Prva pomoć kod ozljede oka

prva pomoć kod ozljede oka

Ozljede oka mogu biti opasne i komplicirane, a ako se dogode treba znati što učiniti do dolaska liječnika. Saznajte što podrazumijeva prva pomoć kod ozljede oka. Nastupi li ozljeda treba izbjegavati dodirivanje ili trljanje ozlijeđenog oka, jer ako je u pitanju strano tijelo, ono se još više može urezati u površinu.

Strano tijelo poput trepavica ili zrna pijeska treba ukloniti samo ako se nalaze ispod kapka ili bjeloočnici.

Prva pomoć kod ozljede oka

Ako je nastala ozljeda na području oka, prvo treba pokušati isprati to mjesto. Glavu morate nagnuti na ozlijeđenu stranu te poprskati oko mlakom ili hladnom vodom. Dok ste sagnuti iznad umivaonika ili lavora, možete pokušati i treptati pod vodom.

Ukoliko ispiranje ne pomogne, strano tijelo se može ukloniti uz pomoć uvrnute vrške maramice ili papirnatog ručnika. Sjednite se na dobro osvijetljeno mjesto i ispred ogledala kako bi mogli vidjeti što radite te lagano povucite donji ili gornji kapak.

U slučaju da je strano tijelo ušlo previše duboko ispod gornjeg kapka, bit će vam potrebna pomoć kako bi druga osoba mogla okrenuti kapak preko štapića.

Štapić se omota vatom i zatim položi uz kapak te lagano povuku trepavice da bi se mogla vidjeti unutrašnja strana. Strano tijelo se potom može ukloniti uz pomoć papirnate maramice.

Dogodi li se da na zjenici imate čvrsto strano tijelo, ono se ne smije micati bez pomoći liječnika. Prije nego potražite liječničku pomoć, zatvorite oko i pokrijte vatom ili gazom. Isto možete učiniti ako osjetite poteškoće i nakon što je liječnik već uklonio strano tijelo.

Oko može ozlijediti i udarac dovoljno jak da na tom mjestu ostane modrica pa bi bilo dobro obratiti se liječniku, a u međuvremenu staviti hladan oblog koji će ublažiti bolove i smanjiti oteklinu.

Kada su u pitanju opasne ozljede važno je reagirati na vrijeme i poznavati osnove prve pomoći. Ako je oko došlo u kontakt s bilo kakvom kemikalijom, to može rezultirati ozbiljnim posljedicama. Oko se mora ispirati vodom barem 10 minuta te pokriti čistim zavojem prije odlaska u bolnicu.

Upadne li u oko komad metala ili stakla, nemojte pokušavati sami ukloniti strano tijelo, nego radije pozovite pomoć. Do dolaska hitne pomoći treba zaštititi oko tako što će se izrezati rupa na manjem komadu čistog platna i lagano položiti na oko, pazeći da ga se pritom ne dotakne.

Na tkaninu se zatim stavi plastična ili papirnata čaša te poveže zavojem. Želite li spriječiti prirodno pomicanje oka, može se pokriti i zdravo oko.

Ne treba posebno napominjati koliko je važna kućna ljekarna te koliko je dobro znati što sve treba imati u kućnoj ljekarni. Ozljede nažalost ne pitaju za mjesto i vrijeme, pa je dobro uvijek biti spreman.

Jasno je koliko je važno zdravlje očiju i koliko ga je potrebno sačuvati, a zbog čega uvijek treba voditi računa o zaštiti oka.

Autor: S.Š., Foto: Elena Itsenko/Shutterstock