Savjeti za popravak vodokotlića

Vodokotlić, Foto: Photoseeker/Shutterstock

Pritisak vode u vodovodnoj instalaciji obično nije dovoljan za dobro ispiranje zahodske školjke. Zato je konstruiran kotlić u kojem se sakuplja dovoljna količina vode, a ta zbog svog slobodnog pada i veće količine dobro ispire zahodsku školjku.

Kotlić se puni vodom čim plovak zbog minimalnog nivoa vode preko poluge otvori ventil na dovodnoj cijevi. Kad prispjela voda podigne plovak na potrebnu visinu, ventil se zatvara. Ispire se tako da se poteže lančić koji preko poluge podiže zvono, i voda zatim istječe kroz vertikalnu cijev u školjku.

Na kotliću mogu nastati različiti kvarovi. Ako voda neprestano pomalo teče, najprije treba posumnjati u ispravnost ventila. Najčešće se dešava da zvono iskoči iz svog ležišta. To se dešava zbog silovitog povlačenja lančića. U tom slučaju zvono stoji ukoso i ne brtvi usisni otvor.

Da bi se uklonio ovaj kvar, potrebno je samo pravilno namjestiti zvono. Može se desiti da je brtvilo oštećeno ili da zbog naslage kamenca ne može dobro brtviti. Tada treba zatvoriti glavnu dovodnu slavinu, odvojiti vezu između zvona i ručice , pa izvaditi zvono.

Brtvilo na usisnom otvoru treba pažljivo izvaditi i zamijeniti novim. Naslage kamenca mogu se lako ukloniti brusnim papirom. Poslije toga sve se postavlja na svoje mjesto, ali je potrebno ispitati pokriva li zvono dobro ventil.

Ako voda neprestano otječe, greška može biti i u loše naravnanoj visini plovka. Ta se greška može jednostavno dokazati podizanjam plovka. Ako se tada istjecanje vode zaustavi, potrebno je polugu plovka saviti prema dnu i odvrnuti leptirastu maticu na zglobu koja ga spaja s polugom ventila, pa zatim naravnati kut veze tako da se ventil isključuje nešto prije nego se dobije potreban nivo vode.

Ako se prilikom podizanja plovka ventil ne zatvara, znači da je neispravan, pa ga treba zamijeniti novim.

Usisivanje ispirača počinje podizanjem zvona. Voda koja otječe kroz donje otvore uspravne cijevi najprije izaziva natpritisak, a zatim potpritisak u gornjem dijelu zvona. Zbog toga uspravna cijev usisuje vodu kroz gornje otvore, i to nezavisno od toga koliko dugo vučemo za lanac.

Foto: Photoseeker/Shutterstock