Tinktura od gaveza

oprema za vježbanje
Oprema za vježbanje, Foto: Kitch Bain/Shutterstock

Gavez je nekada bio neizostavan lijek narodne medicine, ali se s vremenom zametnula njegova vrijednost prirodnog lijeka. Ipak, danas se ta nepravda sve više ispravlja, jer se preparati napravljeni od ove biljke sve više počinju koristiti. Za ljekovita svojstva iskorištavamo korijen gaveza. Od njega se može raditi gavezova mast, ulje, ali i tinktura. Ona se koristi za razne zdravstvene probleme, od liječenja ozljeda mišića i kostiju, pa do bolesti vezane za krvožilni sustav. Ipak, najpoznatiji je upravo po dobrom djelovanju na probleme s kostima i zglobovima.

Ljekovitost tinkture od gaveza

Ono što gavez čini ljekovitim je njegov aktivni sastojak alantoin, čije glavno svojstvo pospješuje regeneraciju tkiva. U tome mu pomaže i hormon auksin. Zbog toga je gavez odličan za zacjeljivanje rana i prijeloma kostiju, ali i oporavka kosti nakon prijeloma, izraslina i prorijeđenog koštanog tkiva.

Gavez se još koristi i za ublažavanje simptoma artritisa, smanjenje bolova nakon uganuća ili iščašenja zglobova. Redovitim korištenjem može umanjiti bolove kod osteoporoze i bolove u kralježnici. Liječi i upalu živaca, što uključuje i smanjenje boli. Također obnavlja i oštećena tkiva, što znači i rane, otvorene prijelome i zagnojene rane. Pomaže u zacijeljenju hematoma i pomaže smanjiti učestale trnce na rukama i nogama. Može se koristiti i kod poremećaja cirkulacije, a odlična je i za smanjenje upala vena i tetiva.

Tinktura se može koristiti i za njegu kože lica, pogotovo ako to uključuje tretiranje ožiljaka, opuštene kože i bora. Ima odličan učinak na bore oko očiju, ali vidljivo obnavlja i kožu na rukama.

Recept za tinkturu od gaveza

Tinkturu od gaveza možete napraviti i sami. Treba vam 100 g korijena gaveza, medicinski alkohol i staklena boca. U bocu ulijete oko 700 ml medicinskog alkohola i dodate korijen gaveza. Polegnite bocu i ostavite je 2 tjedna na tamnom mjestu. Svaki treći dan promućkajte alkohol u boci, a nakon dva tjedna, procijedite tekućinu u tamnu, staklenu bocu ili u manje, također tamne bočice. Čuvajte ih na tamnom mjestu.

Tinkturu možete koristiti čak tri puta dnevno. Gavez možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama, a alkohol u ljekarnama. Umjesto medicinskog, možete koristiti i domaću rakiju, ali tinktura će onda imati jači miris i bit će ljepljiva.

Autor: V.B., Foto: LeneA/Pixabay