Ulje divljeg origana

divlji origano

Origano je poznata mediteranska biljka koja pomaže izliječiti brojne tegobe. Najviše se koristi ulje divljeg origana koje se dobiva procesom destilacije i koje sadrži aktivni sastojak karvakrol. Karvakrol je poznat kao sastojak s jakim antibakterijskim svojstvima.

Na temelju istraživanja koje su proveli Britanci pokazalo se da ulje djeluje protiv 20 bakterija, a pritom se misli na bakterije koje uzrokuju kožne bolesti, infekcije urinarnog trakta i debelog crijeva.

Ulje je poznato i po antivirusnom djelovanju pa tako štiti od ospica, zaušnjaka, vodenih kozica, gripe i prehlade. Ljekovita svojstva ulja su: sprečava infekcije, pomaže kod ekcema i psorijaze, štiti od nekoliko vrsta raka, usporava proces starenja, pomaže kod upale mišića te se koristi kao prva pomoć kod ugriza insekata i zmija.

Budući da djeluje protiv gljivica, virusa i bakterija, pomaže spriječiti nastanak infekcija na vlasištu, noktima, zatim atletsko stopalo, kandidijazu i E. coli.

U slučaju liječenja infekcija možete na početku pomiješati 1 žlicu maslinovog ulja i 1 kap ulja origana, a nakon tri dana povećavati dozu na 12 kapi dnevno. Nakon 20 dana potrebno je napraviti pauzu od 10 dana.

Liječenje atletskog stopala

Atletsko stopalo se najčešće javlja kod sportaša, a razlog tome su toplina, znoj i vlaga. Želite li što prije izliječiti ovo stanje potrebno je nakon pranja stopala nakapati nekoliko kapi ulja divljeg origana te nježno utrljati na zahvaćeni dio stopala. Postupak ponovite ujutro i navečer.

Budući da gljivične infekcije nije lako iskorijeniti treba biti svjestan kako liječenje može trajati i do nekoliko mjeseci. Želite li spriječiti ponovnu pojavu gljivica ljekovito ulje treba nanijeti nakon svake posjete javnim bazenima.

Prekomjerno znojenje

Ako imate problema s prekomjernim znojenjem potrebno je razblažiti ulje s drugim uljem te nanijeti na mjesta gdje se prekomjerno znojite, ali ne i nakon brijanja ili depilacije.

Budući da se radi o prirodnom deodorantu, ulje neće samo smanjiti znojenje nego će uništiti i mikrobe radi kojih se javlja neugodan miris.

Prirodno liječenje raka

Pored liječenja koje propisuje liječnik, a pritom se misli na operacije te kemoterapiju i zračenje, postoje i prirodni lijekovi protiv raka koji će pomoći u liječenju.

Pokazalo se da bi i ulje origana moglo postati sastavni dio terapije, budući da su istraživanja pokazala da karvakrol može uzrokovati apoptozu ili samouništenje stanica raka. U pitanju je proces kada se tijelo rješava malignih stanica.

Prirodno liječenje alergija

Svi koji imaju problema s alergijama trebali bi razmisliti o origanu. Pokazalo se da ulje sadrži ružmarinsku kiselinu, snažan antihistaminik i antioksidans.

Ružmarinska kiselina se obično koristi u liječenju reumatoidnog artritisa, bronhijalne astme, gingivitisa i alergijskih reakcija. Bit će dovoljno inhaliranje kako bi se odmah primijetili rezultati.

Loš zadah

Uzročnici lošeg zadaha mogu biti bolesti trbuha te razni poremećaji kao što je konstipacija ili infekcija usne šupljine.

Želite li se riješiti lošeg zadaha možete upotrijebiti ulje. Na četkicu stavite malo razblaženog ulja origana te prijeđite preko zuba i desni. Pored toga što ćete se riješiti neugodnog zadaha, ujedno ćete spriječiti stvaranje plaka.

Prirodno liječenje artritisa

Ako vam je dijagnosticiran artritis možete si pomoći prirodnim lijekom kao što je origano. Budući da ulje djeluje poput morfija i ublažava bolove, primijenite ga ako imate problema sa zglobovima.

Utrljajte razblaženo ulje na zglobove te nastavite sve dok ne osjetite poboljšanje. Možete ga uzimati i interno, ali ne više od 12 kapi na dan, odnosno 4 kapi 3 puta dnevno nakon svakog obroka. Nakon što prođe 20 dana napravite pauzu od 10 dana.

Pomoć kod ugriza

Jeste li znali da ulje može neutralizirati otrovne ugrize pauka, zmije ili pčele, a osim toga sprječava infekcije nastale nakon uboda životinje.

Razlog je u tome što se radi o prirodnom antiseptiku. Ranu treba dobro oprati te natopiti razblaženim uljem (omjer 4:1) u korist drugog ulja. Postupak možete ponoviti nekoliko puta dnevno.

Ako je u pitanju ugriz životinje koji bi mogao biti opasan po život potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Prirodno liječenje akni

Za čisto lice bez prištića i akni potrebno je oprati lice tonikom kojem ste dodali nekoliko kapi ulja. Treba paziti da tekućina ne dođe u dodir s očima. Nakon toga dodajte otopinu origana u drugo jestivo ulje pazeći da omjer bude 4:1 u korist drugog ulja.

Kada ste očistili lice tonikom nanesite razblaženo ulje direktno na prištiće i akne. Nije ga potrebno utrljavati nego samo nanijeti blagim pokretom. Postupak možete ponoviti 2 puta dnevno ujutro i navečer.

Želite li ojačati imunitet i pobrinuti se da ćete se zaštititi od brojnih bolesti, bilo bi dobro kada bi pomiješali 1 kap ulja s 1 žlicom šećera te odmah popili.

Doziranje ulja divljeg origana

Posebno oprezan treba biti s djecom budući da ga smiju koristiti djeca od 3 godine i više. Učinkovit je kod liječenja bolesti djece koja idu u školu i vrtić.

Uzmite jednu kap maslinovog ulje i promiješajte s uljem origana sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Djetetu treba objasniti da lijek mora odmah popiti bez zadržavanja u ustima. Možete mu nakon što popije dati čašu hladne vode ili mlijeka. Ponovite postupak 2 puta dnevno.

Kako bi bili sigurni da ćete pravilno koristiti origano u svrhe liječenja treba poduzeti sljedeće mjere opreza:

  • Čuvati na suhom i mračnom mjestu.
  • Koristiti najviše 12 kapi, ali nikada ne odjednom.
  • Trudnice, dojilje i djeca do tri godine ne smiju koristiti ulje.
  • Izbjegavati direktno udisanje ulja koje niste razblažili.
  • Izbjegavati područja na tijelu poput anusa i genitalija.

Ako ste progutali više nego što je dozvoljeno potrebno je što prije popiti puno hladne vode te se javiti svom liječniku. Ukoliko je došlo u kontakt s očima, treba ih odmah isprati i javiti se liječniku. Prikupite sve potrebne informacije o prirodnom lijeku i krenite s liječenjem.

Autor: S.Š., Foto: Thomas Then/Wikimedia