno stvara dobar propuh i time omogućuje dobro izgaranje ulja.

Foto: KKulikov/Shutterstock