Ulje boražine

boražina kao lijek

Boražina je biljka prekrasnog izgleda s cvijetom plave boje koji oblikom podsjeća na zvijezdu. Dok se nekada za liječenje tegoba koristila cijela biljka, u posljednje vrijeme sve je popularnije ulje boražine.

Ulje boražine

Odlično je ne samo za ljepotu nego i za zdravlje, a najčešće se koristi za njegu kože bilo da se radi o vanjskoj primjeni ili oralnoj konzumaciji.

Odlučite li se na oralnu primjenu način doziranja će ovisiti o uzroku problema. Ako su razlog kožne bolesti bit će dovoljno uzeti od 0,5 do 3 g ulja tri puta dnevno za vrijeme jela.

Za one kojima je dijagnosticirani reumatoidni artritis savjetuje se do 7 g. Ako vam se zgrušava krv ili imate epilepsiju ne smijete koristiti boražinu. Za djecu se savjetuje do 2 g.

Prije nego odlučite koristiti prirodni lijek potrebno je savjetovati se s liječnikom, koji će najbolje moći procijeniti smijete li koristiti alternativnu metodu liječenja.

Postoji nekoliko razloga zašto se upravo ovo ulje nalazi na vrhu popularnih sastojaka za brojne tretmane u ljepoti. Slijede dobrobiti za ljepotu i zdravlje kože:

  • djeluje protuupalno
  • potiče rast novih stanica
  • čisti stanice
  • uklanja crvenilo kod masne kože

Savjetuje se svima koji imaju problema s kožnim bolestima nastalima kao rezultat poremećaja u radu hormona, jer pomaže uspostaviti hormonalnu ravnotežu.

Za razliku od drugih ulja ovo se ne kvari. Može se skladištiti na hladnom i tamnom mjestu, a prilikom kupnje treba paziti da se uzima samo hladno prešano i da je najbolje kvalitete.

Boražina je biljka koja je čest motiv goblena zbog svoje privlačnosti, s listovima i stabljikom prekriveni bjelkastim dlačicama.

Sadrži kalcij, kalij i mineralne kiseline te djeluje vitalizirajuće na organizam. Jedan je od najbogatijih izvora gama linolenske kiseline koja djeluje protiv krvožilnih i autoimunih bolesti, na razinu glukoze, kao pomoć kod mršavljenja, protiv nekoliko vrsta tumora, protuupalno, protiv kožnih bolesti, na hormonalnu ravnotežu i kao jaki antioksidans.

Ljekovite vrijednosti boražine su: pomoć kod infekcije usta i grla, pomoć kod reumatizma, poboljšanje apsorpcije željeza, regulacija rada hormona kod žena, zaštita vida, zacjeljivanje rana, povećanje koncentracije i energije, jačanje srca, sprečavanje vrtoglavice, pomoć kod depresije i apatije i čišćenje organizma.

Prirodno liječenje upale mjehura

Ova biljka liječi spektar urinarnih problema, potiče znojenje i snižava temperaturu, a tradicionalno se koristi kao diuretik koji izbacuje suvišnu tekućinu iz organizma.

Zbog kraće mokraćne cijevi kod žena, upale mjehura su češće kod žena nego muškaraca. Prirodno liječenje urinarnih infekcija moguće je pomoću prirodnih lijekova kao što su:

  • Sok od brusnice – sadrži sastojke koji pomažu promijeniti oblik bakterije i sprječavaju da se E. coli zadrži u mokraćnom kanalu.
  • Čaj od peršina – je prirodni diuretik. Dovoljno je jednu malu žlicu svježeg peršina staviti u šalicu tople vode i nakon što odstoji nekoliko minuta popiti. Trudnice ga ne smiju piti jer može izazvati trudove.

Prirodno jačanje imuniteta

Organizam možete ojačati i zaštititi pomoću namirnica kao što su:

  • med
  • aloe vera
  • češnjak
  • voće i povrće

Savjetuje se redovno vježbanje bilo u obliku pilatesa, joge ili aerobica ili možda lagana šetnja te vožnja biciklom. Važno je prikupiti dovoljnu količinu sna kako bi se mogli odmoriti od svakodnevnog napora te prikupiti energiju.

Treba pronaći način kako se što prije riješiti stresa koji je jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti. To mogu biti razne masaže ili neka druga metoda za opuštanje.

Bez obzira kako odlučite konzumirati ljekovitu biljku jasno je kako se radi o ljekovitom proizvodu koje je učinkovito kod kašlja, bronhitisa i raznovrsnih infekcija usta i grla, dok čaj od boražine može poslužiti i za ispiranje usne šupljine jer štiti zdravlje zubi i desni.

Boražina jača imunitet, energiju i koncentraciju, a djeluje protiv depresije, melankolije, apatije, tuge, nesanice i kao blagi sedativ. Koristi se i kod problema s očima jer sprečava noćno sljepilo i oštećenje vida, a posebno je preporučljivo suhe oči ispirati s čajem od boražine.

Žene koje imaju policistične jajnike trebale bi konzumirati boražinu u kombinaciji sa sladićem jer se takvom mješavinom poboljšava proizvodnja progesterona, smanjuje proizvodnja testosterona i potiče ovulacija.

Ova biljka pomaže prilikom mršavljenja jer je zaslužna za čišćenje organizma, a u obliku začina je korisna u mnogim dijetama posebice onima koje imaju niski udio soli.

Autor: A.Z., Foto: FrancoisMignard/Wikimedia