Kako montirati umivaonik (lavabo)

Vodoinstalater, Foto: Kurhan/Shutterstock

Bilo da renovirate kupaonicu ili krećete ispočetka, važno je dobro montirati umivaonik na zid. Montaža svih umivaonika jako je slična, osim u slučajevima kada se radi o nešto neuobičajenijim konstrukcijama pa s obzirom na to i poslove oko njegove montaže gotovo svatko može odraditi sam, bez potrebe za vodoinstalaterom. Prije nego što započnete s montažom umivaonika, imajte na umu da mora biti dobro pričvršćen za zid i postavljen na pravu visinu.

Kod montaže umivaonika na pravu visinu, uzmite u obzir to da će se njime služiti svi članovi kućanstva. Stoga se preporučuje postaviti ga na visini između 82 i 86 centimetara od poda.

Da biste posao montaže umivaonika obavili pravilno i efikasno, bez grešaka, preporučuje se da montažu umivaonika odradite u dvoje.

Montaža armature

Uz pomoć libele i zidarskog metra odredite točan položaj umivaonika. Označite mjesto na kojem će biti potrebno izbušiti rupe. Prislonite umivaonik na pločice i označite mjesto hangar vijaka.

Uzmite bušilicu sa svrdlom za kamen te izbušite rupu na mjesto koje ste prethodno označili. Tiple zabijte čekićem, a nakon toga u tiple zavrnite hangar vijke. Potrebno je da stoje čvrsto na zidu.

S priključaka za vodu skinite slijepe čepove te navrnite dva kutna ventila za dovode vode (tople i hladne). Prije toga na navoj namotajte teflonsku traku kako bi spojevi bili nepropusni.

Sada možete montirati armaturu. Kroz rupe na umivaoniku provucite crijeva za hladnu i toplu vodu. Postavite podloške i poklopce za navoje te na navojnim šipkama zavrnite matice.

Da biste montirali odvodni ventil, gornji dio sifona s brtvom upustite u rupu odvoda s gornje strane, dok s donje strane postavite dodatnu brtvu i navrnite donji dio ventila. Produženi dio štapa za podizanje, pričvrstite za armaturu, a drugi dio za odvod.

Završna montaža umivaonika

Uzmite umivaonik i položite ga na dva hangar vijka. S donje strane stavite matice i plastične podloške te pričvrstite ključem. Uz pomoć libele provjerite je li umivaonik uspravan, a ako nije, poravnajte ga.

Instalirajte i poklopac sifona te pričvrstite spojni element na dva štapa koji služe za podizanje. U sifon ugurajte krajnji dio s rozetom kroz gumeni prsten pet centimetara u cijev. S druge strane, stavite brtvu i pričvrstite dio cijevi na odvodnu garnituru. Spojite i dobro zategnite oba vijka. Na samom kraju priključite cijevi za hladnu i toplu vodu.

Foto: Kurhan/Shutterstock