Tipovi osobnosti kod djece

roditelji s djecom

Psihološka istraživanja pokazala su da redoslijed rođenja djece utječe na njihovo ponašanje. Postoji “tipična” osobnost povezana s prvorođenim djetetom, koja je drukčija od “tipične” osobnosti drugorođenog djeteta i tako dalje.

Prvorođeno dijete uglavnom je ozbiljno, mnogo postiže i sklonije je tjeskobi i zabrinutosti. Drugorođeno dijete može se ponašati nekonvencionalno, kreativnije je i češće riskira, dok je recimo najmlađe dijete u obitelji izrazito snalažljivo i samopouzdano.

Prvorođeno dijete

Kao prvo u obitelji, dijete dobiva vašu nepodijeljenu ljubav, pažnju i sva raspoloživa sredstva. Zato je pravo čudo što prvorođeno dijete uglavnom postiže više uspjeha u obrazovanju od svoje braće i sestara. Roditeljska pažnja usmjerena na dijete, njihovo vrijeme i poticaji u prvim godinama života vjerojatno mu daju tu prednost. Međutim, ono također osjeća odgovornost i pritiske jer ga roditelji zasigurno više potiču, što može biti razlog zašto se osjeća tjeskobnije od svoje mlađe braće i sestara.

Što možete učiniti:

 • dopustite mu da razvija svoje interese i vještine
 • nemojte ga prisiljavati da bude uspješno u školi
 • potičite širok raspon aktivnosti, ne samo one vezane za formalno obrazovanje
 • dajte mu do znanja da svatko katkad griješi i doživljava neuspjeh

Mlađa djeca

Činjenica da već ima starijeg brata ili sestru kada dođe na svijet, znači da će se vaše dijete naviknuti sve dijeliti s drugima od trenutka kad se rodi (pod pretpostavkom da razlika u godinama nije toliko velika da su stariji brat ili sestra potpuno samostalni). Psiholozi vjeruju da to što takvo dijete voli nekonvencionalnost proizlazi iz činjenice da su njegov stariji brat ili sestra tako marljivi, pa se mlađe dijete odlučuje za alternativni stil života umjesto da se natječe. Međutim, moguće je da “mlađe” dijete pokupi mnogo podataka od starijih te se može doimati starijim nego što to stvarno jest. Više voli kreativne aktivnosti jer mu one omogućavaju izražavanje individualnosti i vjerojatnije je da će prkositi roditeljskim pravilima.

Što možete učiniti:

 • nemojte nametati uspjehe najstarijeg djeteta mlađem
 • potičite kreativnu stranu njegove osobnosti
 • držite se svojih kućnih pravila unatoč njegovim primjedbama

Najmlađe dijete

Najvjerojatnije objašnjenje zašto je baš to dijete najsigurnije u sebe i potpuno samostalno je zato što je posljednje na redu kad je riječ o odjeći, izboru igara ili doprinosu obiteljskim raspravama, pa se zato uči snalaziti samo. No ipak mu vodstvo starije braće i sestara pruža osjećaj zaštite i emocionalne sigurnosti.

Što možete učiniti:

 • zapamtite da ima jednake ambicije i osjećaje kao i starija djeca
 • dosta mu je čekanja na red kako bi rekao što želi pa mu stoga katkad dopustite da bude prvo
 • ponašajte se prema njemu ozbiljno i poslušajte što ima za reći
 • pobrinite se da ostala djeca ne odbacuju njegove ideje samo zato što je najmlađe

Autor: S.K., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock