Savjeti za pravilno rukovanje gramofonom

Gramofon, Foto: Dusan Jankovic/Shutterstock

Par praktičnih savjeta za sve nostalgičare za dobrim starim gramofonima ili za one koji nisu imali priliku koristiti ovaj instrument. Ima li uopće ovdje onih koji su ga ikad vidjeli?

Pri rukovanju električnim gramofonom najprije uključite pojačalo, a tek kad se ono zagrijalo, stavite u pokret gramofonsku ploču, i to pokretanjem poluge zvučnice. Tada zvučnicu oprezno pritisnite uz gramofonsku ploču tako da igla lagano sjedne u početak spiralne brazde. Ploče je potrebno povremeno baršunastim brisačem očistiti od prašine kako se nebi emitirali šumovi.

Preporučujemo vam spremanje ploča u posebne plastične vrećice. Ako se na gramofonskim pločama skupilo mnogo prljavštine i masnoće, možete ih oprati i u vodi kojoj ste dodali nešto deterdženta. Pri tom pranju potrebno je mekanom spužvicom lagano prolaziti u smjeru brazdi, te ploče nakon pranja ostaviti da se osuše u vertikalnom položaju.

Mikroploče i longplay ploče izrađene su od lagano savitIjivog nesalomljivog i mnogo trajnijeg plastičnog materijala. Razlika između ovih ploča nije samo u materijalu već i u tome što mikroploče i longplay ploče imaju nareze koji su mnogo finiji i gušći. To su tzv. mikrobrazde, i za reprodukciju s njih potrebna je naročito fino brušena mikroigla. Pri sviranju, odnosno reprodukciji s gramofonske ploče, naročitu pažnju treba obratiti ispravnom izboru igle, jer će igla za tzv. normalne ploče jako oštetiti mikrobrazde ili longplay ploče.

Da reprodukcija glazbe s gramofonskih ploča bude onakva kakvu želimo, moramo paziti na njihovo održavanje i pohranu. Njega ploča oduzet će nam dosta vremena, ali ćemo zato ploče dugo i s užitkom slušati.

Održavanje počinje već pri prvom susretu s pločom. Osnovno je da nikad prstima ne dodirujete žljebove (utore). Naime, u njima će ostati nešto masti, a to će se pri sviranju čuti kao šum.

Kada kupujete gramofon, pazite na težinu tonske ručke, jer joj težina smije iznositi najviše 5 grama! Teža će ručka oštetiti utore, tako da će se kasnije u reprodukciji pojaviti šumovi. Težina tonske ručke modernih gramofona može se regulirati, a pločama najviše odgovaraju one između 1,5 i 3 ponda.

Prašinu s ploča uklonit ćete brisačem. Dovoljno ga je, uz lagani pritisak, držati desetak sekundi na ploči koja se vrti. Ako je ploča jače uprljana za čišćenje će nam poslužiti mješavina alkohola i destilirane vode. Safirna igla također mora biti besprijekorno čista.

Nakon desetak sati sviranja očistit ćemo je mekom krpicom, i to u smjeru sviranja.

NAPOMENA. LP ploča nikad se ne slažu jedna na drugu, jer nježni utori ne mogu izdržati težinu. Mnogo je bolje slagati ih okomito na stalke, pa će vam uz to biti olakšana i biranje ploča.

Foto: Dusan Jankovic/Shutterstock