Mast za rane

mast za rane

Kada dođe do manjih rana i posjekotina umirujuća krema je najbolji lijek. U prodavaonicama se mogu pronaći razni proizvodi koji imaju u potpunosti različite sastojke, a koji su učinkoviti protiv iritacija kože i posjekotina. Saznajte zašto je mast za rane tako dobra.

Antibiotska mast za rane se može koristiti za liječenje ogrebotina i posjekotina, a najbolje su Berion i Neosporion. Te masti su učinkovite kod posjekotina i infekcija, a odlično djeluju i kod uklanjanja ožiljaka. Antibiotske masti štite i od raznih bakterija.

Najčešće korištena mast za iritacije kože, posjekotine i ogrebotine je cinkova mast koja se koristi i u borbi protiv manjih akni i kod osipa od pelena.

Ulje s vitaminom E sprečava nastanak ožiljaka i pomaže u liječenju manjih rana, a korisno je sredstvo u borbi protiv akni, strija i bora. Ulje s vitaminom E značajno popravlja kvalitetu kože.

Kod smanjivanja upala odlična je kortizonska mast koja ujedno liječi većinu kožnih iritacija, ogrebotina i posjekotina, a i štiti od infekcija. Za kortizonsku mast je potreban liječnički recept.

Lanolin i vitamine sadrži A&D mast koja se koristi kod smirivanja kože i manjih iritacija.

Aloe Vera gel je odličan za liječenje mnogih kožnih oboljenja, a primjenjuje se i kod otvorenih rana i opeklina. Aloe Vera Gel se može kupiti u bilo kojoj ljekarni, a imat će isti učinak kao i sama biljka.

Melem po nazivu dobri Samaritanac potiče kožu na ozdravljenje i štiti ju, a između ostalog sadrži i cinkov oksid koji obnavlja oštećenu kožu.

Aquaphor mast poboljšava prirodni proces ozdravljenja i štiti kožu, a koristi se kod manjih opeklina ili posjekotina, suhe i osjetljive kože te kod iritacija nastalih od terapija zračenjem i laserskog tretmana. Kod liječenja ožiljaka se koristi mast i homeopatski lijek pod nazivom Thiosinaminum mast.

Krasta nije znak zdravog zarastanja rane, a vlažnim zarastanjem rana koža se brže oporavlja. Ovo su optimalni uvjeti u kojima koža zadržava svoj besprijekoran izgled bez ožiljaka.

Ne smije se dopustiti da rana pukne ili presuši jer kraste otežavaju zatvaranje rane zbog čega je potrebno puno više vremena za formiranje novog tkiva. Vlažno zacjeljivanje rana garantira potpuni oporavak kože i zadržavanje besprijekornog izgleda kože. Ne treba zaboraviti i na citrofit kapi koje su isto tako dobre za rane.

Autor: A.Z., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock