Ulje geranija

cvijet geranija

Geranij je biljka koja raste na Madagaskaru, u Maroku, Južnoj Africi i Egiptu, a eterično ulje geranija je jedno od najcjenjenijih. Intenzivan i snažan miris ovog eteričnog ulje podsjeća na ružu, a koristi se kao sastojak u kozmetičkim proizvodima i skupocjenim parfemima.

Pruža mnoge zdravstvene blagodati, a povoljno utječe i na krvni tlak, imunosni sustav, srčani ritam, disanje i pomaže kod obnavljanja tkiva i stanica. Ima snažan protuupalni učinak i antimikrobna svojstva zbog čega se često upotrebljava za njegu rana. Najbolje je za njegu zrele i suhe kože, ali i gljivične infekcije.

Prirodno liječenje depresije

Tjeskoba i depresija sve su izraženije, a najveći rizik od obolijevanja imaju pravo žene. Pretpostavlja se da ubrzani način života može biti jedan od razloga psihičkih poremećaja.

Ulje je poznato kao jedno od najjačih antidepresiva jer: ublažava tjeskobu i depresiju, ublažava napetost, donosi osjećaj opuštenosti, podiže raspoloženje i ublažava zabrinutost. Djeluje na limbički sustav jer regulira otpornost na stres i emocije.

Prirodno liječenje depresije pored geranije moguće je uz pomoć prirodnih lijekova kao što su:

  • Zeleni čaj – sadrži kofein i L-teanin koji pomažu poboljšati raspoloženje. Najviše se savjetuje starijim osobama.
  • Čaj od kamilice – zahvaljujući flavonoidima kamilica će pomoći kod opuštanja i mirnog spavanja. Budući da nesanica može pojačati depresiju, važno je pronaći način kako se naspavati.

Prirodno liječenje bakterija

Geranija djeluje antiseptičko, antibakterijski i antigljivično. Može spriječiti napade gljivica i bakterija na rane. Ulje geranije je jedan od prirodnih lijekova koji će pomoći u liječenju bakterija. Slijede ostali prirodni lijekovi:

  • Echinacea – prirodni zaštitnik imuniteta i prirodni antibiotik koji djeluje kod bakterijske infekcije kože.
  • Češnjak – zbog antibakterijskih, antivirusnih i protugljivičnih svojstva pomaže izliječiti razne infekcije.
  • Kurkuma – možete ju koristiti kao začin ili u kapsulama. Odlična je kod liječenja najopasnijih bakterija.
  • Med – djeluje protiv bakterija zahvaljujući antibakterijskim svojstvima.

Ulje geranije potiče proizvodnju imunoloških stanica koje uništavaju mikrobe i ojačava imunitet. Može liječiti brojne tegobe dišnih putova poput kašlja, začepljenog nosa i upaljenog grla.

Zdravlje kože

Da bi bili zadovoljni zdravljem i ljepotom kože važno je pobrinuti se za dubinsko čišćenje. Prije nego odaberete preparate za njegu kože dobro je znati imate li mješovitu, masnu ili suhu kožu lica.

Poznat je i po ubrzavanju zacjeljivanja osipa, dermatitisa, akni i ekcema te dubinskom djelovanju na kožu. Njegova iscjeljujuća sposobnost pomaže u stvaranju besprijekorne kože i kod uklanjanja ožiljaka.

Lice se može čistiti tako da se na njega nanese razrijeđeno ulje ili da ga se jednostavno doda u voda za kupku. Među kuharima je omiljen aromaterapijski sapun s geranijem jer odstranjuje jake mirise poput češnjaka i luka i odličan je za njegu kože.

Eterično ulje geranija je dobro i direktno nanijeti na kožu u kombinaciji s temeljnim uljem avokada, jojobe ili slatkog badema. Prije nego se ovo ulje nanosi na osjetljiva mjesta poput genitalnog područja, lica i vrata potrebno ga je razrijediti.

Geranij je dobro rješenje i za masnu te suhu kosu. Pomaže uravnotežiti stanje na vlasištu tako što će spriječiti prejako lučenje loja. Odlučite li pomiješati šampon koji inače koristite s nekoliko kapi eteričnog ulja, vaša kosa neće samo lijepo mirisati nego će ujedno biti sjajnija.

Prirodno zaustavljanje krvarenja

Pomoću antihemoragijskih svojstava, ljekovito ulje će pomoći zaustaviti krvarenje tako što će suziti krvne žile te smanjiti dotok krvi. Pomaže kod liječenja rana i sprječavanja infekcija, a jedan je od češćih sastojaka protiv hemoroida.

Ne treba zaboraviti na rusomaču, biljku iz obitelji gorušica koja isto tako može zaustaviti krvarenje pomoću biljnog proteina koji djeluje kao oksitocin.

Ulje geranije se koristi oralno, inhalacijski i lokalno, a prilikom udisanja se nanosi na maramicu ili vatu par kapi, a može se koristiti i uz pomoć mirisa svjetiljke ili aromaterapijskog raspršivača. Moguće je i par kapi ovog eteričnog ulja nakapati u metalnu posudu i postaviti na radijator čime se omogućava postepeno isparavanje eteričnog ulja.

Ukoliko se ulje pije mora se pomiješati 2 kapi ulja sa 6 kapi temeljnog ulja i zatim se ulijeva u praznu kapsulu koja se uzima prije obroka. Odlučite li se na liječenje uz pomoć ljekovitog ulja treba koristiti u prirodnom obliku bez sintetičkih dodataka.

Autor: A.Z., Foto: Allgau/Wikimedia